Oppskrifter for uteskole

Det er alltid populært med et godt måltid midt på dagen. Elevene synes dessuten det er gøy å få ansvar for å tenne opp bål og sette sammen primusen. I prinsippet kan det aller meste av mat lages på tur. Supper, fisk, ostesmørbrød, oppvarmede middagsrester, kaker osv.

Husk godt med drikke også!

NOEN TIPS:

Be gjerne elevene ta med litt mat hver, slik at du slipper å handle inn alt og ikke minst bære alt.

Aluminiumsfolie er lurt å bruke til flere av rettene. Oppfordre elevene til å gjenbruke folien. Da sparer vi miljøet. La elevene lage sin personlige «vri» på aluminiumen når maten settes i glørne. På den måten klarer man å holde orden på hvilken som tilhører hvem. Det er lurt å ha med noen lange, gode grill - redskaper slik at man enkelt kan løfte maten ut av bålet uten å brenne seg.

Dersom det er veldig mange som skal spise samtidig, blir det fort kø og knapt med plass til mat på bålet/primusen. Lag enten flere bål/ha flere primuser, eller del klassen i to slik at de spiser på litt ulikt tidspunkt.

Bruk to primuser under en kjele hvis du skal lage mat til mange i store suppekjeler.

Husk prinsippet om sporløs ferdsel! Rasteplassen skal se like ren og pen ut når du forlater den som da du kom. En grillrist gjør det enklere å varme mat på bålet. Maten blir dessuten ikke så lett brent.

POTET-EGG

1 stor potet pr. elev

1 egg pr. elev

Salt

Spikkekniver

Kapp toppen av poteten. Hul ut poteten med en kniv slik at det blir plass til å helle egget oppi. Fest toppen med et par tannpirkere, eller pakk det hele inn i folie. Settes i glørne i 10–15 minutter. Da er poteten ferdig bakt og egget kokt. Strø litt salt over. Spises med skje.

FISKEBURGER

1 hamburgerbrød

1 fiskekake

Tomat

Salat

Agurk

Løk

Dressing

Stek fiskekaken enten over bålet på en rist, eller bruk en vanlig grillpinne. Fiskekakene kan også stekes i stekepanna på en primus, men det er litt mindre praktisk med mange elever som skal ha mat samtidig. Elevene kan selv plukke det de vil ha på av salat.

MULEPOSE

- nøtter

- rosiner

- sjokolade

- mandler

- honnikorn

- tørket frukt

Hvis dere skal være ute en hel dag, og kanskje gå et stykke, kan det være lurt å be elevene lage sin egen mulepose på forhånd. Her er det mye energi!

Elevene har posen lett tilgjengelig, og kan småspise av denne når de føler for det. Bruk en liten plastpose eller liknende, og legg oppi for eksempel:

GAMLE SVARTEN

tortillalefse

Hestepølse, pepperonipølse eller salami

Revet gulost

Sennep og ketchup

Tacosaus

Hakket løk

Mais

Tomat

Smør litt sennep/ketchup og/eller tacosaus på lefsen, legg pølse, gulost og ellers det du måtte like på halve lefsen og brett den i to. Pakkes inn i folie og legges i glørne på bålet 3–5 minutter. Snu den ofte! Den kan fort bli litt svidd ...

Artikkelen fortsetter under annonsen!

Annonse

BANANSJOKOLADE

(pr. porsjon)

1 banan

3–4 ruter av en sjokolade

Snitt bananen på langs med en kniv. Fordel sjokoladen i snittet, og pakk den inn i folie. Legges i glørne på bålet til bananen er myk og sjokoladen har smeltet.

Spises med skje.

KANEL-EPLE

1 eple per person

Kanel

Sukker

Skrell eplet og vend det i kanel og sukkerblanding. Stikk det på pinne og grill det over bålet.

VARIANT:

Pakk eplet inn i folie sammen med rosiner og nøtter og legg det i glørne i ca. 15–20 minutter. Vend eplet under stekingen.

APPELSINKAKE

1 appelsin pr. elev

Sjokoladekakemix (To poser til en klasse på 25–30 elever) Spikkekniver

Skjær av toppen av appelsinen, omtrent som du kapper et egg. Bruk kniven til å skjære ut innhold - et i appelsinen. Dette blir en sunn liten forrett. La det være litt kjøtt igjen for å unngå at det blir appelsinskrellsmak på kaken! Fyll sjokoladekakerøre i appelsinen slik at den er omtrent halvfull. Legg på «lokket» igjen, og pakk den inn i folie slik at lokket holder seg på plass. La den stå i glørne på bålet i ca. 20 min.

TIPS: 

•Lag ferdig røren på forhånd og ta den med i en tett plastboks.

•Toros sjokoladekakemix er glutenfri!

•Det kan være litt vanskelig å skjære ut innholdet i appelsinen for de yngste elevene. Anbefaler derfor denne retten for elever fra 4. klasse og oppover.

PINNEBRØD

ca. 12 stk.

500 g mel (bruk gjerne litt grovt mel)

2 ts bakepulver

5 ss sukker

1 ts salt

1 dl matolje

ca. 2 dl lunket vann

Bland det tørre. Spe med vann og olje til deigen har plastelinakonsistens. Form en klump deig til en pølse og tvinn denne rundt en pinne. Stek brødet over glørne til det er gjennomstekt og slipper pinnen. Husk å vri sakte på pinnen mens du steker brødet!

TIPS: Du kan tvinne deigen rundt en pølse på spidd og lage «pølse i slåbrokk», fylle pinnebrødet med syltetøy eller bruke smakstilsetninger som f. eks. kanel eller revet ost i deigen.

Annonse

Skrevet av Trine Djuvik Haaland 1. januar 2016