Slik lager du bål
Lurer du på hvordan du får fyr på bålet? Her får du svar på når du kan tenne bål, hvor du kan tenne bål og hva du bør tenke på når du skal lage bål i naturen. Ta med deg noen vedkubber ut og skap et samlingspunkt som gir varme og hygge.
For mange av oss som glad i friluftsliv er det å tenne et bål et høydepunkt som gjør turopplevelsen komplett. På tur alene er det mye selskap i et bål. En kan føle seg rolig og trygg, mens stress og jag forsvinner. Tilbake er stillhet, fuglekvitter og nydelig spraking fra bålet.
Det å samles rundt bålet gir en følelse av felleskap som det er vanskelig å oppnå på andre måter. Men når kan vi tenne opp bål i naturen, og hva bør vi tenke på før vi setter i gang?
Hva sier loven om bålbrenning?
Å tenne bål på tur er en allemannsrett i Norge. Det betyr imidlertid ikke at det alltid er lov å brenne bål, eller at det er like lurt under alle forhold. I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og annen utmark.
Generelt gjelder aktsomhetskravet: Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.
Om våren og sommeren blir det gjerne tørt. Da øker faren for skog- og lyngbrann.
Bålforbud fra 15. april
Det er bålforbud fra 15. april til 15. september i Norge. Det betyr at det ikke er tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen. Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann, for eksempel om det ligger snø på bakken.
Det er alltid du som må vurdere faren ved å tenne bål, eller bruke engangsgrill, og bålpanne. Du er ansvarlig for at det er trygt mens det brenner og at det er skikkelig slokket før man forlater stedet.
I enkelte verneområder og nasjonalparker gjelder spesielle regler du bør sette deg inn i før du besøker disse områdene. Dette kan være regler rundt sanking av ved, etablerte bålplasser eller områder med forbud mot åpen ild.
Slik tenner du bål trygt året rundt
Forskriften om brannforebygging gir åpning for bålbrenning også i sommerhalvåret. Dette innebærer samtidig et større ansvar på den enkelte om å vurdere forholdene godt før man tenner bål.
- Det er viktig å holde forsvarlig avstand til brennbar skog og mark. Husk at glør fra bålet kan blåse langt bort med vinden før de slukner.
- Tilpass størrelsen på bålet etter formålet. Et lite kaffebål setter mindre spor i naturen, og er lettere å kontrollere og slukke. Tenk over hvordan du skal greie å slukke om bålet kommer ut av kontroll før du tenner opp.
- Velg alltid et underlag som ikke kan ta fyr. Steiner, grus og sand er det tryggeste.
- I populære turområder er det ofte etablerte bålplasser du kan bruke.
- Ikke tenn bål direkte på nakent fjell eller svaberg. Dette gir stygge merker, og fjellet kan sprekke opp.
- Ikke skad stående trær hvis det skal sankes ved. Bruk kun tørre, døde kvister. Gamle tørrfuruer er viktig for mange fugler og innsekter, og skal aldri brukes som bålved.
- Før bålet etableres må du tenke over vindretningen og hvor det er fint å sitte med tanke på sol, trekk og terreng. Du kan allikevel føle at røyken kommer akkurat der du sitter. For å motvirke dette kan du for eksempel sette sekken på motsatt side av bålet.
Slik får du fyr på bålet
- Never fra bjørk, tørt gress, løv og tørre kvister er fint å bruke til opptenning.
- Det skal mye varme til for at bålet skal ta ordentlig fyr så overgangen fra opptenningsbrensel til større vedkubber er ofte en utfordring. Da er det ideelt å ha en solid dose med tørr kvist oppå og rundt neveren, slik at flammene får ordentlig tak.
- For de fleste er bålkosen viktigere enn villmarksimaget og da er det helt greit å ta med seg tørr ved hjemmefra. Det samme gjelder også tennbrikker.
- Tampongtrikset: Et effektivt triks som gjør det lettere å få fyr er å rufse opp en tampong og legge den i bålet. Dette fungerer også godt ved bruk av tennstål.
- Et annet godt tips er å ta vare på stumper av stearinlys og bruke disse sammen med annet opptenningsmateriale for lettere å få fyr på bålet.
Velg riktig båltype
Pyramidebål
Dette er kanskje det mest brukte turbålet som passer perfekt når det er tid for en rask matpause på turen. Egner seg til grilling av pinnebrød og pølser. Bålet lages med knuste og tørre pinner innerst og stadig tykkere pinner utover. Bålet tennes på nedenfra.
Svakheten ved denne typen bål er at det kan være litt vanskelig å få fyr hvis veden ikke er helt tørr. Dessuten kan pyramidene lett bli skjøre slik at bålet faller sammen. Tips: For å sikre stabiliteten kan man feste noen av pinnene i bakken.
Pagodebål
Det mest egnede bålet om vinteren er «pagodebålet». Tråkk først til et område der du vil plassere bålet. Så starter du med å legge to av de største kubbene ved siden av hverandre med omtrent 20-30 centimeters avstand. På tvers av disse legger du to nye kubber slik at det blir et lite rom i sentrum av konstruksjonen. Her legges bjørkenever, kvister eller annet opptenningsmateriale, gjerne i en pyramideform.
Når du har fått fyr på opptenningsveden, mates bålet med flere tørre kvister eller vedfliser før du bygger på bålet med flere lag med vedkubber på tvers av dem som allerede er lagt på. Dette gir et kraftig og solid bål som brenner lenge uten at du trenger å sanke ny ved for ofte. Legg eventuelt fuktig ved nederst i konstruksjonen slik at den etterhvert vil tørke nok til å brenne. Bålet vil sannsynligvis synke ned i snøen etter en stund, da er det lurt å lage en renne inn mot bålgropen for å få tilført luft. Denne båltypen fungerer godt til matlaging i stekepanne eller større gryter.
Stjernebål
Dette bålet passer godt til matlaging og lages av vedkubber som legges i en stjerneform. Legg deretter tørre kvister, flis, never og opptenningsved i en pyramideform mellom stokkene. Flis gjerne opp vedkubbene med øks eller kniv slik at de lettere tar fyr. Når det brenner godt, kan en bålgryte plasseres direkte på vedkubbene. Etter hvert som kubbene brenner opp innerst, skyves de forsiktig inn mot sentrum, slik at ilden holder seg og fundamentet til gryta fortsatt er stabilt. Man kan også bygge et kokestativ over ilden – en såkalt trefoting.
Nying (stokkebål)
Nying er det tradisjonsrike «tømmerhoggerbålet» som brenner godt og lenge. Dette bålet passer perfekt som varmekilde hvis man for eksempel sover under åpen himmel om natta.
Bålet bygges opp av to store stokker av tørr furu eller gran med opptenningsved og brensel mellom stokkene. Når det har tatt skikkelig fyr kan en tredje stokk plasseres over ilden, støttet opp av to pinner som legges på tvers nær enden av de to store stokkene. Størrelsen på vedstokkene vil avgjøre hvor lenge bålet brenner. Husk bålvakt hvis du ønsker å fyre gjennom natta!
Matlaging på bål
Bålkaffe og mat laget på bål smaker alltid godt. Enkelt utstyr i stål er ofte både rimelig, og tåler godt å bli brukt i flammene.
Når du skal grille er det ikke er i selve flammene det er best å plassere pølsa. Vær litt tålmodig og vent til flammene har roet seg ned eller grill i utkanten av bålet, hvor det er glør. Dette gir en mye mer stabil og stekevennlig varme.
Wok i bålpanne gir sunn mat i en fei.
Hvis det skal lages mat til mange kan det være effektivt å lage et avlangt bål der en del av bålet brukes til produksjon av glør og resten til selve matlagingen.
Tips til bålretter finner du i mange bøker og på en rekke nettsteder og blogger.
Vanlige spørsmål om bål
Når kan du brenne bål?
I perioden 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Dette innebærer at det ikke er tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Se yr.no for oversikt over skogbrannfare.
Hvor kan du brenne bål?
Mange steder finnes etablerte bålplasser som kan brukes året rundt. Flere kommuner har oversikt over godkjente ildsteder. Se i alle tilfeller etter steder hvor det har blitt brent bål fra før, for å unngå unødig skade på naturen.
Hvor får jeg tak i ved?
Ta med tørr ved hjemmefra eller sank underveis på turen der det er lov. Bruk tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Ha med spikkekniv slik at du kan skjære av fliser og tynnere pinner til opptenning. Bjørkenever fungerer også godt, men ta bare av det ytterste laget slik at du unngår å skade trærne.
Er reglene for bål like over hele Norge?
Nei, gjør deg kjent med reglene i området du er i. Vær obs på egne regler i verneområder og nasjonalparker.
Viktig å huske på når du skal tenne bål
- Unngå å tenne bål hvis underlaget kan ta fyr
- Unngå å tenne bål når det er sterk vind
- Unngå å tenne bål tett inntil busker og trær
- Unngå å gjøre skade på friske trær
- Unngå bålplass på bart fjell da berget kan sprekke
- Sørg for å ha vann i nærheten
Gratis digitalt friluftskurs: Bål og mat på vintertur
Se vårt digitale friluftskurs om hvordan man lager bål og hva slags mat som passer på vintertur.