Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Onsdagstur fra Høsbjør til Lundby gård 29.05.24

Turværet var fortsatt noe utrygt etter uværet i går kveld. Men temperaturen var behagelig å gå i. Men tryggest å ha «kortbuksa» i sekken foreløpig! Møteplassen på Høsbjør var uvanlig full i dag av ivrige turfolk. Så dette lovet bra, da Hans Martin kunne ønske oss vel møtt.

Publisert: 30. mai 2024
Skrevet av: Eva Jønsrud
Inspirasjon

Sissel, vår tidligere leder, ba om ordet.  Hun fortalte at vårt eldste medlem, Turid Langmoen, døde på mandag, snart 101 år! En fantastisk høy alder, men aktiv turgåer så lenge det lot seg gjøre. Men med et stadig dårligere syn, som det siste året endte med blindhet, hindret henne i fritt å kunne gå sine daglige turer, bare med trygt følge. Men da gikk hun gjerne. Og i stua hadde hun sin trimsykkel, som hun etter hvert tok mere i bruk.  Hun var en ildsjel for Onsdagsgruppa – helt til det siste. Og slik vil vi minnes henne, i beundring og takknemlighet.

Klare for tur.
Alle foto: Eva Jønsrud.

I dag hadde vi fått besøk av «Frisklivssenteret Ringsaker», som gjerne ville delta på dagens tur.  Vi er alltid åpne for nye deltakere..

Så delte Hans Martin oss inn i 3 grupper, og slapp oss avgårde etappevis. Det gikk raskt oppover i høyden, og snart kunne vi nyte utsikten: ned hele Mjøsa, oppover Veldreåsen og utover mot fjelltopper som Synnfjellet - og mye mere. Brumunddal fikk vi som flyfoto – langt under oss.  Våren har tydelig gått over til sommer nå! 

Utsikt

Vi måtte ta oss tid til å nyte synet - lenge! Og titte på skiva, som viste hva vi så i «syningom».

En lengre vandring videre gikk på fine skogsstier omkranset av høyreist skog, fullt av blåbærlyng i botnen, mens kvitveisen, som pleier å dekke store områder, nå var avblomstret.  Men sommeren var allerede fullt utviklet i alle sine grønne nyanser. Frodig og vakkert overalt.

Pause ved Majorstua.

Så kom vi til Majorstua, der vi skulle spise nista.  Her nådde vi igjen gruppe 1, som raskt spiste seg ferdig, for å gi sitteplass til gruppe 2.

Navnet kommer av den første eieren, Erik Jevanord, som var major i det militære. Han fikk satt opp koia som jakt-/feriehytte, og folk kan fortsatt minnes denne stramme mannen der han red til hest inne i skogen.  Derav kom navnet, som på folkemunne ble kalt Majormarka og Majorstua. Da han døde i 1953, arvet datteren koia, og den ble da gjort om til skogskoie. Seinere gjorde moderne skogsdrift at koia ble lite brukt og forfalt derfor i mange år.  Helt til Torstein Herveland tilfeldigvis kom over den og fikk ideen om hva den kunne benyttes til. Sammen med daværende leder i HHT Ringsaker krets, Erik Ilseng, fikk de i stand en godkjenning for restaurering og bruk av koia.  En stor dugnadsinnsats både innen- og utendørs ble satt i gang, og koia kunne tas i bruk av Turistforeningen i 2010 og er et fint turmål med mange alternative stier som leder hit. Som et ekstra trekkplaster ved koia, ligger Brattberget, bare et steinkast unna og lokker med sin flotte utsikt over Veldrebygda.

Skilt

Med påfyll i både «sinn og skinn», gikk turen videre, langs skigarder som «kan ‘kje vara evig, veit du, kan aldri vara evig».. forbi veiskiltet til «Bevaremegvel», Asle Berteigs tidligere bosted «Knip knap»  – og endte til sist med en runde rundt tjernet ved Høsbjør. En innholdsrik og frodig tur for gruppe 2, med sine 4,5 km og 27 deltakere.  Mens gruppe 1 fortsatte ned til Lundby og Skjellungberg gårder før de vendte tilbake til Høsbjør etter 7,5 km og 24 personer.   Gruppe 3 hadde en roligere runde i nærområdet på ca. 3 km og 7 deltakere. Og Marit med sine 93 år var eldste deltaker!  VELDIG BRA! 

Turgruppe på tur.

Alle var svært godt fornøyde med både lengde og innhold – og været hadde så absolutt vært på vår side.  En stor takk for godt følge av «Frisklivssenteret», som er velkommen med seinere også, kunne Hans Martin friste med.

Lang rekke i skogen

Neste uke går turen til «Taigaen turområde» med frammøte ved Myklegård kl 10.30.  Her vil det bli mye spennende både å høre og se på.  Vel møtt da!

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem