Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Haukeliseters turjuveler

Her presenterer vi noen av turfavorittene til de som jobber og lever på Norges mest besøkte turisthytte. Fra fjellski og øyhopping til hytteperler deler de ansatte sine personlige favoritter rett fra hjertet av fjellheimen.

Publisert: 01. mai 2025
Nyhet
Foto:

Dette er et utdrag fra Stavanger Turistforening sitt magasin Turfolk, utgitt i 2024, med turinspirasjon fra fjord til fjell.

Mens turfolk hygger seg ved peisen og nyter fjellferie på Haukelifjell, er det noen som jobber, bor og lever her på fulltid. I ett med naturen, fjellene og den friske luften lever 25 ansatte i lavsesong og opptil hele 60 ansatte her i de travleste periodene. De ønsker alle å gi de besøkende en best mulig fjellopplevelse og er så heldige å kunne kalle Hardangervidda, Ryfylke- og Setesdalsheiane sin bakhage. For dem slutter aldri oppdagelsesferden etter nye turmål.

Skitur til Verjesteinsnuten
Christel Hansen (44 år) og Håkon Aarthun (46 år)

 

Hva jobber dere med på Haukeliseter?
Håkon er bestyrer og jeg er kontorsjef. Vi har hatt Haukeliseter som vårt hjem siden 2014 og 2015. På papiret har vi administrative jobber, men vi trår til der det behøves i alle avdelinger. Vi har veldig varierte dager!

Hva er det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter fjellstue?
Det aller beste er uten tvil menneskene her – både ansatte og gjester. Naturen rett utenfor døren gir oss også uendelig med turmuligheter til alle årstider.

Hva er deres personlige turjuvel fra Haukeliseter?
Verjesteinsnuten, 1650 moh.! Den er veldig fin både sommer og vinter, og kan gås fra flere ulike sider, noe som gir deg valgmuligheter både med tanke på lengde og bratthet. På sommerstid synes vi det er fint å gå opp sørvestrenna (men den er bratt!), videre mot Nupsredet og så følge dalen ut igjen mot Nupshallene. Om vinteren kan du få litt "Star Wars-følelse" ved tårnet som står der oppe, gjerne dekket med is. Solnedgangen derfra er helt magisk, så en teltovernatting her kan anbefales! Tårnet er ikke selve toppen – den ligger litt inn fra denne. Det å gå denne turen opp sørøstsiden i vårskisesongen er vår favoritt. Det er få ting som slår det å gå opp i solskinn, iført kun t-skjorte, jobbe seg opp bakkene og så ta pause mens du nyter utsikten i alle himmelretninger. Deretter venter høydepunktet: variert og lang nedkjøring i vårsløsj!

Øyhopping på Ståvatn
Johannes Tobiassen (33 år)

 

Hva jobber du med på Haukeliseter?
Jeg jobber som fjellstuemedarbeider, med hovedvekt på frokostservering og vask. Jeg holder også kitekurs i helgene på vinteren.

Hva er det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter fjellstue?
Det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter er menneskene – deretter kommer kiting og natur på delt andreplass.

Hva er din personlige turjuvel fra Haukeliseter?
Min personlige turjuvel må være å bade og padle på Ståvatn når våren kommer. Du kan kombinere det å padle over vannet med fottur til Kista, 1326 moh., eller dra på øyhopping mellom alle småøyene på vannet. På sommeren kan du også padle til geitebonden ved Nupshallene og kjøpe geitost.

Hyttedrømmen Holmavatn
Sofie Andersson (23 år)

 

Hva jobber du med på Haukeliseter?
Jeg jobber i serveringen på Haukeliseter. Her har jeg et variert arbeid med alt fra forberedelse av frokost og buffet, til servering av fjellmeny og bakevarer, og finere treretters middag med oppdekket bord.

Hva er det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter fjellstue?
Det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter er å få bruke mye tid på fjellet sammen med herlige mennesker! Med fjellet som bakgård, er det alltid mulig å utforske både små og store tureventyr.

Hva er din personlige turjuvel fra Haukeliseter?
Jeg synes turen til Holmavatn er en riktig fin tur. Dette er en klassisk tur å gå fra Haukeliseter, og det var min første lengre tur på fjellski da jeg begynte å jobbe her. På turen fikk vi kjenne på både strålende sol og ordentlig ruskevær, så det å endelig komme frem til hytta og varme seg foran peisen etter en lang dag ute på vandring, var herlig! Turen er omtrent 20 kilometer lang og går i lett kupert terreng. Den starter slakt oppover fra Kjelavatn og følger bak Kjelatind, 1476 moh., sørover fra Haukeliseter. Deretter sklir vi over et par mellomstore vann – Ingelsvatn (1238 moh.) og Langevatn (1177 moh.). Terrenget faller deretter nedover mot Holmavatn (1132 moh.). Her venter det en større og en mindre selvbetjent hytte. Vi sov i det mindre annekset, da en i turfølget vårt hadde med hund. Denne unike hytta er utrolig koselig og tar kort tid å varme opp. Natten bød på kraftige vindkast, men da vi skulle vende hjemover på morgenkvisten, ble vi møtt av en riktig fin dag med rosa himmel.

Nupsegga, toppturen som har alt!
Victor Beisland Hessevaagbakke (20 år)

Hva jobber du med på Haukeliseter?
Jeg jobber som fjellstuemedarbeider, og tar du turen innom en travel søndag, er det jeg som vasker gulv og bord før du kommer, selger deg bollen du spiser, serverer kaffen du drikker og tar oppvasken etter at du har dratt.

Hva er det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter fjellstue?
Det aller beste med å bo her er nok muligheten til å gå på ski. To meter fra inngangsdøren til Haukeliseter spenner jeg på meg skiene – og herfra begynner eventyret. Skal du på fjellski, finnes det mange turer, topper og runder å gå. Ønsker du mer fart og spenning, er det mange fjellsider å leke seg i.

Hva er din personlige turjuvel fra Haukeliseter?
Nupsegga, 1673 moh., er turen som har alt! Bratte fjellsider, spisse fjelltopper, isbreer og masse mer!

Vi gikk her vinterstid på fjellski – kjørte først to kilometer vestover til Ulevå og startet turen derfra. Deretter går turen nordover inn i Hardangervidda, forbi vakre Store Nup på høyre side og med flere magiske fjell og formasjoner i møte. På en godværsdag vil du kunne gå hele turen i sol, og du kan se sikkert 100 kilometer i hver retning når du er på toppen! Veien ned er også perfekt for å øve på noen frekke telemarkssvinger. Dette er en krevende dagstur utenom merket sti, så du må belage deg på å bruke hele dagen ute. Dette er også en tur hvor du må ferdes med stor forsiktighet – spesielt på sommeren, da Telemarks eneste bre, Nupsfonn, ligger ved foten av fjellet. Men turen vil du huske for alltid!

Havradalens frodige kontraster
Kirstine Carøe (27 år)

 

Hva jobber du med på Haukeliseter?
Jeg er restaurantsjef og vaskeansvarlig.

Hva er det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter fjellstue?
Det beste med å bo på Haukeliseter fjellstue er å ha naturen i bakhagen. For en danske som meg er det ekstra storslått å komme opp hit – fra sjø og flate åkre til fjell hvor jeg kan kjenne på mulighetene naturen gir meg. Det å kunne dra ut på tur før eller etter jobb, og legge ut på langturer i fridagene mine, er jo et drømmeliv. Det føles som om jeg er på fjellferie året rundt!

Hva er din personlige turjuvel fra Haukeliseter?
En av mine turjuveler er en 16 kilometer lang rundtur fra fjellstuen. Du begynner turen på merket sti nord for fjellstuen mot Vesle Nup. Her tar du av til Loftsdokktjønn og følger umerket sti østover ned i Havradalen. Havradalen er en liten perle når du ellers er vant til fjell og stein. Her går du forbi trær, følger en liten bekk og passerer koselige, private hytter langs stien. Fra Havradalen tar du av på umerket sti og går opp øst om Kreklingdyreggi til du møter en grusvei. Følg grusveien til Kreklingdyrflotte, hvor det går merket sti tilbake vestover gjennom Hermodsholskaret mot fjellstuen. For å gjøre turen enda mer spennende og litt lengre, kan du ta en avstikker fra Kreklingdyrflotte opp til Hermodshola – en liten hule du kan krype inn i, om du tør.

Trekanten til hytteperler
Rakel Hellberg (26 år)

Hva jobber du med på Haukeliseter?
Jeg jobber på kjøkkenet og lager god mat til våre kjekke gjester og ansatte.

Hva er det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter fjellstue?
Det beste med å bo og jobbe på Haukeliseter er at man har fjellet rett utenfor døren, og har mye fritid sammen med andre turglade mennesker.

Hva er din personlige turjuvel fra Haukeliseter?
Turen til Trollholene er en favoritt de dagene du ønsker å gå langt på randonee-ski. Turen starter ved Ulevå, hvor du parkerer. Deretter følger du stort sett grensen mellom Telemark og Vestland. Du kommer nær den mektige stupsiden av Store Nup (1661 moh.), går rundt på østsiden og krysser et vann ved navn Trolltjønn (1248 moh.) før du er fremme ved Trollholene. Trollholene er litt som å stå i en bolle – her finnes flere høyder og fine nedkjøringer å velge blant. Eller hvorfor ikke ta flere turer opp og ned?

Om sommeren anbefaler jeg trekanten Haukeliseter–Kvanndalen–Holmavatn og tilbake til Haukeliseter. Stien ned til Kvanndalen går gjennom en trang dal med samme navn, med dramatiske Kistenuten (1648 moh.) til venstre. Spesielt på sensommeren bugner denne turen av farger! Du må gjøre en innsats underveis og klyve over noen store steiner over fossen som renner gjennom dalen. På andre siden av stien er det stedvis bratt og smalt. Der hvor dalen snevrer seg inn til et juv, vil du kjenne på dragsuget før stien går videre i et luftig og skrått terreng. Foran deg danner Isåna et vakkert slør av et fossefall. Gradvis åpner dalen seg og du går ned i et stadig frodigere landskap. Hytta ligger vakkert til på en eng, omgitt av skog og fjell.

Dag to starter med 200 superbratte høydemeter, før du når et platå med utsikt mot sør. Derfra har du en rolig dag med mulighet for å bade både langs veien og ved Holmavatn. Siste dagen går gjennom et skar og ned i Vassdalen, forbi Kjelavatn og hjem igjen til Haukeliseter.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem