Logo
Til DNT.no forside
To brune hunder i bånd som holdes av en mann

Tips til deg som skal gå i fjellet med hund

Mange turgåere har med seg sin faste følgesvenn på fire bein opp i den vakre fjellheimen. Dette er noe både eier og hund verdsetter og gleden av å ha med seg sin beste venn på tur skaper mange magiske øyeblikk.

Båndtvang og beitedyr

Følg alltid reglene for båndtvang, i mange fjellområder er det i perioder beitedyr og vilt som til enhver tid trenger ro og minst mulig forstyrrelse.

Det er generell båndtvang fra 1. april til 20. august, men i mange kommuner med beitedyr er det utvidet båndtvang. Sjekk derfor kommunen du skal gå i for lokale båndtvangregler. 

Se tipsene til Norsk Sau og geit for ferdsel i beiteområder med hund

Nyttige tips før du tar med hunden på tur

Alle turgåere må forberede seg godt til turen. Dette gjelder like mye for ivrige vesener med fire bein som for oss mennesker. Mattilsynet har laget ti nydelige fjellvettregler som kan være viktige å legge merke til. 

1. Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde hvis de utsettes for sterk sol og UV-stråling – spesielt oppe på fjellet. Snøblindhet viser seg ofte ved at øynene begynner å renne, blir røde og irriterte. En snøblind hund vil ofte knipe igjen øynene og søke til et mørkere sted for å unngå lys. Solbriller til hunden kan være en effektiv beskyttelse hvis dere skal være ute på fjellet i mange timer.

2. Se opp for solbrenthet

Hunden din kan også bli solbrent. Ører, nese, og kroppsdeler uten hår og pigmenter er spesielt utsatt. Hunderaser med tynn pels er mer utsatt enn andre. For å unngå solbrenthet, kan du dekke til områdene som er utsatt, eller bruke en solkrem som er skånsom nok til hunden.

3. Se opp for såre poter

På lange turer bør du alltid sjekke potene jevnlig for sår og skader. Ta med potesokker i tursekken, slik at du kan avlaste potene hvis disse skulle bli såre. En potesalve kan også forhindre at snø- og isklumper setter seg fast mellom potene. Ved å stusse pelstustene og passe på at hunden har velstelte klør, kan man unngå både, sår og knekte klør.

4. Bruk riktig utstyr

Nytt utstyr bør alltid “gås inn” før man legger ut på lengre turer. For å unngå gnagsår og skader, bør man tilpasse utstyret som sele eller kløv etter hund og behov.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Tren godt før du begir deg ut på lengre turer med hunden din. Husk at du beveger deg raskere enn ellers når du går på ski, og det er tungt for hunden å gå i løssnø og samtidig trekke pulk. Tilpass fart og turlengde etter hvor trent hunden er.

Turgåer går med to hunder i tåke og regn i skogen
Pass på at hunden er vant til kløv og utstyr før langturen. Foto: Marius Dalseg

6. Vær rustet mot uhell

Ta med førstehjelpsutstyr til både deg selv og hunden din. Enkelt førstehjelpsutstyr som bandasje, potesokker, potesalve, sportstape og sårsalve, er godt å ha med hvis uhellet skulle være ute. Hør gjerne med veterinæren din før du reiser til fjells.

7. Se opp for frostskader

Hunden din kan også få frostskader hvis den blir utsatt for kulde over tid. Noen områder er mer utsatt enn andre, som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Skulle uhellet være ute må du for all del ikke gni hunden varm – dette kan ødelegge huden. Frostskader skal behandles av veterinær. Er hunden din tynnpelset, ta med et varmedekken eller et underlag til pausene.

8. Pass godt på valpen i kulda

Valpen har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som en voksen hund, og er derfor mer utsatt for lave temperaturer. Det samme gjelder hunderaser med tynnere eller lite pels. Ta hensyn til unge hunder og ta gjerne med varmedekken/underlag.

Valp som sitter i sekk
Om du lærer hunden å sitte i sekk som valp får du også en hund som kan bæres ut som voksen om uhellet skulle være ute. Foto: Marius Dalseg

9. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og mer i kulden for å holde kroppstemperaturen oppe. Ved lengre turer kan det være lurt å gi litt ekstra fôr, eller flere og hyppigere måltider. Du kan også tilsette ekstra fett i maten slik at den skal bli mer kaloriholdig. Hunden vil også bli tørst i løpet av turen – husk å ta med vann og drikkeskål.

10. Ikke gi hunden sjokolade

Høytider er ofte forbundet med ekstra kos – ofte i form av godteri. Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Jo mørkere sjokolade, desto farligere er det for hunden din. Husk vanlige godbiter til din firbente – også i påsken!

Med dette håper vi at du som hundeeier får en fantastisk tur ut i fjellet med din bestevenn. Vi som jobber på hyttene skal gjøre vårt beste for at både du og hunden din får en så god opplevelse som mulig.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem