Bli med på Hele Norge båler i Trøndelag!
Hele Norge båler markerer startskuddet på Friluftslivets år 2025. 18. januar 2025 er målet at hele Norge samler seg rundt et bål. I år legger DNT også Kom deg ut-dagen til 18. januar, og TT kjører på med flere arrangementer i Trøndelag. Bli med på en hyggelig dag med tur, aktivitet og fellesskap rundt bålet!
Med Hele Norge båler håper vi at flere skal oppleve hvor hyggelig det er å samles rundt et bål ute i naturen. DNT over hele landet inviterer til kombinert Kom deg ut-dag og Hele Norge båler den 18. januar 2025.
På de årlige Kom deg ut-dagene får alle en smakebit av friluftslivet som forhåpentligvis gir mersmak. Her får deltakerne være med på morsomme aktiviteter, natursti og turer, og alle er hjertelig velkommen til å delta helt gratis.
Del bålgleden med flere
For mange av oss som glad i friluftsliv er det å tenne et bål et høydepunkt som gjør turopplevelsen komplett. På tur alene er det mye selskap i et bål. En kan føle seg rolig og trygg, mens stress og jag forsvinner. Det å samles rundt bålet gir en følelse av felleskap som det er vanskelig å oppnå på andre måter.
Bli med på Hele Norge båler du også!
Vi håper at hele Norge vil samles rundt et bål den 18. januar for å feire at Friluftslivets år er i gang! Du kan selv velge om du vil delta på et arrangement, eller bare møtes i vennegjengen, familien eller invitere noen du ikke kjenner på en bålprat. Husk å etterlate naturen like fin som før etterpå, og tenn opp bålet på et egnet sted!
Bålregler og triks
- Det er viktig å holde forsvarlig avstand til brennbar skog og mark. Husk at glør fra bålet kan blåse langt bort med vinden før de slukner.
- Tilpass størrelsen på bålet etter formålet. Et lite kaffebål setter mindre spor i naturen, og er lettere å kontrollere og slukke. Tenk over hvordan du skal greie å slukke om bålet kommer ut av kontroll før du tenner opp.
- Velg alltid et underlag som ikke kan ta fyr. Steiner, grus og sand er det tryggeste. I populære turområder er det ofte etablerte bålplasser du kan bruke.
- Ikke tenn bål direkte på nakent fjell eller svaberg. Dette gir stygge merker, og fjellet kan sprekke opp.
- Ikke skad stående trær hvis det skal sankes ved. Bruk kun tørre, døde kvister. Gamle tørrfuruer er viktig for mange fugler og innsekter, og skal aldri brukes som bålved.
- Før bålet etableres må du tenke over vindretningen og hvor det er fint å sitte med tanke på sol, trekk og terreng. Du kan allikevel føle at røyken kommer akkurat der du sitter. For å motvirke dette kan du for eksempel sette sekken på motsatt side av bålet.
- I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september
Slik tenner du bål
Never fra bjørk, tørt gress, løv og tørre kvister er fint å bruke til opptenning.
Det skal mye varme til for at bålet skal ta ordentlig fyr så overgangen fra opptenningsbrensel til større vedkubber er ofte en utfordring. Da er det ideelt å ha en solid dose med tørr kvist oppå og rundt neveren, slik at flammene får ordentlig tak.
For de fleste er bålkosen viktigere enn villmarksimaget og da er det helt greit å ta med seg tørr ved hjemmefra. Det samme gjelder også tennbrikker.
Se video: Slik lager du et bål til matlaging:
Slik bygger du et bål
Det mest egnede bålet om vinteren er «pagodebålet».
- Tråkk først til et område der du vil plassere bålet.
- Legg to av de største kubbene ved siden av hverandre med omtrent 20-30 centimeters avstand.
- Legg to nye kubber på tvers av disse slik at det blir et lite rom i sentrum av konstruksjonen. Her legges bjørkenever, kvister eller annet opptenningsmateriale, gjerne i en pyramideform.
- Når du har fått fyr på opptenningsveden, mates bålet med flere tørre kvister eller vedfliser før du bygger på bålet med flere lag med vedkubber på tvers av dem som allerede er lagt på
Dette gir et kraftig og solid bål som brenner lenge uten at du trenger å sanke ny ved for ofte. Legg eventuelt fuktig ved nederst i konstruksjonen slik at den etterhvert vil tørke nok til å brenne. Bålet vil sannsynligvis synke ned i snøen etter en stund, da er det lurt å lage en renne inn mot bålgropen for å få tilført luft. Denne båltypen fungerer godt til matlaging i stekepanne eller større gryter.