
Om Leirvassbu
Leirvassbu åpnet som DNT-hytte 23. mars 2023 etter at Sparebankstiftelsen DNB finansierte kjøpet og hytta skal nå drives av DNT Oslo og Omegn som en betjent DNT-hytte. Leirvassbu Turisthytte (1400 moh) ligger ved Leirvatnet, rett under den karakteristiske fjelltoppen ”Kyrkja”.
I hjertet av Jotunheimen
Turisthytta ligger midt i hjertet av Jotunheimen og er et eldorado for turgåere, tindebestigere, livsnytere, og er kjent av generasjoner som selve perlen i Jotunheimen. Trolig den beste beliggenheten i fjell-Norge. Turisthytta er bygd og utviklet med fotturister, skiløpere, klatrere og fjellfolks behov som forbilde. Et eldorado om du ønsker å utfolde deg, eller kun søker roen og utsikten.
Leirvassbu ble igjen en DNT-hytte
Leirvassbu Fjellstue i Jotunheimen blir kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB i februar 2023. DNT Oslo og Omegn overtok driften av hytta den 23. mars i 2023.
Terje og Gitte Sølna ble tilsatt som bestyrere og har blitt veldig glade i Leirvassbu og områdene rundt.
Starten av Leirvassbu 1875
Etter initiativ fra den bergenske fjellpioneren Emanuel Mohn, besluttet Den Norske Turistforening å bygge en turisthytte ved Leirvatnet. Med en bevilgning på 25 spesidaler ble en enkel steinbu, kjent som "Leirvassboden", oppført av Thorstein Sulheim. Hytta hadde fire sengeplasser og markerte starten på Leirvassbus rolle som et knutepunkt for fjellvandrere.
-
Praktisk informasjon
- Transport vinter
- Guidet tur
- Ofte stilte spørsmål
- Adkomst
- Servering
- Bestilling
- Åpningstider
- Priser

Historien til Leirvassbu
Det var Emanuel Mohn – en av norsk fjellsports største profiler og en av grunnleggerne av Den Norske Turistforening ( DNT ) som i 1873 tok til orde for å bygge den første ”Leervassboden”.
Han skrev henrykt en artikkel i DNTs årbok ” Leirvatnet kan betragtes som knutepunktet for ikke færre enn fire jotundale, som alle har de interessanteste fjellpartier at fremvise….”. DNT bevilget penger og avtale ble inngått med gårdbruker Thorstein Sulheim i Lom, og året etter sto ei steinbu med fire senger og nødvendigt kjøkkenutstyr klar.
Noen år senere begynte familien Amund Elvesæter og kona Anne (født Sulheim) å ta imot gjester på setra si i Sletthamn noen kilometer lenger ned i Leirdalen. Leervassboden forfallt.
I 1903 ble Elvesæters seter ødelagt av et snøskred. Familien besluttet da å bygge en turisthytte ved Leirvatnet. Også denne gang tro DNT støttende til med et bidrag, og i 1906 sto en hytte med sengeplass til 19 personer, Leirvassbu, klar. Bidraget på kr. 1000,- fra DNT ble senere tilbakebetalt av Elvesæter.
Fra 1916 var Leirvassbu åpen for regulær trafikk i påsken. I slutten av tyveårene var tallet på gjestesenger økt til 30.
I 1957 ble nok en stor utbygging gjennomført og sengetallet økte til 100, og igjen i 1975 økt til 200.
Frem til 2023 ble hytta eiet og drevet av Tove og Ole Jacob Grindvold og Christian Sulheim i Bøverdalen. Brødrene kommer fra samme gården som Thorstein Sulheim drev, og Anne, kona til Amund Elvesæter, kommer fra.
DNT historien
Styret i DNT vedtok i 1873 å sette av penger til å før opp en steinbu på stedet, som skulle hete Leirvassbu. Denne steinbua skulle føres opp av familien Sulheim, som nå er selgere av dagens Leirvassbu.
Senere i 1906 ga DNT støtte til oppføring av et nyere og mer komfortabelt turiststed i fjellet. Gjennom dette skulle DNT ha forkjøpsrett til anlegget ved eventuelt salg. Men, datidens eier valgte å kjøpe seg ut av denne klausulen. Ved å kjøpe tilbake Leirvassbu er sirkelen på en måte sluttet.
Se også

