Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Spjeltfjelldalen

Okstindan fjellmarsj

Herved inviteres du til en real fjelltur i praktfullt nord-norsk terreng. Ta turen sammen med veivisere eller alene. Okstindan, Nord-Norges tak, er en opplevelse uansett.

Turen arrangeres annethvert år (oddetallsår) og er en fjellmarsj rundt Okstindan fra Røssvatnet til Bryggfjelldalen. Hele turen er 47,5 km og går over to dager. Totalt er det 1600 meter med motbakker. De fleste velger å nyte dagene i rolig tempo.

Turen er ei vandring i nydelig vakker natur, variert terreng og med mange kulturopplevelser.

Praktisk informasjon

Tidspunkt: Annethvert år, neste 15. - 17. august 2025

Start: Frammøte,registrering og parkering ved Samfunnshuset i Korgen seinest kl 0730 lørdag. Buss går derfra til Steikvasselva ved Røssvatnet ankomst ca kl 09.00. Husk registrering inne på samfunnshuset før du går på bussen.  Start andre etappe fra Kjensvasshytta mellom 08.00 og 09.00 søndag .

Mål: Inderdalen gård i Bryggfjelldalen, ca fra kl 1400 søndag .Det blir mulighet for å kjøpe middag ved Inderdalen gård, og mulighet til å dusje (kr. 75,-) for tilreisende. Det vil bli satt opp skyss fra Inderdalen gård til samfunnshuset i Korgen. 

Kart: Ved å henvende deg til ing-elv@online.no kan du kjøpe turkartet som dekker hele Hemnes Kommune. Det koster kr 150/200 pluss porto kr 20. Ellers kan kartet kjøpes på samfunnshuset før start.

Priser: Startavgift: 800 kr pr person for DNT-medlemmer, kr 1000 for ikkemedlemmer. Pris inkluderer buss til startsted og transport av bagasje.

Forsikring: Deltakerne er ikke forsikret gjennom arrangementet, og må sørge for eventuell forsikring selv.

Transport: Buss settes opp fra Samfunnshuset i Korgen til Steikvasselva. Utstyr fraktes for deltakerne til Kjensvasshytta, og dette må leveres på Samfunnshuset før bussavgang. NB: Ett og bare ett kolli pr person! Bagasje fraktes tilbake til Samfunnshuset og er tilgjengelig der fra kl 14.00 søndag.

Overnatting: Overnatting ved Kjensvasshytta. Deltakerantallet er så stort at man må ligge i eget telt ved hytta. Bagasje fraktes fra Samfunnshuset i Korgen til Kjensvasshytta. Sosialt samvær lørdag kveld. Overnatting før/etter: Huset cafe og motell telefon75 19 72 00, Korgen Camping telefon 75 19 11 36 , Steikvasselv gård telefon 75 19 63 71, Korgfjellet Fjellstue telefon 75 17 01 50.

Mat: Deltakerne må selv sørge for tørrmat for turen lørdag og søndag, samt frokost søndag. På Kjensvasshytta selges det middag og drikke (også øl og vin) lørdag samt kamkaka. Muligheter for betaling med kort.

Veivisere: Hemnes Turistforening har veivisere som går turen sammen med deltakerne og som også har radiokontakt med sanitet/førstehjelp.

Sanitet/førstehjelp: Norsk Folkehjelp har sanitets-/sambandsstasjoner ved start, Artfjellsnyta (3 km), Balskøta (11,8 km), Leirbekkhaugen (24 km), Kjensvatn (27,6 km), Leirbotnet (10 km).

Lørdag

Kl 07.30: Oppmøte og registrering ved Korgen Samfunnhus. Parkering ved Samfunnshuset. Levering av bagasje som transporteres til Kjensvasshytta. Bussavgang til Steikvasselva.

Kl 09.00: Start første etappe fra Granheim ved Nord-Røssvatnet

Ved ankomst Kjensvatnet kan du kjøpe kamkake og kaffe,te eller brus. Du får også mulighet til å nyte ei varm badstu.

Fra kl 14.30: Salg av middag, øl og vin ved Kjensvasshytta. 

Utover ettermiddagen/kvelden er det sosialt samvær med kos rundt bålet, i vasskanten og i teltåpningen!

Arrangørene tar imot termoser lørdagkveld som du får utlevert neste dag med vann/kaffe etter ønske.

Søndag

Fra kl 06.30: Salg av kamkaka,kaffe og te ved Kjennsvasshytta. Termoser er klare til henting.

Kl 09.00 -10.00: Start andre etappe fra Kjensvasshytta. Husk registrering av start!

Kl 14.00: Bagasje fra Kjensvasshytta er tilgjengelig på Samfunnshuset i Korgen.

Fra kl 14.00: Mål ved Inderdalen gård. Salg av kaffe, forfriskninger og lett mat. Mulighet til dusj for tilreisende. Utdeling av minnepremie. Husk registrering av at du har kommet fram!

Du kan få ytterligere informasjon fra turlederne:

Ingeborg Elvebakk Mob 99 23 47 75 epost: ingeborg@hemnesturistforening.no

Elsa Hoel Tlf 75 19 13 16 Mob 91 14 07 02

Kortbeskrivelse dag 1

Pakk alt utstyr du har bruk for ved Kjennsvasshytta, pakk og merk det godt og ha en plastsekk utenpå (f eks søppelsekk). Leveres ved Samfunnshuset i Korgen seinest kl 07.30 lørdag.
Gå på venstre side av dyrket mark rett etter start.
Rett etter passering av bru over Oksfjellelva (19,4 km) kommer du til et “veiskille”. Gå langs Okstindbreen, IKKE langs Gressvatnet.
Ta til venstre når du kommer til veien ved Austre Kjennsvatn. Følg veien til Kjennsvasshytta (ca 2 km).
VIKTIG: Registrer deg når du ankommer Kjennsvasshytta, så slipper vi leiteaksjon etter folk som ikke er borte!!!


Kortbeskrivelse dag 2

Lever ferdig pakket bagasje på angitt sted før du starter fra Kjennsvasshytta. Du får den tilbake fra kl 14.00 ved Samfunnshuset i Korgen
Ikke start før kl 09.00, vi må få ut mannskap til løypa i tide! Husk registrering av at du starter!!!


VIKTIG: Husk å bli registrert i mål, så slipper vi å leite etter deg i terrenget!!! Det trekkes premier blant deltakerne, sjekk trekningslista!
Mulighet for dusj ved Inderdalen gård for tilreisende. 

 

1. dag - 28 km.
Røssvatnet, “Nordlands Tornerose” som Theodor Caspari kalte den, er ei 218 kvadratkilometer stor, blågrønn flate og ønsker deltakerne velkommen. Den er vakker, men også ei viktig energikilde for hele Helgeland, særlig storindustrien i Mosjøen og Mo i Rana. Ole Svare har skrevet en historie om hvor navnet Røsvatnet kan komme fra.

Etter bare 3 km vandring med noe stigning i den første delen, får en oversikt over Spjeltfjelldalen med Stormyra i bunnen. Dette området er vernet på grunn av sitt plante- og fugleliv. Området er et ettertraktet jaktterreng både for stor- og småvilt. Svenke reineiere nytter området til sommerbeite, så en kan treffe på store flokker med reinsdyr under marsjen.

Etter oppstigningen de første 3 kilometrene kommer en over i et slakt og behagelig terreng med stort sett fast mark. På vestsida av dalen dominerer Okstindmassivet, et fantastisk fjellområde , nesten utilnærmelig å se til, men malerisk og flott. Faktisk ligger Okstindan i øyekroken begge dagene av marsjen.

Midt i dalen kommer en til ei køte bygd i tradisjonell samisk stil. Denne er åpen og kan nyttes både til kaffekok og kvil, så nå er det tid til å drikke kaffe og spise matpakken. Du har nå gått 11,8 km av de 28 km som skal unnagjøres i løpet av dagen. Den opprinnelige Balskøta som den heter , ligger rett bortenfor køta som er i bruk. Gammelkøta kan besiktiges, men er ikke lenger til daglig nytte.

Fra Balskøta er det vekslende myr/fastmark til Gressvatnet.Når en kommer til Gressvatnet, ser en området hvor det var bosettinger for flere tusen år siden. Her går en virkelig på historisk grunn. Stien går såpass langt opp at en har oversikt over hele bukta der bosettingen var. Bare fantasien kan sette grenser om hvordan livet var der. På vatnet har det også vært dramatikk med drukningsulykker og mye slit for å berge livet. Vindene fra fjella kan komme fort og uventet.

Hemnes Turistforening har også ei hytte, Gressvasshytta, i området. Hytta er en del av Nordlandsruta. Flott beliggenhet med utsikt mot Gresvatnet og Oksskolten.

På tur mot brekanten gis det virkelig alpine opplevelser. En krysser Oksfjellelva og deretter er det jevn stigning opp mot bretunga av Østisen som kan være en sann fristelse for de som liker utfordringer i blåsien. Berga er blankskurte, breisen med sprekker i grå-og blåtoner og fjella med Oksskolten nærmest, reiser seg rett til himmels.Her er det noe steinete bunn i overgangen mellom Østisen og Kjensvatnet. Under den bratte nedstigningen mot Kjensvatnet er det fin oversikt over områdene mot nord.

Ved Kjensvasshytta er det overnatting. Hytta ble bygd første gang i 1904 og er blitt påbygd og renovert mange ganger, helt fram til i dag. Den har sin egen historie.

All tung bagasje, telt og overnattingsutstyr har HTF fraktet med bil fra samlingsplassen i Korgen. Deltakerne kan kjøpe seg middag og forfriskninger ved hytta. Regelen er at alle som deltar, må ligge ute i egne telt. Utpå kvelden blir det som regel både bålkos, sang og fortellinger. Sosialt og hyggelig.

2. dag - 20 km.

Løypa på dag 2 starter med ei kraftig stigning fra Kjensvasshytta mot Stor-Nila tjønna, 2,5 km. Så går stien opp til Leirbotntjønna. Her blir det ei bratt skråli som må forseres. Fra Leirbotntjønna går stien over vannskillet og ned mot Leirbotnelva. Der er det ei hengebru. Når hengebrua er passert, går stien fram mot Leirbotnet. Det er 10 km fra Kjensvasshytta til Leirbotnet. 

Når stien kommer ned i Leibotnet vil den ta av til venstre opp mot parkeringsplassen ved steintippen. Vi er nå halveis på dagens etappe. Fra steintippen følger vi grusveien til sin ende med retning mot Fagerlidalen. Stien følger så Fagerlidalen frem til den vender mot venstre og ned i Austidalen. 

Austidalen leder oss ned i Sjurfinnheimen og her kommer vi inn påstien som leder oss ned til Inderdalen gård i Bryggfjelldalen som er turens endepunkt. 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem