Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Høstsamling og «Camp Furuberget» for Unge Naturtalenter 11.-12. november

Værmeldingen for helgen viste snø, sludd og regn. Et perfekt utgangspunkt for å få testet basisferdigheter i friluftsliv: Hvordan holde varmen og humøret oppe på tur? Dette ble våre to målsettinger.

Publisert: 15. november 2023
Skrevet av: Per Myrvang
Turreferat
Blide ungdommer samlet rundt bålet.
Blid gjeng samlet rundt leirbålet i Furuberget. Foto: Per Myrvang

Gjengen møtte opp på Naturens hus lørdag morgen. Vi startet med ei økt om 1. hjelp og livredning. Alle fikk øvd seg på hjerte – og lungeredning på henholdsvis voksen person, barn og spedbarn.

Ungdom øver på hjerte- og lungeredning.
Trening i hjerte – og lungeredning.
Jente øver på hjerte- og lungeredning.
Maja sjekker om barnet puster.

Så pakket vi sekkene og sørget for å fordele alt fellesutstyr som telt, stormkjøkken, mat og drikke. Vi satte i marsj mot Klukhagan og stoppet ved gapahuken. Hvordan fyre ved når alt virker bløtt? Her var det flere som hadde erfaring og fant frem både sag, kniv og øks. Grovt i bunn og mindre småved på toppen. Først en fyrstikk, så en til – og en tredje, men så tok det jammen fyr. Vi ble likevel enige om at det er lov å ta med seg noe tørt til oppfyring. Noe never eller en tennbrikett kan gjøre susen.

Ungdom fyrer bål.
Da har vi fått liv i bålet.

Etter båløkta bar det videre gjennom Klukhagan og til Frøbergsberget. Her tok vi en liten stopp der alle fikk utdelt en liten taustump. Vi trente på halvstikk, halvstikk med slipp, pålestikk og åttetallsknute. Dette er knuter vi kan ha god bruk for på tur.

Ungdom på tur i Klukhagan.
På rekke gjennom Klukhagan.

Siste etappe for lørdagen var å komme seg til leirplass i Furuberget. Vi fant en fin og åpen plass og kom raskt i gang med å etablere camp. Noen satte opp telt, noen fant ved, noen satte opp tarp og noen ordnet med felles latrine. Det tok ikke lang tid før leirbålet ble tent, og vi koste oss med varmen fra bålet i mange timer. Middag ble en enkel variant av frysetørret mat og pinnebrød med kanel og sukker til dessert. Litt lørdagsgodteri hadde vi også på lur. Etter en lang dag var det deilig å krype ned i soveposen, inni det nedsnødde teltet.

Det var sannsynligvis undertegnede som sov dårligst av alle, der han ønsket å teste hvor varmt to sommersoveposer sammen kunne være. Helt ok, men varmt var det vel ikke akkurat. Da var det bare fint å stå tidlig opp om morgenen og gjøre klar til frokostbål, mens de unge og lovende lå og sov.

Vi tok oss god tid på søndagsmorgen. Etter felles frokost ryddet vi leir og pakket sekker. Vi tok en siste samling rundt leirbålet, og gjennomgikk dagens økt med litt utprøving av turlederrollen. To og to fikk i oppgave å ta med seg gjengen på tur til utvalgte steder. Til lunsj endte vi opp i speidergapahuken og de tre yngste deltakerne serverte herlig tomatsuppe med pastaskruer. På nest siste stopp hadde vi en liten demonstrasjon på hvordan håndtere en nedkjølt person og utstyr en turleder må ha med seg. Så gjenstod siste etappe ned til dagsturhytta. Herfra ble gjengen puljevis fraktet tilbake til Naturens hus, hvor vi fikk vasket stormkjøkken, ryddet utstyr og hengt opp telt og tarp til tørk.

Så var det bare å takke for turen. Vi hadde som sagt to hovedmål for denne turen: Å holde varmen og humøret oppe. Det klarte denne gjengen med glans!

Nedenfor følger en bildeserie med korte kommentarer til hvert enkelt foto.

Ungdom setter opp telt.
Telt skal bli.
Ungdom sager ved.
Ved skal bli.
Latrine.
Latrine skal bli.
Lurt å skifte til varmere klær når en kjenner kulda komme krypende.
Lurt å skifte til varmere klær når en kjenner kulda komme krypende.
Ungdom kløyver ved.
Ingen sak å fyre bål når vi har med egen tømmerhugger.
Samling rundt bålet.
Herlig å samles rundt bålet.
Pinnebrød på bål.
Pinnebrød med sukker og kanel. Nam.
Snart på tide å krype i soveposen.
Snart på tide å krype i posen.
Klare for natta.
Klare for natta.
Frokoststund.
Frokost tilberedes med havregrøt, rosiner, bananer, epler, honning og valnøttkjerner. Nam.
To ungdommer er turledere for resten av gruppa.
Turledere er i gang med å informere gruppa om neste etappe.
Ungdom lager tomatsuppe og pastaskruer til lunsj.
Tomatsuppe og pastaskruer til lunsj.
Demonstrasjon på å forhindre hypotermi hos skadd eller nedkjølt person.
Demonstrasjon på å forhindre hypotermi hos skadd eller nedkjølt person.
Ungdom på tur.
Siste par ut for å ta oss ned til dagsturhytta og avslutning på turen.

Logo Unge Naturtalenter

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem