Logo
Til DNT.no forside
Til Aktuelt

Når kommer skiføret på Hedmarksvidda?

Hedmarksvidda er et av de mest snøsikre stedene i Sør-Norge. På dager med kulde og nedbør utover høsten sjekker mange webkameraet på nettsiden til HHT for å se etter snø og skiføre. Her er oversikt over snøforholdene vinterstid fra 2005 til nå, slik at det går an å sammenligne med tidligere år.

Skieldoradoet Hedmarksvidda. Foto: Ragnhild Narum

HHTs værstasjon og kamera på Stenfjellet har vært i drift siden 2002. Webkameraet viser også snødybder. Daglig lagres ett bilde og dette er benyttet til å illustrere snødybdene for alle år siden vinteren 2005-2006.

Snødekket er skjønnsmessig bedømt ut fra lagrede bilder, se illustrasjonen nedenfor. Vinteren 2019-2020 er den med lengst periode fra første snøfall til siste snøklatt forsvant, nemlig 246 dager! Riktignok var det noen snøbare uker innimellom.

Værstasjonen ble opprettet i 2002, men bilder ble ikke systematisk lagret før sommeren 2005. I løpet av disse årene er det ingen klar endring av skisesongens varighet, vanligvis er det skiføre fra november til april. Dette skiller seg ut fra lavereliggende områder, både på Hedmarken og lengre sør. I perioder med manglende skiføre lavere og lengre sør er det mange som finner veien til Hedmarksvidda.

Oversikt over snødybde på Stenfjellet år for år.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Webkamera på Stenfjellhytta
Webkamera på Stenfjellhytta