Pakkeliste for vinterturen

Skitur i Nord-Norge, fra Bolna til Leirskardalen og Rabothytta
Skitur i Nord-Norge, fra Bolna til Leirskardalen og Rabothytta Foto: Julie Maske

Været i fjellet skifter raskt og kan være svært krevende, derfor må man være forberedt på ekstreme situasjoner.

Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet.

En utrustning uten ski/støvler/staver/mat/drikke vil veie totalt mellom 10 - 14 kg. Med klær på kroppen kan vekten på sekken gå ned til ca 8-10 kg.

TIPS

• Med to skift ullundertøy har du ett sett på tur og det andre inne på hytta. Ved behov skyll/vask undertøyet når du er på hytta, heng det på tørkerommet og du har det rent og tørt til neste dag.
  • «Lette inneklær», kan være en tynn/lett microfiberbukse i tillegg til det ekstra settet du har med ullundertøy.
  • Bruk gjerne bivuaksko (dun/kunstfiber) som lette innesko. Gir sikkerhet når man bruker BC-skisko som kan fryse til binding.
  • Varmejakke gir rask og effektiv varme i pauser. Tas utenpå ytterjakke i tørt vær.
  • Ytterbekledning i vindtett bomull eller mikrofiber vil oftest gi bedre fukttransport enn allværsbekledning. Du må da vurdere værvarsel og eventuelt ha regntøy i sekken.
  • Sender/mottaker er anbefalt for turer i skredutsatt terreng. Øv deg på å bruke skredutstyret før turen!
  • Foruten søk i skred, er søkestang også nyttig til å vurdere om en snøskavl er stor nok til å grave seg inn i.
  • Vindsekk, tilstrekkelig varm sovepose og liggeunderlag skal alltid være med. Dette redder liv hver vinter.

• Fjellski og staver med bred trinse
  • Ryggsekk med passe volum til innhold, 50-70 liter
  • Vanntette pakkepose(r)
  • Vindsekk
  • Spade og søkestang
  • Sovepose (tilstrekkelig varm for nødovernatting) og lakenpose (ved overnatting på DNT-hytter)
  • Liggeunderlag
  • Førstehjelpssaker med bl.a. gnagsårplaster/ sportstape
  • Toalettsaker, lett håndkle
  • Litt toalettpapir i pose
  • Alpinbriller
  • Solbriller og solkrem
  • Kart, kompass og kartmappe (evt. GPS)
  • Multiverktøy
  • Fyrstikker/lighter
  • Hodelykt
  • Termos
  • Mat for dagen og drikkeflaske
  • Skismøring, evt. også feller
  • Penger/kort
  • DNT-nøkkel
  • Medlemskort i DNT

Se også vår pakkelister for toppturer

Mangler du klær og utstyr til turen? I vår nettbutikk kan du kjøpe turutstyr og kart til medlemspris.

VIDEO - Slik pakker du sekken for vinterturen:

Skrevet av Mari Stephansen 25. januar 2019