
DNT overtar Leirvassbu Fjellstue
Leirvassbu Fjellstue i Jotunheimen blir DNT-hytte. Sparebankstiftelsen DNB har finansiert kjøpet og hytta skal drives av DNT Oslo og Omegn som en betjent DNT-hytte.
Leirvassbu er en av landets storstuer for fjellfolket i Norge. Plassert i hjertet av Jotunheimen, med over 50 2000 -meterstopper i dagsturavstand, kan stedet by på unike naturopplevelser både sommer og vinter. Det er Grindvold Sulheim-familien som har eid og drevet Leirvassbu de siste 16 årene.
– Alt har en tid. Vi har hatt det spennende og meningsfylt på Leirvassbu, men kjenner at nå er nye krefter det beste for den videre utviklingen av stedet. Både gamle og nye gjester skal fortsatt oppleve Leirvassbu med gjestefokus og store opplevelser i naturen. Vi kjenner oss trygge på at stedet vil bli godt ivaretatt og videreutviklet på en god måte med DNT i førersetet, sier Ole Jacob Grindvold på vegne av familien Sulheim Grindvold.
Viktig turisthytte i DNTs rutenett
Leirvassbu er en svært populær hytte og en trivelig møteplass for turfolk. At den også ligger midt i DNT sitt rutenett i Jotunheimen, gjør at dette er et sted av stor betydning for friluftslivet i Jotunheimen.
– Vi var selvsagt interesserte da Leirvassbu kom for salg i fjor sommer, men det var ikke mulig for DNT å finansiere kjøpet, forteller daglig leder Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn.
– Etter dialog med Sparebankstiftelsen DNB, har vi nå likevel fått muligheten til å overta hytta. Det er rett og slett helt fantastisk at stiftelsen kunne komme på banen og kjøpe dette flotte stedet til glede for friluftslivet, sier Hoff Wikborg
Fornøyd stiftelse
– Når Leirvassbu nå var til salgs, var det viktig å sørge for fortsatt drift og at anlegget fortsatt skal være tilgjengelig for allmenheten. Vi er veldig glade for å kunne sikre dette friluftstilbudet sammen med DNT, sier administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB, André Støylen.
Henning Hoff Wikborg understreker at Leirvassbu har vært drevet svært bra av nåværende eiere og DNT har hatt et godt samarbeid med dem som hyttenaboer i Jotunheimen i mange år.
– Når vi nå overtar er vårt mål å videreføre det flotte tilbudet som er bygget opp på Leirvassbu. Vi gleder oss veldig og kjenner også på et stort ansvar, sier Hoff Wikborg.
Fra Leirvassbu går DNT-rutene mot Skogadalsbøen, Olavsbu, Gjendebu og Spiterstulen. Og Leirvassbu er også en sentral hytte på Høgruta i Jotunheimen og den nye konseptruta Omveien til DNT. Dette er virkelig midt i hjertet av Jotunheimen.
Åpningshelgen 23. mars
Torsdag 23. mars var det offisiell åping og god stemning på Leirvassbu. Hytta har nå blitt en DNT-hytte og dette ble markert med en hyggelig fest.
Inviterte gjester og andre fjellfolk var med å feire at Leirvassbu fortsatt skal være en hytte for alle. Ordfører i Lom, tidligere eiere, nabohytter og gode venner knyttet til turismen i Lom var alle med på å markere denne hyggelige begivenheten. Nyheten om at det var Sparebankstiftelsen DNB som var kjøper av Leirvassbu og at DNT skal drive hytta, har blitt svært godt mottatt. Det var god grunn til å feire da hytta åpnet dørene for vintersesongen 2023.
De totalt 90 gjestene fikk torsdag kveld oppleve snorklipping, taler, musikk og en nydelig festmiddag. Ut på kvelden ble det nattkino med visning av filmen "Fritt Vilt" og popkorn i peisestua.
Gitte og Terje Sølna er bestyrere på Leirvassbu denne vinteren og gleder seg til å ta i mot vintergjester helt fram til 1. mai. De to er bestyrere på Snøheim Turisthytte som ikke har vinteråpent. De kunne derfor steppe inn på kort varsel da det ble klart at DNT Oslo og Omegn skulle overta hytta for bare vel en måned siden.
Fakta om Leirvassbu:
Leirvassbu Fjellstue ligger i hjertet av Jotunheimen, ved Leirvatnet, og er en av de eldste og største fjellstuene i fjellheimen. Den første hytta ble bygget i 1875 av Den Norske Turistforening. Da som ei steinbu for selvbetjening med soveplass til 3-4 personer. Siden er stedet ved Leirvatnet utvidet og har i dag godt og vel 230 senger. Den kjente fjell pioneren Yngvar Nilsen som skrev 12 reisehåndbøker over Norge mellom 1879 og 1915, skrev om Leirvassbu «som et knutepunkt som intet annet i fjellverdenen». Leirvassbu har vært lokasjon for filmer som Fritt Vilt og Kalde Spor. Mange fjell pionerer har også besøkt stedet. Den mest kjente er trolig Sir. Edmund Hillary som testet utstyr i Leirdalen før turen til Antarktis.
DNT historien
Styret i DNT vedtok i 1873 å sette av penger til å før opp en steinbu på stedet, som skulle hete Leirvassbu. Denne steinbua skulle føres opp av familien Sulheim, som nå er selgere av dagens Leirvassbu. Senere i 1906 ga DNT støtte til oppføring av et nyere og mer komfortabelt turiststed i fjellet. Gjennom dette skulle DNT ha forkjøpsrett til anlegget ved eventuelt salg. Men, datidens eier valgte å kjøpe seg ut av denne klausulen. Ved å kjøpe tilbake Leirvassbu er sirkelen på en måte sluttet.
Se også

