Med hund på DNT-hyttene

Mange turgåere har med seg sin faste følgesvenn på fire bein opp i den vakre fjellheimen. Dette er noe både eier og hund verdsetter og gleden av å ha med seg sin beste venn på tur skaper mange magiske øyeblikk.

Publisert: 13. april 2023
Tips

Det er mulig å ha med hunder på de aller fleste av DNTs betjente hytter. Vi legger også kontinuerlig til rette for hund på mange av de selv- og ubetjente hyttene slik at det skal være mulig å få en god opplevelse for både hund og eier.

Totalt har vi 250 hytter som er åpne for at hunden kan overnatte. Godt over 100 av disse har eget hunderom hvor hund og eier kan sove sammen. 

Ut.no: Hytter med hunderom

Ut.no: Hytter med overnattingsplass til hund 

Turgåer foran hytte i skog.
Hundehytta Drømmen i Oslomarka. Foto: Marius Dalseg

Variasjon blant medlemsforeninger

DNTs medlemsforeninger har til sammen 550 hytter over hele landet, og hver medlemsforening har ansvaret for drift og retningslinjer for sine egne hytter. 

- Vi forstår at mange har spørsmål om å ha med hund på tur til DNT-hytter og at det er viktig for mange. Vi jobber for at alle hyttene skal ha et tilbud for hund. Samtidig må vi ta hensyn til mennesker med allergi sånn at ingen ekskluderes fra å overnatte på våre hytter, sier hytte- og ruteansvarlig i DNT, Torgeir Negaard Berg. 

Annonse:

Mesteparten av arbeidet med hyttene er basert på dugnad. Plassering av hunden vil variere ut fra den enkelte hyttes størrelse og mulighet for praktisk tilrettelegging. På noen hytter er det lett å finne gode løsninger med egne rom eller hus for hunder, mens det ikke er like enkelt andre steder.

- De fleste betjente hytter har hundebur på egne rom. Hvis du kommer når det er mange andre hunder der, blir det på samme måte som når det er mange gjester. Er det ikke plass i hunderommene må noen sove andre steder. Hvis du har med hund og går på tur i høysesongen kan det derfor hende at hunden må sove i et uthus eller lignende. De fleste selvbetjeningshytter har et hundebur i sikringshytta eller et eget hunderom, sier Nergaard Berg.

To hunder på et hunderom i en DNT-hytte
Hunderommet på Kvitlen i Rogaland. Foto: Jonas OIsvik og Kevin Molstad

Sjekk UT.no

Samtidig er det fortsatt slik at det lønner seg å sjekke på forhånd når du planlegger nye hytteeventyr med hunden din. 

-  Vi håper å få forståelse for at full tilrettelegging kan ta  tid. Vi har over 550 hytter spredt over hele landet. Det er både kostbart og arbeidskrevende å få gjort nødvendige tiltak, men når vi bygger nytt er rehabiliterer hytter blir det ofte tilrettelagt bedre for hund så tilbudet blir kontinuerlig bedre, sier Nergaard Berg.

Ønsker du å sikre plass på drømmehytta til deg og din beste venn anbefaler vi at du sjekker om hytta har mulighet for forhåndsbestilling av plass. 

Hund ser ut av vinduet på hytte på fjellet.
På Skåpet er to hytter tilrettelagt for firbente turvenner. Foto: Marius Dalseg

Du kan også ta kontakt med foreningen som driver hytta du planlegger å besøke for å få mer informasjon. Mange av medlemsforeningene har egne sider med informasjon om hvordan deres hytter er tilrettelagt:

Bergen og Hordaland Turlag 
Stavanger Turistforening 
Trondhjems Turistforening

Noe å tenke på under oppholdet

Husk at mange kan være redde også for rolige hunder. Hold hunden i bånd ved hyttene og følg også reglene for båndtvang på vei til og fra hytta. 

Ta gjerne med et kjent teppe hunden ligger på hjemme. Våre hundebur har tepper, men der har det sovet mange hunder før og det vil for mange hunder oppleves tryggere med en velkjent lukt.

Det er fort gjort å søle til gulv, og kanskje vegger, etter turer i friskt vær. Det er null problem – bare husk å vaske grundig etter hunden din. Ta gjerne med eget håndkle som du tørker hunden godt med før dere går inn. Husk at hunden ikke skal opp i senger og i sofa.

Vi har heller ikke hundemat til salgs på våre hytter, så ta med nødvendig mat til hunden for hele turen. 

Hund og dame hviler i hengekøye foran hytte.
På Bakken Gard er det eget rom med plass til to hunder. Foto: John Petter Nordbø

Nyttige tips før du tar med hunden på tur

Alle turgåere må forberede seg godt til turen. Dette gjelder like mye for ivrige vesener med fire bein som for oss mennesker. Mattilsynet har laget ti nydelige fjellvettregler som kan være viktige å legge merke til. 

1. Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde hvis de utsettes for sterk sol og UV-stråling – spesielt oppe på fjellet. Snøblindhet viser seg ofte ved at øynene begynner å renne, blir røde og irriterte. En snøblind hund vil ofte knipe igjen øynene og søke til et mørkere sted for å unngå lys. Solbriller til hunden kan være en effektiv beskyttelse hvis dere skal være ute på fjellet i mange timer.

2. Se opp for solbrenthet

Hunden din kan også bli solbrent. Ører, nese, og kroppsdeler uten hår og pigmenter er spesielt utsatt. Hunderaser med tynn pels er mer utsatt enn andre. For å unngå solbrenthet, kan du dekke til områdene som er utsatt, eller bruke en solkrem som er skånsom nok til hunden.

3. Se opp for såre poter

På lange turer bør du alltid sjekke potene jevnlig for sår og skader. Ta med potesokker i tursekken, slik at du kan avlaste potene hvis disse skulle bli såre. En potesalve kan også forhindre at snø- og isklumper setter seg fast mellom potene. Ved å stusse pelstustene og passe på at hunden har velstelte klør, kan man unngå både, sår og knekte klør.

4. Bruk riktig utstyr

Nytt utstyr bør alltid “gås inn” før man legger ut på lengre turer. For å unngå gnagsår og skader, bør man tilpasse utstyret som sele eller kløv etter hund og behov.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Tren godt før du begir deg ut på lengre turer med hunden din. Husk at du beveger deg raskere enn ellers når du går på ski, og det er tungt for hunden å gå i løssnø og samtidig trekke pulk. Tilpass fart og turlengde etter hvor trent hunden er.

Turgåer går med to hunder i tåke og regn i skogen
Pass på at hunden er vant til kløv og utstyr før langturen. Foto: Marius Dalseg

6. Vær rustet mot uhell

Ta med førstehjelpsutstyr til både deg selv og hunden din. Enkelt førstehjelpsutstyr som bandasje, potesokker, potesalve, sportstape og sårsalve, er godt å ha med hvis uhellet skulle være ute. Hør gjerne med veterinæren din før du reiser til fjells.

7. Se opp for frostskader

Hunden din kan også få frostskader hvis den blir utsatt for kulde over tid. Noen områder er mer utsatt enn andre, som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Skulle uhellet være ute må du for all del ikke gni hunden varm – dette kan ødelegge huden. Frostskader skal behandles av veterinær. Er hunden din tynnpelset, ta med et varmedekken eller et underlag til pausene.

8. Pass godt på valpen i kulda

Valpen har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som en voksen hund, og er derfor mer utsatt for lave temperaturer. Det samme gjelder hunderaser med tynnere eller lite pels. Ta hensyn til unge hunder og ta gjerne med varmedekken/underlag.

Valp som sitter i sekk
Om du lærer hunden å sitte i sekk som valp får du også en hund som kan bæres ut som voksen om uhellet skulle være ute. Foto: Marius Dalseg

9. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og mer i kulden for å holde kroppstemperaturen oppe. Ved lengre turer kan det være lurt å gi litt ekstra fôr, eller flere og hyppigere måltider. Du kan også tilsette ekstra fett i maten slik at den skal bli mer kaloriholdig. Hunden vil også bli tørst i løpet av turen – husk å ta med vann og drikkeskål.

10. Ikke gi hunden sjokolade

Høytider er ofte forbundet med ekstra kos – ofte i form av godteri. Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Jo mørkere sjokolade, desto farligere er det for hunden din. Husk vanlige godbiter til din firbente – også i påsken!

Med dette håper vi at du som hundeeier får en fantastisk tur ut i fjellet med din bestevenn. Vi som jobber på hyttene skal gjøre vårt beste for at både du og hunden din får en så god opplevelse som mulig.

 

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem