Logo
Til DNT.no forside
På tur fra Haukeliseter til Kvanndalen og Holmavann, første helgen i september 2023.

Ren turglede

Som Norges største og mest besøkte DNT-hytte føler vi at vi har spesielt miljøansvar. Med beliggenhet midt i uberørt villmark er vi ekstra opptatt av å ta vare på det vi er aller mest glade i, nemlig naturen og miljøet. Vi har fokus på å arbeide bærekraftig for å bevare naturen for både dagens og morgendagens turgenerasjon. Dette gjør vi gjennom en rekke tiltak, store som små, men vi tror også at vi kan gjøre mye mer og ser hele tiden etter nye løsninger og initiativ for å levere holdbare naturopplevelser. Ingen kan redde verden alene, men sammen gjør vi en forskjell.

Publisert: 13. september 2023
Artikkel

Miljøfyrtårn


Som det første anlegget tilknyttet Den Norske Turistforeningen ble Haukeliseter fjellstue sertifisert som Miljøfyrtårn i mars 2005 - et synlig og håndfast bevis på at vi tar miljøarbeidet på alvor. Miljøfyrtårn-sertifiseringen hjelper oss til å gjennomgå og forbedre prestasjoner innen arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Årlig klima og miljørapport er tilgjengelig på forespørsel. 

På tur fra Haukeliseter til Kvanndalen og Holmavann, første helgen i september 2023.

Lokal mat og drikke


På Haukeliseters er vi opptatt av at råvarene i størst mulig grad skal komme fra lokale leverandører for å sikre oss den beste kvaliteten og den korteste reiseveien. Blant våre leverandører er: Edland Kjøtt og kolonial, Fjellgarden Hovden, Lega Gardsysteri og bakeri, Holmagarden økonomisk kalkun og kylling, Nedstrand Bryggeri, Lindheim Ølkompani, med flere. 

De flinke bakerne på Haukelister. Bakeri Nansen starter med utsalg i Nansensalen fra 1. juli 2023.

Ta bussen til fjells og få Grønt Kort


Rundt 75 prosent av utslippene knyttet til friluftslivet stammer fra transport. For å motivere flere til å velge en grønnere reise gir vi alle som ankommer Haukeliseter med buss et Grønt kort. Grønt Kort er et gavekort på 100 kroner som kan brukes på mat og alkoholfri drikke i restauranten. Les mer om Grønt Kort-ordningen.

Haukeliekspressen har daglige avganger fra Oslo, Bergen og Haugesund, med korresponderende bussruter til Kristiansand og Stavanger. Busstopp utenfor hovedinngangen på fjellstuen. Se Haukeliekspressen sine sider for rutetider. 

Elektrisk firmabil

 

Det er ingen grunn til å ikke kjøre elektrisk til fjells. Takket være Toyota Sør-Vest kjører vi selvsagt også helelektrisk firmabil, nemlig Toyota Proace Electric.

Ladestasjon for elbiler

 

På Haukeliseter kan du lade elbilen din. Vi har fire hurtigladere og fire normalladere. Ladestasjonen på Haukeliseter var faktisk blant de første i Vest-Telemark da den ble bygget i år 2000.

Kampen om å redusere matsvinn - Too Good To Go


I stedet for å kaste boller, brød, kjøttkaker og annen mat vi har til overs, gjør vi det tilgjengelig i appen og håper at noen matreddere er på vei over fjellet. Too Good To Go gir deg mulighet til å kjøpe dagsfersk mat til særs reduserte priser for å unngå at maten havner i avfallscontaineren. 

Null flaskevann


Med Norges kanskje beste vann i springen ser vi ingen grunn til å selge vann på flaske, og har kuttet ut dette helt fra driften. Det betyr mindre transport og søppel, og bedre vann til våre gjester.

Pant for pudder


I samarbeid med Infinitum Movement har vi plassert ut 'Pant for pudder'-tønner på Haukeliseter, for å motivere og informere om viktigheten med å pante. Les mer om pant for pudder.

Bærekraftig utstyrsleie


Vi slår et slag for holdbart friluftsliv, og tilbyr utleie av et bredt utvalg turutstyr og bekledning. Utstyrsleie gjør at flere får glede av det samme produktet, og nytteverdien øker gjennom hele produktet levetid. Utleie gjør at vi kan kjøpe mindre nytt - bra for deg og bra for miljøet! Se hele vårt utleie utvalg.

Automatisk varmestyring


For å optimalisere strømforbruket på Haukeliseter har vi automatisk varmestyring på alle rom. På denne måten kan vi justere varmen etter bruk og behov, og unngå unødvendig bruk av strøm. 

Lokal vannkraft


Gjennom avtale med Vest-Telemark Kraftlag har vi siden 2010 brukt 100 % lokalprodusert vannkraft. Å bruke fornybar strøm er så godt som en selvfølge for oss på Haukeliseter. 

Markedsføring i Norge


Vi har tatt et bevist valg om å kun markedsføre oss mot det norske publikum. Færre gjester langveisfra betyr mindre utslipp, men alle er selvfølgelig velkomne. 

Dyrevern


På Haukeliseter jobber vi kontinuerlig med å verne om dyrene rundt fjellstuen. Dyrenes behov og velferd kommer foran aktivitetene på seteren. I tillegg er vi engasjert i de lokale diskusjonene rundt villrein og ferdsel i fjellene rundt Haukeliseter.

Bilder tatt mellom Sandhaug og Litlos.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem