Besseggen - klassiker året rundt!

Lysten på en luftig fjelltur? Besseggen er et turminne for livet for den som er godt forberedt. Skal du gå Besseggen, er Gjendesheim et naturlig valg å overnatte på. Her går det bilvei helt til hytta, gratis parkering for overnattingsgjester og ombordstiging på Gjendebåten noen få skritt unna. God tur! På denne siden finner du all nødvendig info om turen over Nord-Europas mest besøkte fjellrygg. 

Publisert: 19. september 2023
Inspirasjon

Besseggen fra A til Å

Besseggen er en fantastisk tur, men det gjelder å være godt forberedt. Her har vi samlet en del tips for å få en så bra tur som mulig over fjellet.

Når er det best å gå?

Sesongen for fotturer over Besseggen er fra båten begynner å gå i starten av juni og frem til høstferien. Høysesong er i juli og første halvdel av august, så har du muligheten til å legge turen utenfor denne perioden kan det anbefales. 

Hvor lang er turen?

Turen er ca 14km og har en total stigning på ca 1100 høydemeter. De fleste bruker 6-8 timer på turen. Du kan lese mer om turen på ut.no.

Hvem passer turen for?

Turen anbefales for erfarne turgåere. Hvis du ikke har gått i fjellet før anbefaler vi at du starter med en lettere tur. Kontakt oss gjerne for andre turtips. Sørg også for at du har gått inn fjellskoene skikkelig før du setter i gang. 

Kan man gå Besseggen med barn?

Man kan fint gå Besseggen med turvante barn. Alder for når barn kan gå Besseggen er nesten umulig å sette da dette kommer helt an på hvor turvant barnet er. Men turen kan fort bli litt lang når man er ferdig med selve eggen så et tips er å spare noen pauser med litt godt å spise til ferden over Veslefjell og ned til Gjendesheim. 

Kan man gå Besseggen med hund?

Turvante, større hunder vil klare turen uten større problem. Det vil være noe klyving/klatring opp selve eggen. Vi anbefaler også at hunden bruker potesokker for å unngå såre poter. Husk at det er båndtvang i Vågå Kommune fra 1.april til 1.oktober. 

Er det mobildekning hele turen?

De fleste mobiloperatører har grei dekning store deler av turen. I området rundt Memurubu er det ingen dekning. 

Kan man fylle vann underveis?

Det finnes muligheter til å fylle vannflaska underveis på turen, for eksempel ved Bjørnbøltjønn

Bør jeg gå Besseggen om jeg har høydeskrekk?

Det er selve eggen som oppleves som luftig. Der må det litt klyving til i enkelte partier og det kan oppleves som luftig på begge sider. Men det er et relativt kort strekke det er snakk om og tar man seg god tid går det bra for de aller fleste. Ta gjerne en ekstra pause før du starter på selve eggen og ta skritt for skritt. Etter at du har kommet deg på toppen av eggen er det verste over. Husk også at det er ingen skam å snu og gå tilbake til Memurubu eller å legge turen om Bessvatnet i stedet for over eggen. 

Finnes det toalett på turen?

Det er ingen toaletter langs turen, så gjør ditt fornødne før du starter. Hvis du må gå underveis, hold deg på nedsiden av stiene og med god avstand fra bekker og vann. Ta med søpla tilbake til en søppelkasse.

Er det mulig å gå Besseggen på vinteren?

Det er mulig å gå Besseggen på ski, men vi anbefaler at du tar turen med guide. Du kan lese mer om Besseggen på vinterstid her: Opplev Besseggen på vinterføre!

Adkomst til Gjendesheim

Gjendesheim ligger rett ved bilveien, og kan nås fra alle himmelretninger – også med kollektivtilbud og lademulighet for elbil.​​​ 

Les mer om parkering og adkomst

Mat og overnatting

Skal du gå Besseggen er det perfekt å overnatte på Gjendesheim. Vi tilbyr flere typer rom og fullpensjon med tre-retters middag.

Les mer og bestill opphold

Video fra Besseggen

Er du nysgjerrig på hvordan turen over kan være? Se inspirerende video fra turen over Besseggen – og båtturen over fjellsjøen Gjende.

Gjendebåten

Gjendebåten tar deg inn til hjertet av Jotunheimen. Husk at du må booke billett før avgang – så er du garantert plass på avgangen du ønsker og slipper all kø på brygga.

Bestill billett på båten
Bestill billett på båten

Pakkeliste for sommerturen

Lurer du på hva du skal ha med deg på sommertur i fjellet? DNTs anbefalte pakkeliste gir deg oversikt.

Se hele pakkelisten her.
Se hele pakkelisten her.

Opplev Besseggen på ski

Har du sett den Gjendin-eggen noen gang? På vinterføre! Hver sommer går titusener av fjellvandrere Besseggen, men kun et fåtall har opplevd den storslåtte turen på vinterføre. Nå har du sjansen!

Les videre
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem