Logo
Til DNT.no forside
Moderne hytte i fjellandskap - natt

Rabothytta

Besøk Norges råeste turisthytte - Rabothytta

Publisert: 05. mai 2023
Skrevet av: Nina Myrlund
DNTs tilbud

Rabothytta har ei tomt man bare kan drømme om. Blant annet derfor bestemte vi i lille Hemnes Turistforening oss for å gjøre noe ekstra. Gi tilbake til samfunnet, sette pris på at vi fikk denne muligheten. Og vi ville også sette opp et bygg som hører til. Ikke et standard ferdighytteprodukt. Så vi leide inn noe av det beste Norge – og verden – kan by på av arkitekter, Jarmund/Vigsnæs Arkitekter (www.jva.no). De er mellom annet kjente for Sysselmannsgården og Forskningsparken i Longyearbyen og Turtagrø på Sognefjellet.

Når hytta nå står der er vi overbeviste om at vi har gjort gode valg. Og at arkitektene vi valgte var de som passet oss og prosjektet best.

Funksjon
Hemnes Turistforening ønsker med Rabothytta å gi et attraktivt tilbud til hele skoleklasser og samtidig til paret eller familien. Området er et fantastisk laboratorium for alle typer naturfag, idretts- og friluftsfag og for undervisning innenfor klima. Derfor er hytta planlagt for å gi sengeplass til 30 personer. Med seks soverom og et soveloft/hems er det plass til alle.

Et annet vesentlig krav var opplevelsen av hytta som et naturlig element i naturen. Ikke bare skal hytta passe inn, men når den besøkende kommer inn skal hytta yte omgivelsene rettferdighet med generøse vindusflater og med en god farge- og materialbruk.

Materialvalg
Vi ønsket å bygge med kortreiste høykvalitets materialer der vi kan. Trenor Vinduer på Hemnesberget var tidlig ute med å tilby vinduer. For å tåle det særs krevende klimaet på 1200 moh.ved Okstindbreen har vi fått vinduer med sikkerhetsglass og aluminiumskledning. Fra skogeiere i bygdene i nærheten har Hemnes Turistforening fått tettvokst gran som vi har produsert ytterkledning og innvendig panel/gulv av. Utvendig er treverket behamdlet med jernvitrol, vedlikeholdet skal dermed bli minimalt.

Sammen med arkitektene har vi arbeidet mye med kontakten med naturen også når man er inne. De generøse vindusflatene gir en utsikt som rett og slett tar pusten fra folk. Fargene fra ytterveggene (grå) går igjen inne i fellesarealene, og omramminger rundt vindu og dører er i stil innvendig de samme som utvendig.

Sikringshytta ble prefabrikert i bygda vinteren/våren 2018 og Sommeren 2019 var Klemetstua ferdig. 

Rabotvennene

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem