Logo
Til DNT.no forside
En mann og to barn sitter utenfor en svart hytte med røde karmer.

Åtte tips til kjekke familieaktiviteter i vinterferien

Dere trenger ikke å reise langt, eller bruke mye tid og penger for å skape gode opplevelser for barna i vinterferien i Rogaland. Her er åtte tips til hyggelige aktiviteter, hvor dere kan nyte fridagene ute i naturen!

Publisert: 06. februar 2024
Skrevet av: Agnethe Larsen
Inspirasjon

Vinterferietips 1

Dra på en opplevelsesrik tur til en DNT-hytte

I Stavanger Turistforening finner du mange hytter som egner seg ypperlig for en strålende vinterferie. Vi har hytter både langs kysten og til fjells, så her er det absolutt mulig å finne en glimrende hytte for vinterferieturen. Som medlem i DNT overnatter barn under 12 år gratis på alle selv- og ubetjente hytter, og får store rabatter på betjente hytter, slik som Haukeliseter fjellstue.

Kjekke vinterferiehytter er for eksempel Ådneram anneks, Grautheller, Jonstølen, Flørli turiststasjon og Bakken gard. Vi kommer også til å kviste løype til Tomannsbu, Blåfjellenden, Langavatn og Sandvatn så fort som forholdene tillater det. Kvistekartet vårt kan du lese her.

Stavanger Turistforening har også flere hytter langs kysten. Hva med å besøke Eigerøy fyrvokterbolig, et kystparadis helt ytterst i havgapet på Eigerøy? Nodhagen ved Bersagel eller den sjarmerende turisthytta på Fjøløy er også andre gode alternativer til kortreiste hytteperler ved sjø og fjord.

Hvis dere ønsker å reise litt lengre har Haukeliseter fjellstue det som trengs for å få maksimalt utbytte av feriedagene sammen. Leter dere etter et snøeldorado hvor dere får brukt både ski og akebrett, så er Haukeliseter plassen å dra. Her får du også servert herlige måltider, du finner et eget lekerom for barna og kan bestille både flotte familierom og rimeligere selvstellsrom.

Vi anbefaler å sjekke vår oppdaterte føremelding før dere reiser på vinterferie for å få oppdatert informasjon om føreforholdene i fjellet.

Hytte til hytte-skiturer for alle

Her er skitur-tipsene for både deg som stavrer deg ustødig av gårde, og til deg som suser av sted på langtur i dagevis!

Få tips til skiturer her
Få tips til skiturer her

 

Du kan også dra på fellestur med oss til en av turisthyttene. Her er fellesturene som er satt opp til hyttene i vinterferien:

Fire barn går på ski ut fra en brun hytte.
VINTERFERIE PÅ BUDSJETT: Ådneram anneks er en flott hytte å tilbringe vinterferien sammen med andre barnefamilier. Barnemedlemmer i DNT overnatter gratis på alle våre selv- og ubetjente hytter. Foto: Agnethe Larsen

Vinterferietips 2

Besøk en av dagsturhyttene

Flere har nok både hørt om, og kanskje besøkt den populære dagsturhytta i Sandnes, Søsterhytta. Den ligger en halvtimes gåtur fra Dale. Men færre har kanskje besøkt den nyeste dagsturhytta i Sandnes, nemlig Stokki-hytta som ligger godt tilgjengelig ved Stokkalandsvatnet. Denne åpnet 30. november og er en av de nyeste hyttene i dagsturhytte-familien i Rogaland. Hytta på Kvitsøy er også en nyhet, og her får du i tillegg en båttur med på turen, så kanskje en dagstur til kysteventyret på Kvitsøy kan friste i vinterferien? Ellers er det en fantastisk utsikt å få fra dagsturhytta Kaurebu som ligger i Bjerkreim kommune. Dette er en flott tur å ta når dere har litt ekstra god tid i ferien. Turen går fra Holmen og starter på en traktorvei langs et fjøs.  Det er godt merket helt fram til dagsturhytta og er en enkel og fin tur som passer for både store og små turføtter. Det er mulig å gå videre til Galtadalen og badeplassen ved Ørsdalsvatnet. For dem som ønsker en litt brattere tur er det også mulig å gå en rundtur fra hytta via Såta. Beregn ca. en time hver vei med små barn, ta dere tid til å utforske alt det kjekke på veien og ha med god niste som dere kan nyte når dere er kommet fram på hytta.

Vi har laget en stor dagsturhytte-guide som inneholder alle hyttene du kan besøke i vårt område, sjekk denne ut her.

To barn står foran en brun liten hytte.
NÆRTUREVENTYR: Vi er så heldige å ha mange dagsturhytter å besøke i vårt område, som denne flotte hytta i Sola kommune. Foto: Agnethe Larsen

Vinterferietips 3

Ta med familien på stasjonshopping til Jærstrendene

Det å ta toget er en opplevelse i seg selv for barna. Hvis dere i tillegg tar toget til en av Jærstrendene får dere dobbelt opp av opplevelser! Ta toget til en av destinasjonene på Jæren, gå til neste stasjon og ta toget hjem igjen. Pakk sekken med vindtette klær, noe godt å spise og drikke og ta gjerne med dragen – for dere er nesten garantert vind på en av disse vakre strendene. Ønsker du tips til hvilken strand du kan ta toget til, så har vi skrevet denne artikkelen med hele 19 turer du kan ta toget til, og hjem igjen.

En kvinne i rød jakke står på en sandstrand med blått hav.
STRAND- OG TOGTUR: Ta toget til Ogna stasjon og gå på denne vakre stranden tilbake til Brusand stasjon. Foto: John Petter Nordbø

Vinterferietips 4 

Skap et minnerikt måltid ute i naturen

Pakk tursekken med enkel mat, vedkubber, kjele og termos og samle familien rundt bålet for et deilig måltid i frisk luft. Dette innbyr ikke bare til gode samtaler, men også til felles naturopplevelser som både små og store vil huske i lang tid. Et tips er å gjøre det meste klart på forhånd, slik at middagen enkelt kan varmes opp utendørs. Inviter gjerne med dere venner og ha med litt mat hver, som dere tilbereder på bålet. Ønsker dere gode tips til hva dere kan lage, så har turkokebokforfatter og turleder i Stavanger Turistforening, Hilde Grøtte mange oppskrifter til deg som garantert vil løfte turmaten til nye høyder. Hildes turmat-oppskrifter kan du lese her. DNT har også et flott utvalg av oppskrifter på turmat her.

To barn og en hund er samlet rundt et bål i snøen. De spiser noe.
BÅLKOS: Lag et minnerikt måltid ute og la barna få bestemme menyen. Foto: Arve Hadland

Vinterferietips 5

Møt troll og tusser i Eventyrskogen i Årdal

Bygg en hytte, lek gjemmeleken, lag skattekart - mulighetene til lek og oppdagelse i skogen er uendelige! Vi anbefaler et besøk i en forektig eventyrskog, som ligger i Årdal i Ryfylke. Ta en svipptur gjennom Ryfast og besøk Eventyrskogen som ligger ovenfor bensinstasjonen og handelslaget i Årdal. Dette er en opplevelsesrik skog for barna med kjente skikkelser fra store eventyr, som møter dere på veien gjennom skogen. Flere håndlagede skilt viser vei forbi både "De tre bukkene bruse" og "Kjerringa med nasen i stubben". Ta med godt med niste, og bruk god tid på oppdagelsferden gjennom denne eventyrlige skogen. Garantert en suksess for barnefamilien! Her kan du lese mer og få veibeskrivelse til Eventyrskogen.

En liten jente og en utskjært trollfigur i en skog.
Eventyrskogen i Årdal er et svært spennende turmål for hele familien! Nesten som å være med i et levende eventyr! Foto: Eldfinn Austigard

Vinterferietips 6

Dra på en barnevennlig topptur fra Gramstad med belønning på kafeen

Gramstadtunet er et flott utgangspunkt for en innholdsrik dag for hele familien. I vinterferieuken har kafeen utvida åpningstider og har åpent mandag til fredag fra kl. 11 til 15, samt søndag kl. 12 til 15. Her blir det mulighet for barna å delta i turbingo-konkurranse som er en flott motivasjon på en av de barnevennlige turene som kan gås fra Gramstad. Etter turen kan hele familien se fram til belønning i form av god mat og drikke på kafeen i Friluftslåven. Her finner dere også brettspill og tegnesaker som dere kan hygge dere med etter måltidet. Vi har laget en turtips-artikkel med barnevennlige turer som alle starter fra Gramstad, den kan du lese og bli inspirert til her. La gjerne barna få være med å velge turen de vil gå til!

Fire gutter står ved en bålpanne og griller marshmallows.
VINTERFERIEKAFE: Gramstadtunet holder kafeen åpen hver ukedag og søndagen i vinterferien. Foto: Agnethe Larsen

Vinterferietips 7

Dra på oppdagelsesferd i nabolaget

Vi er så heldige å ha flust med merkede nærturer mange steder i fylket vårt. Aller mest kjent er nok de 52 hverdagsturene i Stavanger og de 10 nærturene i Sandnes. Men visste du at det også finnes merkede turløyper på blant annet Randaberg, Sola, Klepp, Time, Gjesdal, Strand/Forsand og i Hå? De merkede turløypene er en ypperlig måte å la barna få oppdage sitt eget nærområde, og guide dere gjennom turen, ved å lette etter neste T-skilt. Ta dere tid til flere "bensinpauser" underveis og la barnet få tid til å leke underveis. Kanskje vil dere sammen oppdage nye eventyr og områder i deres eget nabolag? Her finner dere oversikt over alle de merkede nærturene - finn deres favoritt og la barnet vise vei!

En voksen dame har bæremeis med et barn oppi og en jente står på siden av dem. De står ved et søppelspann med en rød T på og skriver på et ark hvor det er kryss og en Rød T på.
JAKTEN PÅ T-SKILT: Et godt tips er å lage et rutenett hvor barna kan krysse ut en rute for hver T de finner på veien og få en premie når x antall tèr er funnet. Foto: Knut Strandenæs Larsen

Vinterferietips 8

Lag magiske turminner med overnatting i telt

Mange barn synes det er gøy å overnatte i telt på sommerstid, men det er heller ingenting i veien for å telte på vinteren. Dere trenger ikke å dra langt for å få en flott overnatting utendørs, kanskje en overnatting i hagen eller i nærmeste skog kan være langt nok? Skogen er et fint sted for første vintertelttur, der finner dere ly for vind og vær. Det finnes også gapahuker ved Gramstad og Brekko, som er ypperlige til en spennende overnatting utendørs. Sett av god tid og gjør selve leirlivet, bål, mat, bygge og bo til hovedaktiviteten. Nyt den gode praten, stillheten og belønningen med å våkne opp ute i naturen. I naturen er det ingen huslige plikter som forstyrrer. Ta gjerne med kort og brettspill og skap de nære, gode opplevelsene sammen. Husk at du kan leie det utstyret dere trenger på Frilager, og hente det på Tursenteret vårt. I denne artikkelen kan du lese mer om tips til vintertelting.

Et rødt tunneltelt som er slått opp i nærheten av trær, lyng og et vann. Oransje farger på lyngen og greinene på trærne.
FAMILIEEKSPEDISJON: Det er litt av eventyr å dra på teltur om vinteren med gode klær, sovepose, bålkos og masse kvalitetstid sammen. Foto: John Petter Nordbø 
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem