Turkart i Mosseregionen
Turkart over vårt nærområde i Råde, Moss, Våler og Vansjø får du kjøpt hos Bjørn C ved Melløs stadion (Dyreveien 20, 1524 Moss). Hos Bjørn C får du også kjøpt turkart fra stort sett hele Sør-Norge.
Tur- og skikart over Larkollmarka
Målestokk 1:20 000
Utgitt av Larkollen Vel, DNT Vansjø, Larkollen Idrettslag, Gjensidigestiftelsen, Østfold fylkeskommune og Rygge Friluftslag
Larkollen var tidligere et lite ladested, som også på 1700- og først på 1800-tallet spilte en rolle i miltære sammenhenger på grunn av gunstig strategisk beliggenhet. Larkollsundet ble også tidlig ansett som en god havn, skjermet og med stor dybde nær land. Tidligere lå kystfortet Fredriksodde ved Larkollsundet, men dette er forlengst revet. Etter 1. verdenskrig ble det imidlertid reist en monumental sommervilla over ruinene som ennå er markert synlige. Fortet ble anlagt i 1711, men kom aldri i kamp.
Klimaet er kystnært og består av frodig kulturlandskap og en del skogteiger med marin avsetning etter at isen trakk seg tilbake for 10 000 år siden. I området finnes gravrøyser fra bronealderen, og en bygdeborg (Kureåsen) fra folkevanringstiden. Det er også 3 naturreservater i området.
Larkollmarka er et fantastisk turområde sommer som vinter.
Turkart over Larkollen og Larkollneset
Målestokk:
Utgitt av DNT Vansjø
Larkollneset består av nesets innland og kystlinjen med øyene Kollen, Eldøya, Danmark og Store Sletter. Det har en særegen flora og fauna, et rikt fugle- og dyreliv. Det har også en rik kystkultur å vise til, men også rester fra forsvarsverker og okkupasjon – og bronsealderrøyser fra riktig gammel tid. Kyststien går rundt Larkollneset og kan også sykles og trilles. I tillegg er det stier/veier på tvers av Larkollneset som også kan anbefales.
Les mer om området og se turkart.
Turkart over Ravnsjø- og Trøsken-området
Målestokk: 1:20 000
Utgitt av DNT Vansjø, DNT Nedre Glomma og Trøsken IL
Landskapet utgjør et skogkledd, småkupert åslandskap (med høyder opp til 216 moh.) med retning hovedsaklig nord-sør, noe som henger sammen med tidlige foldinger i grunnfjellet. Åsene har ofte slakke fall mot nord, med brattere kanter og noen steder stup mot sør og øst, et resultat av isens bevegelser. Området deles nå av nord-sørgående skogsbilveier som følger terrenget. Skog er dominerende, og der er lite kulturlandskap og dyrkbar mark.
Etter istiden (for ca. 10 000 år siden) ble berggrunnen etterhvert dekket av lav, mose og lyngplanter. Bjørka etablerte seg som det første treslaget, men den nøysomme furua ble med tiden det dominende treslaget. Nede i dalene er det nå grana som dominerer etter å ha etablert seg sist av all trevegetasjon. Til tross av store inngrep de senere år, har området fortsatt sin kvalitet og villmarkspreg som mange vet å sette pris på.
Det er i dette området du finner den ubetjente DNT-hytta Ravnsjøhytta, og flere av DNT Vansjø sine gapahuker.