Logo
Til DNT.no forside
Bildet viser en åpen fjelldal med mye lyngterreng og noe buskvekst. En sti fører ned til en liten hytte, og i bakgrunnen ruver store fjell.

Nyttig informasjon om hyttene til Trondhjems Turistforening

Trondhjems Turistforenings hytter er kjent for sin uformelle og koselige stemning. På de betjente hyttene ønsker trivelig vertskap velkommen med treretters middag og gode samtaler med andre fjellfolk rundt peisbålet. På de selv- og ubetjente hyttene er det ekstra sosialt når man samarbeider med andre gjester om å hente vann, fyre i ovnen, lage mat og vaske opp.

Publisert: 05. mai 2023
DNTs tilbud

Tre ulike hyttetyper

Ønsker du alt servert eller en enkel hyttetur hvor du tar med maten selv? DNT har tre hyttetyper med forskjellig betjeningsgrad:

Ubetjent hytte

Dette er små hytter (5–30 sengeplasser) samt gjerne sikringsbu med ekstraplasser i tillegg. Hyttene er utstyrt med senger og dyner, kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er låst med DNTs standardnøkkel. Disse hyttene har ikke matlager, og du må ha med mat selv.

Selvbetjent hytte

Som ubetjent hytte, men med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Hyttene er låst med DNTs standardnøkkel og kan ha hyttevakt i sesongene.

Våre selvbetjente hytter i Trollheimen

Våre selvbetjente hytter i Sylan

Betjent hytte

Disse drives av et vertskap. Servering av måltider (ofte trerettersmiddag samt vin/øl-rettigheter) og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Alle de betjente hyttene våre har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong.


I tillegg finnes en rekke nødbuer. Dette er ulåste buer/små hytter uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er det ved til oppvarming og propan til koking. Ofte er det òg sengebrisker på nødbuene slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag. Ei nødbu nært sivilisasjonen blir som regel brukt som «dagshytte» – et sted man hviler, varmer seg og spiser matpakka.

NB! Viktig å huske lakenpose samt  DNT medlemsbeviset ditt  når du overnatter både på betjent, selvbetjente og ubetjente hytter.

Hvem kan bruke hyttene?

Alle kan bruke DNTs hytter. Ingen avvises selv om hytta er full. På hytter uten vertskap må minst én i følget være medlem siden DNT-nøkkelen er en medlemsfordel. Alle TTs hytter er tilrettelagt for at du kan ta med hund. På UT.no kan du sjekke hvordan forholdene er på hver enkelt hytte.


Må jeg bestille plass?

På de fleste hyttene våre et det ikke nødvendig å bestille plass, men det er mulig om ønskelig. Det er alltid plass til de som kommer på "drop in". Hyttene Harravolden og Orkjelsjøhytta leies i sin helhet, og må derfor bestilles på forhånd. Åpningstidene finner du ved å søke opp hytta på UT.no.

Bildet viser en stor hengelås på en dør, og en nøkkel er på vei å bli snudd i nøkkelhullet av en hånd.
Som medlem kan du hente ut din egen DNT-nøkkel. Foto: Veslemøy Odland

Er hyttene låst?

De aller fleste av hyttene som ikke har betjening er låst med DNTs standardnøkkel. Derfor er det en god regel å alltid ha med seg DNT-nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan få nøkkelen mot et depositum på 100 kroner, og denne kan blant annet hentes på Tursenteret i Trondheim. Sjekk detaljer for hytta du skal besøke på UT.no.

Hva koster det å bo på hyttene?

Som medlem i DNT får du rabatt på overnatting på alle DNT-hyttene. Medlemmer i DNT ung får halv pris på overnatting, mens medlemmer i Barnas Turlag overnatter gratis på de fleste selvbetjente og ubetjente hyttene, og får ekstra rabatt på betjente hytter.

Se prisene på våre hytter her.

Hvordan betaler jeg på hyttene?

Ved forhåndsbestilling på nett, betales oppholdet på hyttene når man bestiller.

På alle de betjente hyttene er det mulig å betale med kort. Man betaler før avreise fra hytta. 

På de selvbetjente og ubetjente hyttene kan man betale med DNTs hyttebetalings-app. Søk opp DNT Hyttebetaling i App Store eller Google Play. Man kan også betale med betalingsfullmakter som ligger på hytta, hvor man fyller inn medlems- og kontaktinformasjon. Dette legges i safen på hytta. Etter sommer- og vintersesongen henter vi skjemaene og sender ut faktura enten per post eller mail. 

Når er hyttene åpne?

De selv- og ubetjente hyttene er helårsåpne, med unntak for Ramsjøhytta og Harravolden som stenger for bestilling i kalvingsperioden for reinsdyr i mai/juni.

De betjente hyttene er åpne i påska og sommersesongen, og Gjevilvasshytta er betjent også i vinterferien. Utenom sesong er de betjente hyttene selvbetjent eller ubetjent. De fleste av disse har da egne bygg som blir brukt til som selvbetjent/ubetjent, det er altså ikke hovedhytta som brukes utenom sesong. 

Les mer om åpningstidene på TTs hytter her.

Bildet viser en hund med mye pels som sover på en stein på fjellet. I bakgrunnen kan man se fjell og en innsjø.
Hunden Simba tar en liten hvil i Ramskaret i Sylan. Foto: Janne Horgen Tegnander

Kan jeg ta med hund på hyttene?

På TTs hytter er det egne hunderom med bur til hunden. Det er ikke salg av hundemat, men vannskåler og matskåler er på alle hunderom. Hunder har ikke adgang til soverom, oppholdsrom eller spiserom. Dette er blant annet av hensyn til allergikere.

Se oversikt over hytter som er tilrettelagt for hund på UT.no.

I ett med naturen

Hyttene er forsøkt lagt skånsomt i terrenget av estetiske hensyn, ofte i tilknytning til eldre seter voller hvor det tradisjonelt har vært overnattingsmuligheter. Transport av forsyninger til veiløse hytter begrenses til få turer, ofte vinterstid, for ikke å lage terrengskader. DNTs eget miljøprogram for hyttedrift gir retningslinjer for alt fra behandling av avfall til transport og energiøkonomisering.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem