Logo
Til DNT.no forside

Tips til trygge turer i høstfjellet

På høsten er fjellet på sitt vakreste med sterke farger og sylskarp luft. Samtidig skifter været fort, og snøen kan komme tidlig. Dette må du huske på før høstturen til fjells.

Publisert: 13. oktober 2023
Inspirasjon

Tilpass turen etter forholdene

På høsten kan forholdene i fjellet lett bli vinterlige – og det er vanlig med snøfall fra 1000-1200 meters høyde. Vil du gå fra hytte til hytte nå passer det ofte best å søke de litt mindre utfordrende områdene og turene med kort vei mellom overnattingsstedene og enklere utganger til transport. 

Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er en herlig del av høstturpakka.

Annonse:

Velg tur etter evne

Velg turer som passer formen din akkurat nå, og som fungerer for hele turfølget. Mange synes høsten er en fin tid å å bo fast på en hytte og gå turer derfra. Da blir man ikke overrasket av værforhold og snø i like stor grad. Det finnes mange ubetjente og selvbetjente hytter som er lite besøkt, her blir man sjeldent forstyrret.

Finn den perfekte hytta på ut.no.

mann sitter i hyttevegg.
Høsten er en fin tid for å roe litt ned, de lengste turene kan du spare til sommeren! Foto: Marius Dalseg.

Sjekk om hytta er åpen

Noen av DNT-hyttene er stengt fra midten oktober til midten av februar. De selvbetjente hyttene i områdene Jotunheimen, Breheimen, Skarvheimen, Femundsmarka og Hardangervidda stenger 15. oktober. Resten av hyttene er som hovedregel åpen gjennom høsten og vinteren, men sjekk alltid hytta du skal besøke på UT.no før du drar.

Sjekk om sommerbroene fortsatt ligger ute

Sommerbroene ligger i hovedsak ute fra 1. juli til 1. oktober. Etter 1. oktober kan man altså ikke regne med at disse broene er operative, selv om enkelte broer kan bli liggende noen uker også etter dette. Vær- og føreforhold avgjør dette, i tillegg til dugnadskapasitet, så sjekk om sommerbroene ikke er tatt inn. På turkartene finner du broene markert med S som betyr sommerbru og H som betyr helårsbru.

Elver som vokser

Høsten bringer med seg noen reale regnskurer, og da vokser elvene. En elv som på sommerstid er liten og uskyldig, kan vokse seg stor og sterk påkort tid. Derfor må man studere kartet nøye og følge med på været før man legger ut på høstturen og mulige elvekryssinger.

Tips til pakking av sekken

Tilpass innholdet i sekken etter sesongen. På høsten er det viktig å ha med nok varme klær, votter og lue. Husk hodelykt og annet viktig utstyr i sekken.

For at sekken skal være lett å bære, bør du legge tunge gjenstander inn mot ryggen. Soveposen legger du nederst. Legg ting du trenger under turen (regntøy, skift, mat og lignende) lett tilgjengelig i topplokk og sidelommer. Kart og kompass, eller GPS, har du i lommen eller i en egen kartmappe. Pakk tingene inn i plastposer eller vanntette pakkeposer, så holder det seg tørt i tilfelle regn. Pass på at vekten blir likt fordelt på begge sider av sekken. Ha gjerne en matbit i jakkelommen, og drikke lett tilgjengelig. 

Slik pakker du sekken: Pakkeliste

To jenter med regntøy og stor sekk i fjellet.
 Høsttur i høyden setter ekstra krav til forberedelse, utstyr, og valg av turer og terreng. Foto: Marius Dalseg.

Nedsnødde anleggsveier

For å komme til stistart til flere av hyttene våre må du gjerne kjøre flere kilometer inn på en anleggsvei. Er det meldt snøvær mens du er borte fra bilen, bør du vurdere om det er klokt å kjøre langt inn i fjellet. Du skal jo tilbake igjen også, og med snø på anleggsveien kan det bli en utfordring.

Vegvesenets webkameraer

En annen god kilde til informasjon er å klikke seg inn på de ulike webkameraene som Vegvesenet ​​​​​​​har satt opp. Da får du sett selv hvordan de faktiske forholdene på fjellovergangene er. 

Tips til bålbrenning

I perioden 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge, men etter midten av september kan du brenne bål. Se etter steder hvor det har blitt brent bål fra før, for å unngå unødig skade på naturen. Unngå å tenne bål hvis underlaget kan ta fyr og ikke tenn bål når det er sterk vind. Ikke lag bålet tett inntil busker og trær eller rett på fjellberg, da det kan sprekke. Sørg for å ha vann i nærheten.

Les mer: Bål: Når, hvor og hvordan

Kan du Fjellvettreglene?

Hvilke regel kan du? Den om at man ikke skal legge ut på tur alene? Eller at det er ingen skam å snu? Å friske opp Fjellvettreglene - og følge dem - er lurt. Ta en titt på dem før du legger ut på tur.

Les mer: Fjellvettreglene

Turen starter på UT.no

UT.no er Norges største turplanleggingsverktøy. Her finnes tusenvis av gode turtips og rutebeskrivelser. Informasjon om hyttene ligger også her. Det ligger i tillegg mange flotte artikler der om ulike emner som inspirerer til tur og opplevelser.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
10 råd om mobilbruk på tur
Haukeliseter. Mars 2020.
10 råd om mobilbruk på tur