Bilder tatt på turen Klassikeren i Aurlandsdalen. Tredagerstur med start på Finse. Går innom Geiterygghytta, videre til Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø før den går ned i Vassbygdi.

Norges mest populære fjellturer

Det er godt å drømme om fine turer, men enda bedre å realisere dem. Her er de ti mest populære fjellturene,

Preikestolen

Flere mennesker og et gult telt står på en flat fjellhylle over en fjord.
MAJESTETISK: Utsikten fra Preikestolen innover Lysefjorden er overveldende. Foto: Marius Dalseg Sætre

Turfakta

Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer. Cirka 300.000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år. Målet for alle er utsiktsplatået mot fjorden, med på kjøpet får de en flott tur i frodig vestlandsterreng med flere flotte utkikkspunkter underveis. Om du vil unngå menneskemengdene er det enkelt - gå utenom rushtidene.

Annonse:

Gaustatoppen

Et lite norsk flagg vaier i vinden på veggen av en grå steinhytte.
UTSYN: Fra toppen av Gaustatoppen kan man på godværsdager se en sjettedel av Norge. Foto: Marius Dalseg Sætre

Turfakta

Gaustatoppen har Østlandets videste utsikt og er lett tilgjengelig fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Årlig bestiger mer enn 120.000 mennesker fjellet, som med sin karakteristiske hvitstripete, langstrakte rygg er synlig fra store deler av Sør-Norge. Fra parkeringsplassen ved Stavsro tar det knappe tre timer opp og to ned i vanlig tempo. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er god og tydelig.

Trolltunga

Person i blå jakke står ytterst på et bergutspring over et vann.
FOTOSPOT: Du må som regel stå i kø for å få den obligatoriske bildet på Trolltunga. Foto: Marius Dalseg Sætre

Turfakta

Trolltunga er et bergutspring som henger cirka 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal. Turmålet har blitt en svært populær attraksjon, og kø for å komme ut på tunga er ikke uvanlig. Utsikten fra Trolltunga er spektakulær, og følelsen du får når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid.

Turen til Trolltunga er krevende og turgåere bør ha erfaring fra lange fjellturer før de begir seg ut på denne turen. Det er 28 kilometer tur retur Skjeggedal. Turen er krevende og beregnes til å ta 10-11 timer. Pauser kommer i tillegg.

Kjerag

Person i lilla jakke strekker armene i været, stående på en steinblokk som er kilt fast mellom to fjellklipper.
KJERAG: Majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Foto: Ida Amelie Helgesen

Turfakta

Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men besøket til platået og Kjeragbolten har de siste årene tatt helt av. Terrenget er tungt og krevende, men vel fremme får du lønn for strevet.

Besseggen

Jente i blå genser og lilla bukse går på fjell med snøflekker.
LUFTIG: Turen over Besseggen gir kil i magen, men er samtidig ikke veldig utsatt. Foto: Marius Dalseg Sætre

Turfakta

Det er en grunn til at dette er en av landets mest populære turer. Med en fantastisk utsikt over ville Jotunheimen, bratte stier og nok av utfordringer er det et lite kinderegg av opplevelser, utsikt og mestringsfølelse. Turen er ikke spesielt vanskelig, og heller ikke utsatt, men gir likevel en luftig følelse med det grønne Gjendevannet 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatn på den andre.

Galdhøpiggen

En lang rekke med mennesker går over en bre på vei mot en fjelltopp.
TIL TOPPS: Fra Juvasshytta er det breføring over Styggebrean og opp til toppen. Foto: Camilla Horten

Turfakta

Norges høyeste fjell rager over tindene rundt og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen er mer enn et fjell - det er også et symbol på forholdet mellom nordmenn og fjellet. Hvem vet ikke hva 2469 står for? Men selv om fjellet er det høyeste i Norge, er det ikke utilgjengelig. Turen passer også for turvante barn. PS! Vi anbefaler også turen fra Glitterheim til Glittertind.

Rallarvegen

Gutt på sykkel holder tommelen opp ved siden av et skilt på fjellet.
TOMMEL OPP: Fornøyd syklist ved høyeste punktet på Rallarvegen mellom Finse til Flåm. Foto: André Marton Pedersen

Turfakta

Rallarvegen er den suverent mest populære sykkelturen i fjellet. Turen følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskifte. Her er det mye flott høyfjellsnatur og kulturminner å oppleve. Terrenget skifter mellom rolige østlandsfjell øst for vannskillet og bratte vestlandsdaler på vestsida. I nord ruver det mektige Hallingskarvet med sine 1900 meter og i sør ligger Hardangerjøkulen med blåis og bresprekker.

Romsdalseggen

Mann i grå t-skjorte og svart shorts står ytterst på en klippeformasjon og ser utover en dal omgitt av høye fjell.
STORSLÅTT: Romsdalseggen er en luftig tur med fantastisk utsikt. Foto: Ingvild Lundberg Bakke

Turfakta

Romsdalseggen gir en spektakulær utsikt ut over Romsdalsfjellene, med Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetindene som de mest markante. Flott fjordutsikt er det også, med Rauma elv som slynger seg langt nede i dalen mot Åndalsnes. Turen tar 6-8 timer, og er middels krevende. Etter den første stigningen, kan man velge om man går normalruten over eggen, eller en litt lettere variant der man unngår de luftigste partiene.

Over vidden fra Fløyen til Ulriken

En rekke med mennesker går over et viddelandskap i fjellet.
BYNÆRT: Turen over Vidden er tilgjengelig og populær. Foto: André Marton Pedersen

Turfakta

Flere tusen går årlig over Vidden i Bergen. Turen er en av de mest kjente turene på Byfjellene rundt Bergen, og det er selvsagt ikke uten grunn. Turen over vidden gir opplevelsen av ekte høyfjell til alle årets tider, og er lett tilgjengelig fra både Fløyen og Ulriken.

Aurlandsdalen

Mann i blå genser ligger i lyngen med hendene bak hodet og skuer ut over en grønn og frodig dal med bratte fjellsider..
VILL: Utsikten i Aurlandsdalen kan ta pusten fra deg. Foto: Marius Dalseg Sætre

Turfakta

Kombinasjonen av spennende, vill natur og interessant kulturhistorie overvelder de fleste som tar denne turen. Her møtes Østlandet og Vestlandet i et vakkert fjellområde. Skarvheimen har vært brukt som gjennomfartsvei for de som har tatt sjumilsstøvlene på og gått fra Jotunheimen i nord til Hardangervidda i sør. Kontrastene i landskapet er store, alt fra goldt steinlandskap til frodige, dype daler, mektige fjell og buldrende fossestryk. Denne turen kan gås i flere varianter.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem