Logo
Til DNT.no forside
Utemat, mat på primus, mat på bål. turmat. Frokost, lunsj, middag og dessert. Turmat laget av turleder Hilde Grøtte, forfatter av boka Ete ute.

Oppskriftene som løfter turmaten til nye høyder!

Trenger du inspirasjon til god turmat som både er enkel å lage og som smaker fortreffelig? Hilde Grøtte, turkokebokforfatter og turleder i Stavanger Turistforening, gir deg sine beste oppskrifter som garantert blir et høydepunkt på turen.

Publisert: 03. november 2023
Skrevet av: Agnethe Larsen
Mat

FROKOST-TIPS

Pannebrød med krønsj!

Nærbilde av et pannebrød med spøstekt salami.

Grunnoppskrift pannebrøddeig:

4 dl mel
2 ts bakepulver
2 ss olje
1,5 dl vann 
Provence krydderblanding eller andre gode urteblandinger

Hva må med i sekken?

Ingredienser:

Pannebrøddeig
Valgfri smøreost
Salami
Olje til steking


Utstyr:

Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
Stekespade


Hvordan går du frem?

  1. Ha olje i panna og klem ut en bit med pannebrøddeig slik at deigen blir rund og flat.
  2. Stek brødet på begge sider til det er gjennomstekt. Pass på at brødet ikke blir for tykt.
  3. Legg salamiskiver i panna etterpå, stek de til salamien blir sprø.
  4. Ha smøreost og sprøstekte salamiskiver på brødet og nyt frokosten.


Tips:

Du kan lage deigen ferdig hjemme eller ha med alt det tørre i en pose og blande det i en beholder, for eksempel i en gryte på tur.
Andre varianter: Scones med nøtter, honning og tørket frukt eller foccacia med soltørket tomat og fetaost.

Se framgangsmåte her:

LUNSJ-TIPS

Pad Thai med superkål

Nærbilde av stekte nudler med cashewnøtter og limebiter på toppen.

Hva må med i sekken:

Ingredienser:

Ingefær finhakket (ca 1-2 ss)
2 gulrøtter i tynne biter
1 chili, finhakket
¼ hodekål, finsnittet
2 egg
1 pose pad thai saus (eller annen asiatisk saus som du liker)
Peanøtter eller cashewnøtter
Lime i båter

Utstyr:

Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
Wokpanne
Røreredskap


Hvordan går du frem?

  1. Stek ingefær og gulrøtter litt først, før du har i kål og steker dette sammen.
  2. Lag plass i woken til eggene og rørestek de i litt olje før du blander det med resten av grønnsakene.
  3. Ha i saus.
  4. Strø på litt cashewnøtter, eller peanøtter.
  5. Server med en limebåt eller to som skvises over.


Tips:

Kutt ingrediensene hjemme og ha dem i små bokser.
Legg eggene i en egen liten boks med papir rundt slik at de ikke knuser.
Tilsett gjerne flere grønnsaker i woken, som for eksempel grønnkål eller bønner.
Kål er supermat!Inneholder mer c-vitamin enn appelsin.
Har kostfiber som er bra for tarmfloraen og gir metthetsfølelse.
Inneholder kalium som er blodtrykksnedsettende.
Inneholder også folat som er et viktig b-vitamin.
Kål kan ersatte kaloririk mat som pasta.
Har god holdbarhet.

Se framgangsmåte her:

MIDDAGS-TIPS:

Fastfood fra vidda

Turmat presentert med en lefse med viltkjøtt, en fjøl med oppskåret eple, tomat, vårløk, agurk og salat, samt en boks med tyttebærrømme.

Hva må med i sekken:

Ingredienser:

Reinskav
Viltkrydder (eller kebabkrydder)
Salatblanding eller ruccola
Agurk i tynne strimler
1 grønt eple i tynne skiver/staver
Paprika eller cherrytomater
Vårløk
Sopp
Wraps
Olje til steking


Tyttebærrømme:

2 dl rømme
1 dl tyttebærsyltetøy
Litt salt og pepper

Utstyr:

Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
Stekepanne
Stekespade
Fjøl
Kniv
Liten kopp/bolle til tyttebærrømmen

Slik går du frem:

  1. Lag tyttebærrømmen først.
  2. Del opp grønnsakene.
  3. Stek litt kjøtt om gangen på god varme, krydre og ha i soppen.
  4. Legg kjøttet på en lefse, ta på de grønnsakene du vil og ta på godt med tyttebærrømme.

Tips: 

Du kan bruke pitabrød eller lompe som ersatatning til wraps.
Barnevennlig variant av denne retten; ta med tacorestene, varm opp og ha de i en wraps.

Se framgangsmåte her:


DESSERT-TIPS:

Hildes epledrøm

En trefjøl som ligger i mose med en kopp med T-logo på, stekte innbakte lefser med nøtter og krem på toppen.

Hva må med i sekken:

Ingredienser:

Lompe
Eplemos
Vaniljekrem
Mandelflak
Ingefær (pulver, fersk eller flytende)
Kanel
Smør til steking
Krem til topping

Utstyr:

Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
Stekepanne
Stekespade

Slik går du frem:

  1. Lag et snitt i lompen inn mot midten.
  2. Smør vaniljekrem på halvparten av lefsen.
  3. Legg eplesyltetøy på 1/4 av lompen
  4. Strø over kanel og ingefær
  5. Brett sammen lompen, ¼ om gangen.
  6. Stek den i panne med smør til lompen er blitt gyllen.
  7. Strø over mandelflak og topp det hele med litt krem. 

Tips:

Du kan lage denne retten med andre typer frukt eller syltetøy.
Du kan bruke potetlompe eller speltlompe. Speltlompe ligner mest på en pannekake når de blir stekt, så derfor anbefales speltlompe til denne retten.

Se framgangsmåte her:

TIPS TIL BARNEVENNLIG RETT:

TikTok-wrap

Primus med en panne som har en lefse som blir stekt.

Hva må med i sekken:

Ingredienser:

Wraps
Tacosaus
Skinke eller annet kjøttpålegg
Revet ost
Smøreost
Paprika og/eller mais

Utstyr:

Stormkjøkken/primus/ved og fyrstikker til bål
Stekepanne
Stekespade

Slik går du frem:

  1. Lag et snitt i lefsen inn mot midten.
  2. Legg paprika på ¼.
  3. Legg skinke på den neste ¼.
  4. Legg tacosaus på den tredje ¼.
  5. Legg ost på den siste ¼.
  6. Klem over litt smøreost.
  7. Brett ¼ om gangen, start med den delen med paprika.
  8. Stek den i panne med litt olje til osten har smeltet og lefsen er passe stekt.

Se framgangsmåte her:

TIPS SOM GJØR TURMAT ENKLERE:

  • Bruk små tette bokser til å frakte ingredienser.
  • Små ziplock-poser er fine til krydder og kan brukes flere ganger.
  • En liten kjølebag er fin til å holde mat kald og samlet.
  • Ta gjerne med frossent kjøtt som kan tine på veien, og samtidig holde resten av maten kald.
  • Ta med en slikkepott til grovvask
  • Kok ut panner og kjeler med vann, før du legger dem tilbake i sekken.
  • Ha alltid med søppelpose, gjerne en rull med hundebæsjeposer som tar liten plass. 

Så enkelt lager du et bål for perfekt matlaging:

 

Flere oppskrifter finner du i Hildes turmatbok "Ete ute", som du får kjøpt på Tursenteret vårt i Stavanger sentrum.

Alle foto: John Petter Nordbø

Filmproduksjon: John Petter Nordbø og Agnethe Larsen

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem