Besseggen fra A til Å

Arman Surizehi og Kristine Bremnes på Besseggen, en ikonisk tur i Jotunheimen.
Arman Surizehi og Kristine Bremnes på Besseggen, en ikonisk tur i Jotunheimen. Foto: Henrikke Ulvund

Besseggen står på "bucketlista" til mange. Her finner du alt du trenger for å gjennomføre fjellturen!

Det er ikke uten grunn at Besseggen er en av de mest populære turene i Norge! 60.000 personer går Besseggen hvert år, og turen er et minne for livet. For å få best mulig turopplevelse, er det viktig å være godt forberedt til denne klassikeren. 

Hvor er Besseggen?

Besseggen ligger i Jotunheimen nasjonalpark. Gjendesheim turisthytte er DNT-hytta som ligger rett ved foten av Besseggen og vannet Gjende. Hytta er en av de største hyttene i DNT-systemet og har 185 senger, inkludert sovesal. 

Hvor lang tid tar det å gå?

De fleste bruker fra 6 til 8 timer på å gå Besseggen, inkludert pauser. Det er flere bratte partier, så ta den tiden du trenger, og husk å stoppe for å nyte utsikten!

Når er det best å gå?

Snøen ligger ofte lenge i høyfjellet, men sesongen er i gang når båten begynner å gå og Gjendesheim turisthytte åpner for sommeren. Sesongen varer fra starten av juni til  starten av oktober. (PS: Det er mulig å gå Besseggen på ski på vinteren med guide. Se hjemmesiden til Gjendesheim om du er interessert i mer informasjon.)

Hvem passer turen for?

Besseggen er en lang tur, med stigning på totalt 1.000 høydemeter og noe klyving i bratte partier. Dermed burde ikke Besseggen være den første turen du går. Er du nybegynner kan du starte med noen turer ut i nærmiljøet, bli kjent med å gå i ulendt terreng og husk å gå inn fjellskoene du skal bruke på turen! Turen over Besseggen passer alle som har turerfaring. 

Hva om jeg har høydeskrekk?

Synes du det er ubehagelig med høyder? Besseggen beskrives ofte som en luftig tur, men det er selve eggen der du må klyve som oppleves som mest bratt. De fleste, både barn og voksne klarer det likevel fint, da det er et kort strekke det er snakk om, og det er bratt, men ikke loddrett ned (sjekk bildet fra eggen lenger ned i saken). Finn noen å snakke med som kan hjelpe deg å rette oppmerksomhet mot stien fremfor høyden. Og husk at du alltid kan snu og gå tilbake om det er ubehagelig,

Hvilken retning er best å gå?

Du kan gå Besseggen i begge retninger, enten fra Memurubu eller Gjendesheim. De fleste tar Gjendebåten fra Gjendesheim til Memurubu, for så gå tilbake til Gjendesheim. 

Hvor kan jeg fylle vann og ta matpause?

Det er flere muligheter til å fylle vann, som Bjørnbøltjønn, fra Bessvannet og på vei ned igjen fra Veslefjellet. På Bandet ved Bessvannet er det veldig fint å spise nistepakka og ta en skikkelig pause, før turen går videre opp eggen mot toppen Veslefjell. Se illustrasjonen over turen fra Besseggen.net under, og finn svar resten av på dine spørsmål videre på siden! 

Klikk her for større versjon av illustrasjonen.

Hvordan kommer jeg meg til Besseggen?

Besseggen og Gjendesheim er lett tilgjengelig med kollektivtransport! Bruk kollektivplanleggeren Enturfå mer informasjon på Busstilfjells.no eller velg buss eller tog i denne oversikten:

Trondheim/Oslo - Gjendesheim

Tog Oslo/Trondheim - Otta: Vy

Buss Otta - Gjendesheim: Opplandstrafikk

Oslo - Gjendesheim

Buss Oslo - Fagernes - Gjendesheim: Valdresekspressen

Buss Fagernes/Beitostølen/Valdresflya - Gjendesheim: A/S Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap

Bergen - Gjendesheim

Tog Bergen - Gol: Vy

Buss Gol - Gjendesheim: A/S Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap

Evt. Bergen - Gjendesheim

Buss Bergen - Fagernes: Øst-Vest Xpressen

Buss Fagernes/Beitostølen/Valdresflya - Gjendesheim: A/S Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap

Alle som kommer til Gjendesheim med buss eller tog, får et "grønt gavekort" ved ankomst. Grønt kort er en verdikupong på 100 kroner som kan brukes på mat, drikke (ikke alkohol) eller aktiviteter på hytta. 

Skal du kjøre bil? Gjendesheim ligger rett ved bilveien over Valdresflye, og ikke langt fra Otta og E6. Hytta har et eget solcelleanlegg som produserer strøm til lading av elbiler.

Hvor overnatter jeg?

DNT-hytta Gjendesheim er det perfekte utgangspunkt for turen! Reis til Gjendesheim og overnatt der, ta båten til Memurubu neste morgen, og gå Besseggen tilbake til Gjendesheim, hvor dusj og en treretters middag venter på deg!

(PS: Husk at det er rabatt for alle DNT-medlemmer og halv pris på overnatting for DNT-medlemmer mellom 13 og 26 år! Meld deg inn i dag på DNT.no)

Hva har jeg på meg?

 • Trøye i ull/ullblanding + ekstra skift
 • Vind (og gjerne vanntett jakke) og turbukse  (med god fukttransport)
 • Sokker med mye ull og god passform + ekstra skift
 • Ullgenser/jakke eller tynn dunjakke
 • Fjellsko
 • Evt. Shorts - husk da å ta med langbukse i sekken

Hva pakker jeg med meg?

Når du skal pakke for turer i sommerfjellet må du først og fremst tenke på hvor og når du skal gå. Se pakkeliste til sommerturen på DNT.no. For turen over Besseggen pakker du en dagstursekk. Denne bør inneholde følgende:

 • Rikelig mat og vann 
 • Termos med varm drikke
 • Ekstra genser/jakke
 • Tørre sokker 
 • Lue, votter og gjerne en hals/buff
 • Tynn vindjakke 
 • Solbriller og solkrem
 • Kart og kompass
 • Sitteunderlag
 • Mobiltelefon. Husk: Det er ikke dekning hele veien over Besseggen. 
 • Førstehjelpsutstyr: sportsteip, plaster og støttebandasje er et minimum. 
 • Litt toalettpapir i pose
 • Evt. badetøy, regntøy og kniv
 • En ekstra pose for å ta med egen og eventuelt andres søppel

Hvor kjøper jeg billett til båten?

Båtene Gjendine og Kåre-Johan tar deg fra Gjendesheim til Memurubu om morgenen, sånn at du kan bruke dagen til å gå tilbake til Gjendesheim over Besseggen. Vil du unngå kø? Forhåndsbestill billetten på gjende.no. Foto under: Cathrine Dokken

Jeg har ikke turklær. Hva gjør jeg da?

Fjellturer er gratis, men klær og utstyr koster. Og å kjøpe nytt utstyr for en tur eller to, er en dårlig løsning både for miljøet og bankkontoen. Derfor har Gjendesheim turisthytte utleie av jakker, fjellbukser og ryggsekker av høy kvalitet og i alle størrelser. Les mer om muligheten til å leie!

Miljøbevisst!

Gjendesheim har som mål å være Norges mest miljøbevisste og klimavennlige turisthytte. Derfor unngår hytta plastemballasje og engangsprodukter, de markedsfører seg kun i Norden, og maten og drikken er lokal og økologisk så langt det lar seg gjøre. En annen kul ting med Gjendesheim er at hytta har sluttet å selge flaskevann. I stedet selger de deg en solid flaske med pant, som du kan fylle i fjellbekken eller springen. Flaska kan du enten kjøpe til odel og eie for 150 kroner, eller levere på slutten av turen og få tilbake 140 kroner i pant. Norges beste returordning!

Eggen på Besseggen (over) er det bratteste partiet, som mange omtaler som luftig. Foto: Åshild Eikemo Lund

Gå med flere!

Klar for tur, men ingen å gå sammen med? Bli med andre turglade folk og få venner for livet! Den 9. til 11. august arrangerer Bergen og Hordaland turlag fellestur fra Bergen til Gjendesheim og Besseggen, og 20.-22. september kan du bli med DNT Oslo og Omegn på høsttur over Besseggen. I tillegg har Gjendeguiden kjentmenn og -kvinner som tar med grupper og enkeltpersoner over Besseggen, og frem til 7. august er det fast fellestur med guide hver tirsdag

For den viderekomne arrangerer DNTs medlemsforeninger flere fellesturer i Jotunheimen som inkluderer Besseggen. Her er noen turforslag:

"Klassikeren i Jotunheimen", en åtte dager lang rundtur som starter og slutter på Gjendesheim, hvor siste etappe går over Besseggen. Alternative datoer er 16.-23. juli og 23.-30. juli.

"Jotunheimens perler", en fem dager lang tur som går innom både Galdhøpiggen, Glittertind og Besseggen. Turen arrangeres fra 31. juli til 4. august.

"Jotunheimen fra øst til vest". En ukeslang tur som starter med populære Besseggen og Bukkelægeret og fortsetter vestover. 1.-8. august.

Andre aktiviteter

Når man først har reist et sted, er det alltid mulig å oppleve mer i området. Ved Gjendesheim er turen kort for å oppleve både stisykling, rafting og toppturer. 

Stisykling: Gira på et rullende fjelleventyr? På Gjendesheim er det mulig å leie fulldempede stisykler, fatbikes (for vinterføre) og elekstriske stisykler. Se oversikten over turutstyr til leie.

Topptur: I sommer tilbyr Gjendesheim turisthytte guidede toppturer fire ganger i uken med kjentkvinne Sigrid Grande:

 •  Topptur til Besseggens tøffe lillebror Knutshøe (1517 moh) hver mandag og fredag fra 2. juli til 31. august . Les mer om turen her. 
 • Dronninga av Gjende: Besshøe (2258 moh) hver onsdag fra 4. juli til 29. august. Les mer om turen her. 
 • Familievennlig tur til Rasletinden. Hver søndag fra 1. juli til 2. september. Les mer om turen her
 • Panoramautsikt fra Bukkehåmårn (1010 moh) annenhver torsdag fra 11. juli til 8. august. Les mer om turen her

Rafting: Gjendesheim samarbeider med Go Rafting Sjoa, og tilbyr pakker med rafting i Sjoa, et kvarters kjøretur fra Gjendesheim. En perfekt aktivitet på vei til eller hjem fra Gjendesheim, Besseggen og Jotunheimen! 

Andre turer i nærheten

Med Gjendesheim som utgangspunkt kan du gå en rekke fine dagsturer og lengre ekspedisjoner. Nærområdet byr på alt fra enkle, barnevennlige turer til krevende toppturer. Bli på Gjendesheim noen dager og ta noen av disse turene i tillegg til (eller i stedet for!) Besseggen:

Topptur til Surtningssue (9 timer t/r)

En av de lettest tilgjengelige stortoppene i området - og den sjette høyeste i landet! 

Knutshø (5 timer)

Besseggens tøffe og spektakulære lillebror! Mange mener at dette er Gjendineggen som Ibsen beskrev i Peer Gynt.

Topptur til Besshø (8 timer t/r)

Fin tur til en av Jotunheimens majester med parnoramautsikt til Gjendealpene.

Du finner flere turforslag på turplanleggeren UT.no.

Interessert i å se hvordan turen over Besseggen er? Sjekk ut videoen fra Visit Norway!

Annonse