Logo
Til DNT.no forside
Nærbilde av dame ved bål

Slik lager du et godt turbål

Turbålet er et samlingspunkt som gir varme og hygge. Et bål er godt å feste blikket på og lyden av sprakende flammer gir ro i sinnet. Ta med deg noen vedkubber ut og skap et samlingspunkt som gir varme og hygge.

For mange av oss som glad i friluftsliv er det å tenne et bål et høydepunkt som gjør turopplevelsen komplett. På tur alene er det mye selskap i et bål. En kan føle seg rolig og trygg, mens stress og jag forsvinner. Tilbake er stillhet, fuglekvitter og nydelig spraking fra bålet. Tid og sted eksisterer knapt.

Noen ganger holder det med et kosebål, andre ganger tenner vi bål for å holde varmen. Har vi med mat som skal tilberedes på bålet, vekkes urinstinktene. Det gir en god følelse av mestring å lage mat på samme vis som mennesket har gjort siden tidenes morgen. Det å samles rundt bålet gir en intimitet og følelse av felleskap som det er vanskelig å oppnå på andre måter.

Never som legges på et lite bål
Fyring av bål gir en god følelse for små og store. Foto: Marius Dalseg

Den ideelle date for bålfrelste er å bli invitert med på tur hvor det serveres en enkel varmrett eller en kopp kaffe og vaffel stekt på et bålvaffeljern du har gjemt i sekken. Ta med pledd eller en duk og gjerne et glass med stett. Slike fins både i plast og tre.

Ingen kan vel motstå det? Enten det er en fersk date eller ektefellen så blir det garantert en innertier!

Annonse:

Hva sier loven om bålbrenning?

Å tenne bål på tur er en allemannsrett i Norge. Det betyr imidlertid ikke at det alltid er lov å brenne bål, eller at det er like lurt under alle forhold.

Generelt gjelder aktsomhetskravet: Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.

Om våren og sommeren blir det gjerne tørt. Da øker faren for skog- og lyngbrann.

I Norge er det i tidsrommet 15. april til 15.september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Ny forskrift om brannforebygging fra 1. januar 2016 åpner opp for at det likevel er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke medfører fare for brann.

I enkelte verneområder og nasjonalparker gjelder spesielle regler du bør sette deg inn i før du besøker disse områdene. Dette kan være regler rundt sanking av ved, etablerte bålplasser eller områder med forbud mot åpen ild.

Mann puster for å fyr på et bål
Sett deg inn i regler og forskrifter før du fyrer opp bålet. Foto: John Petter Nordbø

Slik tenner du bål trygt året rundt

Den nye forskriften om brannforebygging gir åpning for bålbrenning også i sommerhalvåret. Dette innebærer samtidig et større ansvar på den enkelte om å vurdere forholdene godt før man tenner bål.

 • Det er viktig å holde forsvarlig avstand til brennbar skog og mark. Husk at glør fra bålet kan blåse langt bort med vinden før de slukner.
 • Tilpass størrelsen på bålet etter formålet. Et lite kaffebål setter mindre spor i naturen, og er lettere å kontrollere og slukke. Tenk over hvordan du skal greie å slukke om bålet kommer ut av kontroll før du tenner opp.
 • Velg alltid et underlag som ikke kan ta fyr. Steiner, grus og sand er det tryggeste.
 • I populære turområder er det ofte etablerte bålplasser du kan bruke.
 • Ikke tenn bål direkte på nakent fjell eller svaberg. Dette gir stygge merker, og fjellet kan sprekke opp.
 • Ikke skad stående trær hvis det skal sankes ved. Bruk tørre kvister du finner på bakken. Gamle tørrfuruer er viktig for mange fugler og innsekter, og skal aldri brukes som bålved.
 • Før bålet etableres må du tenke over vindretningen og hvor det er fint å sitte med tanke på sol, trekk og terreng. Du kan allikevel føle at røyken kommer akkurat der du sitter. For å motvirke dette kan du for eksempel sette sekken på motsatt side av bålet.
Kvinne fyrer bål ved kysten
Unngå å fyre bål direkte på svaberg da det kan skadet fjellet. Foto: Linn Holstad Hines


Triksene for å få fyr på bålet

 • Never fra bjørk har den egenskapen at den brenner forholdsvis langsomt. Den er derfor ideell å bruke til opptenning.
 • Tørt gress, løv og tørre kvister er også fint å bruke til opptenning
 • Det skal mye varme til for at bålet skal ta ordentlig fyr så overgangen fra opptenningsbrensel til større vedkubber er ofte en utfordring. Da er det ideelt å ha en solid dose med tørr kvist oppå og rundt neveren, slik at flammene får ordentlig tak.
 • For de fleste er bålkosen viktigere enn villmarksimaget og da er det helt greit å ta med seg tørr ved hjemmefra. Det samme gjelder også tennbrikker.
 • Tampongtrikset: Et effektivt triks som gjør det lettere å få fyr er å rufse opp en tampong og legge den i bålet. Dette fungerer også godt ved bruk av tennstål.
 • Et annet godt tips er å ta vare på stumper av stearinlys og bruke disse sammen med annet opptenningsmateriale for lettere å få fyr på bålet.

Velg riktig båltype

Pyramidebål
Dette er kanskje det mest brukte turbålet som passer perfekt når det er tid for en rask matpause på turen. Egner seg til grilling av pinnebrød og pølser. Bålet lages med knuste og tørre pinner innerst og stadig tykkere pinner utover. Bålet tennes på nedenfra.

Svakheten ved denne typen bål er at det kan være litt vanskelig å få fyr hvis veden ikke er helt tørr. Dessuten kan pyramidene lett bli skjøre slik at bålet faller sammen. Tips: For å sikre stabiliteten kan man feste noen av pinnene i bakken.

Kvinne varmer seg bål
Pyramidbål er det vanligste turbålet. Foto: Marius Dalseg

Pagodebål
Det mest egnede bålet om vinteren er «pagodebålet». Tråkk først til et område der du vil plassere bålet. Så starter du med å legge to av de største kubbene ved siden av hverandre med omtrent 20-30 centimeters avstand. På tvers av disse legger du to nye kubber slik at det blir et lite rom i sentrum av konstruksjonen. Her legges bjørkenever, kvister eller annet opptenningsmateriale, gjerne i en pyramideform.

Når du har fått fyr på opptenningsveden, mates bålet med flere tørre kvister eller vedfliser før du bygger på bålet med flere lag med vedkubber på tvers av dem som allerede er lagt på. Dette gir et kraftig og solid bål som brenner lenge uten at du trenger å sanke ny ved for ofte. Legg eventuelt fuktig ved nederst i konstruksjonen slik at den etterhvert vil tørke nok til å brenne. Bålet vil sannsynligvis synke ned i snøen etter en stund, da er det lurt å lage en renne inn mot bålgropen for å få tilført luft. Denne båltypen fungerer godt til matlaging i stekepanne eller større gryter.

 

Stjernebål
Dette bålet passer godt til matlaging og lages av vedkubber som legges i en stjerneform. Legg deretter tørre kvister, flis, never og opptenningsved i en pyramideform mellom stokkene. Flis gjerne opp vedkubbene med øks eller kniv slik at de lettere tar fyr. Når det brenner godt, kan en bålgryte plasseres direkte på vedkubbene. Etter hvert som kubbene brenner opp innerst, skyves de forsiktig inn mot sentrum, slik at ilden holder seg og fundamentet til gryta fortsatt er stabilt. Man kan også bygge et kokestativ over ilden – en såkalt trefoting.

Kaffelars på bål
Kaffekjelen koker godt på et stjernebål. Foto: John Petter Nordbø

Nying (stokkebål)
Nying er det tradisjonsrike «tømmerhoggerbålet» som brenner godt og lenge. Dette bålet passer perfekt som varmekilde hvis man for eksempel sover under åpen himmel om natta.

Bålet bygges opp av to store stokker av tørr furu eller gran med opptenningsved og brensel mellom stokkene. Når det har tatt skikkelig fyr kan en tredje stokk plasseres over ilden, støttet opp av to pinner som legges på tvers nær enden av de to store stokkene. Størrelsen på vedstokkene vil avgjøre hvor lenge bålet brenner. Husk bålvakt hvis du ønsker å fyre gjennom natta!

Matlaging på bål
Bålkaffe og mat laget på bål smaker alltid godt. Enkelt utstyr i stål er ofte både rimelig, og tåler godt å bli brukt i flammene.

Når du skal grille er det ikke er i selve flammene det er best å plassere pølsa. Vær litt tålmodig og vent til flammene har roet seg ned eller grill i utkanten av bålet, hvor det er glør. Dette gir en mye mer stabil og stekevennlig varme.
Wok i bålpanne gir sunn mat i en fei.

Hvis det skal lages mat til mange kan det være effektivt å lage et avlangt bål der en del av bålet brukes til produksjon av glør og resten til selve matlagingen.
Tips til bålretter finner du i mange bøker og på en rekke nettsteder og blogger.

Kaffe som helles i en turkopp
Bålkaffe og mat laget på bål smaker alltid godt. Foto: Mari Stephansen

26 kjappe kurs i friluftsliv

Denne artikkelen er hentet fra boka 26 kjappe kurs i friluftsliv og er ett av kursene du finner der. Uansett om du er nybegynner eller har erfaring med friluftsliv vil du ha glede av denne boka. Boka inneholder 26 innføringskurs i utvalgte tema som gir deg nyttige tips og råd til hvordan du kan utøve friluftsliv på en trygg og god måte. Kursene er rikt illustrert med bilder og tegninger som vil gi inspirasjon til å prøve ut nye aktiviteter.

Vanlige spørsmål

 • Når kan du brenne bål?

I perioden 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Dette innebærer at det ikke er tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Se yr.no for oversikt over skogbrannfare.

 • Hvor kan du brenne bål?

Mange steder finnes etablerte bålplasser som kan brukes året rundt. Flere kommuner har oversikt over godkjente ildsteder. Se i alle tilfeller etter steder hvor det har blitt brent bål fra før, for å unngå unødig skade på naturen. 

 • Hvor får jeg tak i ved?

Ta med tørr ved hjemmefra eller sank underveis på turen der det er lov. Bruk tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Ha med spikkekniv slik at du kan skjære av fliser og tynnere pinner til opptenning. Bjørkenever fungerer også godt, men ta bare av det ytterste laget slik at du unngår å skade trærne.

 • Er reglene for bål like over hele Norge?

Nei, gjør deg kjent med reglene i området du er i. Vær obs på egne regler i verneområder og nasjonalparker.

 • Unngå å tenne bål hvis underlaget kan ta fyr
 • Unngå å tenne bål når det er sterk vind
 • Unngå å tenne bål tett inntil busker og trær
 • Unngå å gjøre skade på friske trær
 • Unngå bålplass på bart fjell da berget kan sprekke
 • Sørg for å ha vann i nærheten

Gratis digitalt friluftskurs: Bål og mat på vintertur

Se vårt digitale friluftskurs om hvordan man lager bål og hva slags mat som passer på vintertur.

Se mer i vårt digitale kurs
Se mer i vårt digitale kurs
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem