
Kjerag som turmål i 100 år
I 2025 markeres det 100-årsjubileet for det aller første kjente bildet av Kjeragbolten. I 1925 ble denne ikoniske steinen foreviget av Thomas Peter Randulff, banksjef og ivrig Turistforeningsmann.
Skrevet av: Johannes Apon
Kjeragbolten er en 5 kubikkmeter stor flyttblokk som henger fast i en kløft, hele 984 meter over Lysefjorden, og tiltrekker seg årlig tusenvis av besøkende fra hele verden.
Men visste du at Nesatindane, bare noen hundre meter unna Kjeragbolten, var det opprinnelige turmålet for mange av de første besøkende? Det var det mektige Kjeragmassivet, som båtfolk opplevde fra Lysefjorden og kalte «Majesteten i Lysefjorden», som var den store attraksjonen innerst i Lysefjorden. Og ved Nesatindane kunne man stå på toppen av dette dramatiske fjellandskapet og nyte spektakulær panoramautsikt over Lysefjorden. Dette er fremdeles stedet for de som søker et tryggere, men minst like imponerende perspektiv.
I 2025 inviterer vi deg til å feire 100-årsjubileet ved å besøke Kjerag og Nesatindane – opplev magien, historien og naturen som har fortryllet generasjoner.
Kjerag: fra skult perle til globalt ikon. Romantikkens innflytelse og tidlige oppdagere
Historien om Kjerag strekker seg langt tilbake i tid, og fjellets mektige tilstedeværelse har alltid fascinert menneskene rundt det. Navnet Kjerag (opprinnelig «Kiragg») blir forklart med småbekker som faller utfor fjellveggen og ligner ragget på et kje der vannfallet løser seg opp.
Det var under nasjonsbyggingens romantiske æra på 1800-tallet, at kunstnere og forfattere skildret Kjerag og Lysefjorden som dramatiske landskap med både estetisk og mystisk verdi. Lehmanns maleri fra tidlig 1820-tall er blant de første kunstneriske fremstillingene av området. Den franske forfatteren Victor Hugo skrev i 1866: «Lysefjorden er den forferdeligste av alle havets korridorskjær. (…) Av og til kan en høre tordenen uten at en sky er å se på himmelen; en lysstråle skyter ut fra fjellveggen i tusen eller femten hundre fots høide over havet. Dette lynet skyter frem og trekker seg tilbake som en boomerang.»
Dette såkalte «Kjeragsmellet», med vanndamp som står ut fra fjellveggen, viser seg, etter det lokale folk har fortalt, særlig i austavind når vinden har en bestemt styrke.
Med dampskipets ankomst på slutten av 1800-tallet ble fjorden tilgjengelig for en større gruppe mennesker, og steder som Kjerag og Nesatindane begynte å tiltrekke seg oppmerksomhet.
Se også

