Fem turer fra hytte til hytte

PÅ TRAMMEN: Ingenting er som å ta av seg fjellskoene og nyte sola etter en lang dagsmarsj.
PÅ TRAMMEN: Ingenting er som å ta av seg fjellskoene og nyte sola etter en lang dagsmarsj. Foto: Marius Dalseg Sætre

Har du begynt å planlegge sommerens hytte til hytte-tur? Her er fem herlige forslag, enten du vil ha lange dager på fjellet, i skogen, på vidda eller bynært. Eller hva med en padletur mellom DNT-hytter på Sørlandet?

FJELLTUR: MELLOM BREER OG TINDER

Dette er den første etappen på langruta Massiv. Den kan gjøres lettere ved å velge breføring over Fortundalsbreen i stedet for å følge stien langs Illvatnet.
Dette er den første etappen på langruta Massiv. Den kan gjøres lettere ved å velge breføring over Fortundalsbreen i stedet for å følge stien langs Illvatnet.

Vil du oppleve fjell og daler, breer og tinder, og ikke møte særlig mange andre, skal du dra til Breheimen. Denne turen starter ved Sota Sæter, innerst i den frodige Bråtådalen i Skjåk kommune. Akkurat her er du nok ikke alene, for mange tiltrekkes av den flotte DNT-hytta som er omgitt av forførende fosser og fjell og mektige furuer. Men straks du legger av gårde i retning Nørdstedalseter neste dag, oppover dalsiden og forbi Tverrådalskyrkja, er det ikke så mange som følger etter.

Nørdstedalseter er da også en av de minste, betjente DNT-hyttene. Turen går i stein og ur og over bre, og er du heldig, har du et helt vanvittig utsyn mot Jostedalsbreen og andre herligheter i mils omkrets. Videre mot Sognefjellshytta går du over fjell og dal, med store kontraster underveis. Og hvis været tillater det, kan du nyte utsikten mot mektige Smørstabbmassivet og Fannaråken i Jotunheimen.

OMRÅDE: Breheimen
RUTE: Sota SæterNørdstedalseterSognefjellshytta/Krossbu
NIVÅ: Krevende
LENGDE PÅ ETAPPENE: 24 –20 km, 8 –10 timer
ANTALL TURDAGER: 3
ADKOMST: Tog til Otta, buss til Dønfoss bru. Noen dager buss helt til hytta, ellers taxi fra Dønfoss. Retur med buss fra Sognefjellshytta/Krossbu
KART: Breheimen 1:100 000 fra Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Dette er den første etappen på langruta Massiv. Den kan gjøres lettere ved å velge breføring over  Fortundalsbreen i stedet for å følge stien langs Illvatnet.

VIDDETUR: ENDELØSE HORISONTER

HEST PÅ TUNET: Hestene finner frodig beite rett utenfor døra på Rauhelleren turisthytte på Hardangervidda.
HEST PÅ TUNET: Hestene finner frodig beite rett utenfor døra på Rauhelleren turisthytte på Hardangervidda. Foto: Mari Stephansen

Med tog, buss og båt kommer du deg enkelt langt inn på Hardangervidda. Du rekker til og med en god fottur før kvelden faller på. Fra Halne ved rv. 7 går båten «Halnekongen» og gir deg en eksotisk og behagelig start på den fire dagers turen over vidda. Den betjente DNT-hytta Rauhelleren ligger på den flateste delen av Nord-Europas høyeste fjellplatå, men knauser og høyder gjør at det ikke er kjedelig å gå her. På tunet møter du bestyrer Hans Olav Lægreid, som har vært sjefen på Rauhelleren i 30 av sine snart 52 år. Å bli værende hos ham frister, for maten er god og du kan klappe hestene som går på tunet. Men turen går videre i lett terreng til Heinseter og Tuva Turisthytte, før avslutning på Ustaoset og toget hjem.

OMRÅDE: Hardangervidda
RUTE: Skaupa–Rauhelleren–Hein–Tuva Turisthytte–Ustaoset
NIVÅ: Enkelt
LENGDE PÅ ETAPPENE: 4 timer (uten pause)
ANTALL TURDAGER: 4
ADKOMST: Tog til Ustaoset, buss til Halne, båt over Halnefjorden til Skaupa. Retur med tog fra Ustaoset.
KART: Turkart Rauhelleren og Geilo, 1:50 000,
VERDT Å MERKE SEG: Turen egner seg for barn og for andre som ønsker en lett tur.

URBANTUR: VILLMARK VED BYEN

HER BITER FISKEN: Røyrivannskoia i Østmarka har fin beliggenhet rett ved Røyrivannet. Husk fiskestang.
HER BITER FISKEN: Røyrivannskoia i Østmarka har fin beliggenhet rett ved Røyrivannet. Husk fiskestang. Foto: Julie Maske

Ikke mange hovedsteder i verden kan skilte med så mange turmuligheter rett utenfor bygrensen, men i Oslo kan du ta T-bane eller buss og dra på flere dagers hytte til hytte-tur. Denne gangen har vi valgt Østmarka, med innsjøene, bademulighetene og det vakre lyset i skogen, der vi til og med kan snuble over ulvespor.

Turen starter med buss til Krokhol i Ski. Derfra følger vi blåmerket sti via Skjelbreia og Vangen til Røyrivannskoia. Der kan vi kan ta et kveldsbad i Røyrivann om kvelden, eller kanskje en kanotur, før vi dagen etter går tilØvresaga. Dette er en gammel  husmannsplass, med åtte sengeplasser og historie i veggene. Siste dag tråkker vi oss ut gjennom skogen, med myk mosebunn og morsomme overraskelser i terrenget – og har du med barn, er det gøy å leke gjemsel her. Ta deg også tid til å virkelig lytte etter stillheten her før vi vender tilbake til byens larm.

RUTE: Krokhol–Røyrivannskoia–Øvresaga–Fjell
LENGDE PÅ ETAPPENE: 5–7 timer
NIVÅ: Middels
ADKOMST: Buss til Krokhol i Ski, retur fra Fjell i Ski
KART: Østmarka 1:25 000 fra Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Med bil kan du få en kortere tur hvis du starter og slutter på Bysetermåsan

KYSTTUR: MED KAJAKK FRA HYTTE TIL HYTTE

Nå kan du padle fra hytte til hytte langs sørlandskysten. Turen starter du på Furøya i Tvedestrandsfjorden, tar inn i Forpakterboligen eller slår opp teltet på en av de mange fine teltplassene der. Dagen etter går det ut fjorden, til Seilerhytta. Den ligger på en liten holme i havgapet ved Borøya. Her er det flott utsikt til Møkkalasset fyr. Fra Seilerhytta går turen videre til Lyngør fyr. I finvær anbefales det å padle gjennom Lyngør, en av de vakreste av perlene i raden av uthavner langs Sørlandets kyst. Turen går deretter videre på utsiden av Askerøya og Sandøya. I ruskevær velger man den indre leia tilbake til Furøya.

OMRÅDE: Sørlandet
RUTE: Tvedestrand–Furøya–Seilerhytta–Lyngør fyr–Furøya–Tvedestrand
LENGDE PÅ ETAPPENE: 3–15 km
NIVÅ: Middels–krevende
KART: Norgesserien Arendal 1:50 000 eller Båtsportkart 3, begge fra Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: På Furøya må man bestille hele Forpakterboligen med 8 senger. På Lyngør fyr og Seilerhytta kan man både bestille rom og senger.

Den nye Seilerhytta.
Den nye Seilerhytta. Foto: Dag N. Fagermyr

SKOGSTUR: PÅ SPORET AV SKOGFINNENE

DYPE SKOGER: Opplev skogfinnenes kulturhistorie i mystisk og magisk kulturlandskap.
DYPE SKOGER: Opplev skogfinnenes kulturhistorie i mystisk og magisk kulturlandskap. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Lengst sørøst i Hedmark ligger Finnskogen, et område preget av den skogfinske innvandringen gjennom mange århundrer. Finnskogrunden er en vandring mellom finnetorp og gamle boplasser rundt innsjøen Møkeren. Underveis overnatter du på trivelige ubetjente DNT-hytter og i enkle tømmerkoier, mens du lytter etter fortidens vinder.

Langs ruta opplever du et tverrsnitt av Finnskogens særegne skogfinske historie og kultur. Underveis kommer du over spor etter skogfinnenes tro og overtro, og området er også rikt på andre typer kulturminner og rester fra ulike tider. Turen går hovedsakelig på
sti i vakkert og lettgått skogsterreng, og om våren kan du snuble over uendelige vakre skogbunner fulle av hvitveis. Enkelte steder er det vått og myrlendt. Ruta kan gås som en rundtur eller stykkevis i kortere etapper.

OMRÅDE: Finnskogen
RUTE: Austmarka bygdetun–GrasbråtanLebiko–Austmarka bygdetun
NIVÅ: Middels
LENGDE PÅ ETAPPENE: 18–22 km
ANTALL TURDAGER: 3
ADKOMST: Tog til Kongsvinger og buss til Austmarka. Med privatbil kan mange forskjellige startpunkt for turen brukes.
KART: Finnskogen Sør 1:50 000 fra Nordeca
VERDT Å MERKE SEG: Turen følger deler av Finnskogleden/Grensesømmen.