Riktig kledd for vinterfjellet

Foto: Julie Maske

Varme og vindtette klær er obligatorisk på vintertur. Nødvendig utstyr og ekstra klær må også med i sekken. 

På hodet

Lua hører med i fjellet, uansett årstid. Den bør være av tettstrikket ull, ullblanding eller være vindtett. Jakka/anorakken må ha god hette.

Foran øynene

Med alpinbriller kan du holde øynene åpne også når snøen pisker deg i ansiktet. Øynene beskyttes mot skadelig stråling.

På ryggen

På en tur fra hytte til hytte i vinterfjellet trenger du en sekk på 55–70 liter. Skal du kjøpe, velg en sekk av god kvalitet. Vinterutstyret blir satt mer på prøve enn sommerutstyret.

Innerst på kroppen

Det innerste plagget bør være av ull og sitte tett inntil kroppen. Ull kan absorbere fuktighet uten at plagget virker
vått, og fremdeles beholde sin varmeisolerende evne. Mellomplagget skal isolere. Det kan være en genser eller skjorte i ull eller fleece.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annonse

Ytterst på kroppen

Jakken/anorakken og buksen skal være vindtett og slippe ut overflødig kroppsvarme og fuktighet. Vinterstid er godt impregnerte ytterplagg i bomull velegnet. De transporterer fukt bedre enn membranplagg. I fuktig vær er vind- og vanntette membranplagg best (f. eks. i Gore-Tex).

På hendene

Om vinteren er det best å bruke tykke ullvotter innerst og romslige vindvotter ytterst, slik at du får plass til ullvottene inni. Vindvottene må gå et stykke oppover underarmen utenpå jakken. Votter varmer langt bedre enn hansker, siden fingrene varmer hverandre.

På føttene

Føttene er ekstra utsatt for nedkjøling, og det viktigste er å holde dem tørre. Bruk sokker av ull eller ullblanding eller eventuelt andre materialer som isolerer og transporterer fuktigheten bort fra foten. Gamasjer hindrer snøen i å komme ned i støvlene.

Skiene

På tur i vinterfjellet passer klassiske fjellski med stålkanter best, de er robuste og tåler røff behandling. Bredden (min. 50 mm) gjør at de bærer godt i løssnø, og innsvingen gjør dem lette å kontrollere i utforkjøringer.


Se også vår pakkeliste for vinterturen

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 13. april 2017