Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Klatring «Fra inne til ute» med Unge Naturtalenter 27.-28. april 2024

I januar var det eget klatrekurs innendørs. Først hadde vi en dag i Letohallen (klatresenter «Høyt under taket») for å lære grunnleggende klatreteknikk og sikring med tau. Så ble gruppa delt i to og hver gruppe hadde en egen kveldsøkt på Espern med en grundigere gjennomgang av dette med sikring på topptau og klatre på led. Målet med øktene var å gi ungdommen brattkort kompetanse. Dette er beskrevet i egen turrapport.

Publisert: 01. juli 2024
Skrevet av: Per Myrvang
Turreferat
Uteklatring
Godt med en pause også. Foto: Per Myrvang

I tillegg var det lagt opp til en helg med uteklatring. Også denne gangen var vi så heldige å få med oss Thomas Pedersen som instruktør. Vi fulgte kursopplegget som heter «Fra inne til ute».  

Gjengen klar på Haugsberget.
Alle foto: Per Myrvang.


Lørdag morgen møttes vi på Naturens hus og kjørte minibuss til Haugsberget, et klatrefelt som ligger litt sør for Elverum sentrum. Solen smilte for en gangs skyld, og vi var klare for en dag ute i det fri. Det var spennende å komme til en fjellvegg uten ferdiglagde klatreruter og der tauene henger ned fra takene. Da er det behov for litt rigging. Thomas klargjorde noen topptau slik at flere fikk startet med klatring og sikring. Selv bemannet han en stasjon med rappellering, som alle var innom i løpet av dagen.  

Rappellering

Vi hadde en lang og fin dag på Haugsberget, med masse trening og masse mestring. Det kom andre klatrere i løpet av dagen, men de unge naturtalentene kom først og dro sist!  

I gang i veggen

Men alt har en ende. Ungdommen hadde fått beskjed om å ta med seg ei dugelig matpakke til dagen. Ut over det var det for en gangs skyld ikke kjøpt inn noe proviant. På søndag skulle vi klatre på Opphusfeltet i Stor-Elvdal kommune og undertegnede hadde ordnet med ei hytte like ved. Vi lastet derfor opp minibussen med utstyr og mannskap og reiste nordover. På Rena tok vi en liten stopp for å proviantere for resten av turen. Ungdommen fikk ansvar for innkjøp, og min oppgave bestod i å trekke Kiwikortet i kassa. En spennende øvelse, men liten grunn til panikk for at dette skulle velte økonomien i prosjektet. Fornuftige innkjøp, og heldigvis tok de seg råd til litt snop for lørdagskosen!  

Alle i aktivitet

Vi ankom hytta på Rasta (litt nord for Opphusfeltet) godt utpå ettermiddagen, og da var det bare å fyre opp. To ovner inne og bålpanna ute. Noen ordnet med mat, mens andre ordnet med å sette opp lavvoen. Burger og pølser stod på menyen. Mens vi ventet på at flammene ble til glør, lekte gjengen «Morder og detektiv». Så ble det grill og kos utover kvelden. Etter hvert var det godt å trekke inn i hytta som nå også hadde rukket å bli varm. På sedvanlig vis samlet ungdommen seg rundt et felles bord. Noen spilte sjakk, noen spilte gitar og sang og noen spilte kort. God stemning! Etter hvert god natt. Gjengen ut i lavvo, Thomas ut i hengekøya si, og hytteeier tok vakta inne. 


På søndag stod vi opp til litt gråere vær, men vi krysset fingrene for at varselet om regn ikke skulle slå til før utpå ettermiddagen. Vi var derfor enige om å komme oss av gårde tidlig, kl 08.30. Verken Thomas eller jeg stresset noe med klokka på morgenen, men mange ble nok litt spente når jeg prøvde meg på en «tordentale» ved avreise: «Når vi sier 08.30, så mener vi …………. 09.30». Null stress, et hav av tid til å lære seg nye ferdigheter i klatreveggen 😊. 

Frokosstund
Opphusfeltet er at av de bedre klatrefeltene i det «gamle» Hedmark fylke. Her er det få, enkle klatreruter, og flere ruter har også to taulengder. Thomas viste hvordan man etablerer topptaufeste, treing av toppanker og rappellfeste. Dette øvde vi på i grupper og på en trygg måte, der vi simulerte at vi stod i fjellveggen. Alle fikk klatret og sikret, og de fleste rakk også å teste klatring, etablere rappelfeste og rappellere ned på egenhånd.  

På vei til toppen
Det begynte å nærme seg «midt-på-dagen-tid» og vi hadde fått gjort det vi ønsket for helga. Ved ankomst minibuss ble det delt ut kursbevis til alle, og vi rettet nesa sørover mot Hamar igjen. Og først da begynte det å regne.  Takk for en kjempefin tur! 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem