Planlegg sommerens drømmetur

Signatur Trollheimen mellom Trollheimshytta og Kårvatn.
Signatur Trollheimen mellom Trollheimshytta og Kårvatn. Foto: Marius Dalseg Sætre

Her er DNTs tips til vakre fjellområder som venter på å bli oppdaget av deg i sommer.

Grønne fjellvann, bratte fjell og utsikt som kan ta pusten fra deg. Endelig er det sommer igjen, og nye muligheter for å oppleve det vakre landet vårt. Disse hyttene og rutene venter på deg!

Blant Norges høyeste fjell

Jotunheimen er Norges mektigste og mest besøkte fjellområde. Her finner du alle Norges topper over 2300 meter, grønne fjellvann, og stier som snor seg innimellom fjell og inn i vakre daler. Både fjellklatrere og fotturister kan finne alt de ønsker seg her. Velg korte, familievennlige turer, krevende toppturer eller lengre vandringer.

Rett utenfor dørstokken venter milevis med merkede stier, spektakulære 2000-meterstopper og verdensberømte Besseggen og Gjende. På den betjente hytta får du nydelig lokalmat og drikke  med utsyn inn mot hjertet av Jotunheimen. Tilbyr aktiviteter, kurs og arrangementer gjennom fire årstider.

Åpningstider sommer 2022:
10/06 - 09/10

Åpningstider høst 2022:
10/10 - 04/12 kun forhåndsbestilling

Fondsbu ligger midt i den sørlige delen av Jotunheimen på den vakre Eidsbugarden ved Bygdin. Hytta holder høy standard, har et levende miljø og er et populært sted for turglade turister. Her er det også utfordringer for de topp- og brekyndige.

Betjent 24/06 - 9/10

Gjendebu ligger flott til midt i hjertet av Jotunheimen, med en fantastisk beliggenhet ved Gjende og Bukkelægret.   Gjendebu er DNTs eldste betjente hytte, og fyller 150 år i 2021.

Betjent 19/6 - 16/09
Selvbetjeningskvarter åpent 17/9 - 15/10

Turtips:

Lengde: 33,7 km
Varighet: 2 dager
Gradering: Krevende

I Utladalen lager topper og tinder, fosser og elvestryk et spennende eventyr for fjellvandrere. Om du går fra Sognefjellet og overnatter på Skogadalsbøen (selvbetjent fra 6. september) får du to lange og flotte dagsetapper.

Lengde: 59,1 km
Varighet: 3 dager
Gradering: Krevende

Denne turen passer perfekt for deg som vil oppleve majestetiske Jotunheimen på en helg. Langs stien kan du beundre spektaktulære topper, dype daler og de vakre vannene Gjende og Bygdin.

Lengde: 24,1 km
Varighet: 3 dager
Gradering: Krevende

Besseggen er en av Norges mest gått fjellturer, Bukkelægret den  like fine lillebroren. Denne turen byr på bratte stier og en fantastisk utsikt over ville Jotunheimen.

Mektige Skarvheimen


Østlandet og Vestlandet møtes i et mektig favntak med brede daler, vide flyer, spisse tinder og stupbratte lier. Dette er Skarvheimen.

Denne betjente hytta ligger midt i vakre Aurlandsdalen, og er et perfekt utgangspunkt for den kjente turen gjennom dalen, eller dagsturer i området. Hytta passer alle aldersgrupper, også småbarnsfamilier.

Åpen 22/5 - 09/10

Et ypperlig utgangspunkt for turer nordover i Skarvheimen, eller sørover på Hardangervidda.

Betjent 3/7 - 09/10
Selvbetjent på Brebua. Når Finsehytta er stengt, er Brebua vanligvis åpen. 

Skarvheimens midtpunkt med stølsdrift, fiskevann og høyfjellsnatur. Her kan barna bli med på melking av kuer og stell av dyra. Perfekt for barnefamilier. 

Betjent 24/6 - 11/9

Selvbetjeningskvarter åpent 13.9-15.10

Turtips

Nivå: Krevende
Lengde: 16,7 km
Varighet: 7 timer

Den vakre og sagnomsuste Aurlandsdalen strekker seg fra Vassbygdi i Aurland til Geiteryggen, ved vannskillet mot Hallingdal. Vegen som går gjennom dalen, fra Hol til Aurland, er en av de mange ferdselsvegene mellom Østlandet og Vestlandet. Ruta går igjennom sjeldent vakre og ville dalfører, med tilhørende høyfjell.

Kontraster fra fjord til fjell 

Breheimen med Jostedalsbreeen, frodige daler, breer og karrige topper byr på en unik variasjon av opplevelser. På forsommeren kan du oppleve vinterforhold på breene og toppene, vår nede i lia og sommer i dalene. Vestover kommer du til Fjordane, som har lavere topper, men som ellers er like variert og vakkert som Breheiemen. 

Den over 100 år gamle setra, bestående av ti bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø som preges av lunhet og varme. Sota Sæter er et flott sted å være i flere dager. Her byr vi på gode mattradisjoner, badstu og nye natur- og kulturstier for barn og voksne.

Åpent 17/06 - 11/09

Tungestølenåpnet i ny drakt i september 2019. Den betjente hytta er spektakulær i seg selv, og ligger vakkert til ved en av innfallsportene til Jostedalsbreen. Et knutepunkt for turer, toppturer, brekrysninger og alle slags friluftsaktiviteter.   

Åpen 1. juli - 9. oktober

Navarsete er opprinnelig en gammel seter som ble restaurert og tatt i bruk som selvbetjeningshytte i 1975. Seterdriften ble lagt ned for mange år siden, men kulturlandskapet med setrer og setervoller frister fortsatt mange av dagens turgåere. 

Selvbetjent til 15. oktober.

Turtips:

Lengde: 9,5 km
Varighet: 8 timer
Nivå: Krevende

Utsikten en klar dag fra Tverrådalskyrkja tar pusten fra deg. Fra toppen ser du Tafjordfjella i nord, den store lange Jostedalsbreen og Hurrungane og Jotunheimen med de mange alpine topper i sør.

Lengde: 24 km
Varighet: 1 dag
Nivå: Krevende

Breheimen er 1.etappe av langruta MASSIV. Eventyret starter på Sota Sæter, før du setter kursen over Fortundalsbreen, mot Nørdstedalseter (selvbetjent 12. sept-15. okt). En krevende tur i kupert terreng. Du spiser middag med skue ned en av Norges mest spektakulære daler.


Lengde: 11,2 km
Varighet: 4 timer
Nivå: Middels

Luster har bratte fjell ned mot fjorden, vakre støler og nydelig natur i alle retninger. Dette er en tur med flott utsikt over Lustrafjorden og Feigefossen. Trolsk furuskog etter rolige støler. Ta en natt på ubetjente Navarsete, eller ta det som en dagstur.

Helt på vidda

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå. Her er det store, flate vidder, fiskemuligheter i massevis, rikt dyre- og planteliv og spektakulære fosser.

Mårbu turisthytte ligger idyllisk til ved nordenden av vannet Mår - rett ved grensa til Hardangervidda nasjonalpark. Rundt selve hytta finner du et vennlig, småkupert terreng, og lenger unna høyreiste nuter og daler med topper opp i 1400 meters høyde.

Betjent til 24. juni - 4. september.
Selvbetjeningshytta åpen etter det.

Kalhovd ligger vakkert til ved Kalhovdfjorden sørøst på Hardangervidda og er en naturlig inngangsport til vidda. Det går bilvei helt fram til hytta om sommeren. Området byr på mange muligheter for fotturer, fiske, jakt og padling.

Betjent til 24. juni - 11. september 

Nærmere midten på Hardangervidda kommer du nok ikke. I dette praktfulle fjellområdet med vidt utsyn over høyfjellsvidda, kan du oppleve fred og stillhet. Her er det også gode fiskemuligheter.

Betjent 1. juli - 11. september og 16.-18. september

I midten av Norge

Med Sylmassivet som naturlig midtpunkt strekker Sylan seg utover både Norge og Sverige, og kan by på praktfulle fjell og nydelige vidder. I Sylan kan du faktisk gå på sti i 150 km uten å krysse en eneste vei. Trollheimen består av alpine topper og lune daler. Den varierte naturen har begeistret fotturister i godt over hundre år. Her finner du koselige tradisjonsrike hytter og et stort rutenett.

Nedalshytta ligger lunt og idyllisk til i bjørkeskogen innunder det mektige Sylmassivet (1762 moh). Den betjente hytta er hovedinnfallsport til fjellområdet Sylan fra norsk side. Hytta egner seg godt for barnefamilier og andre som ønsker å utforske de flotte dagsmulighetene i området. 

Betjent til 17. juni - 11. september, selvbetjent etter det.

Schulzhytta er ei av Norges minste turisthytter som er betjent. Den er også Norges nordligste betjente hytte. Den ligger sentralt til i den vestligste delen av Sylan, midt i hjertet av Roltdalen og Skarvan Nasjonalpark. Dette er det siste større naturområdet i Trøndelag uten kraftutbygging og veiforbindelse.

Betjent til 17. juni - 11. september, selvbetjent etter det.

Gjevilvasshytta er innfallsporten til Trollheimens eventyrverden, og  ligger majestetisk til som en kongsgård i lia ovenfor Gjevilvatnet. Den betjente hytta er den perfekte base for toppturer, eller som startskudd for lengre ekskursjoner inn i magiske Trollheimen. 

Betjent til 17. juni - 11. september, ubetjent etter det.

Fristende topper og vakker natur

Rondane er et av de kjæreste og mest kjente fjellområdene i Sør-Norge. Fjellformasjonene er runde og terrenget en fornøyelse å vandre i. Høyt og fritt over fjellviddene på Dovre rager Snøhetta 2286 meter over havet, Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen. Her finner du både moskus og villrein.

Sør i Rondane med sine lune dalføre og flotte natur ligger Bjørnhollia og venter på fjellturistene.​​​​​​​ Tunet på Bjørnhollia er vel verdt et besøk, da det har fått byggeskikkspris som et av de flotteste turistanleggene i fjellheimen.

Betjent 17/6 - 11/9, selvbetjent etter det.


Fra Grimsdalshytta har du et utrolig skue mot Rondanes majestetiske topper. På denne vakre plassen med gamle kulturbygninger vil du garantert trives. I Grimsdalen er det åpent og fritt med lettgått turterreng.

Betjent 17/6 - 11/9, selvbetjent etter det.

Snøheim på Dovrefjell ble gjenåpnet for åtte år siden, etter 50 år i Forsvarets eie. Ifølge bestyrer Kjell Hjellødegård er det brukbare sjanser for å få se moskusen her inne. Han lover ellers god, norsk tradisjonsmat.

Åpen ​​​​​​​24/6 - 09/10. Husk å bestille plass på skyttelbussen!

Turtips:

Lengde: 9,6 km
Varighet: 7 timer
Gradering: Krevende

Høgronden (2118 moh.) har et spektakulært utsyn, og er en av toppene i Rondane du relativt lett kan nå på en dagstur fra Bjørnhollia turisthytte.

Lengde: 45,6 km
Varighet: 2 dager
Gradering: Middels

På to dager går du lett denne turen fra Rondvassbu til Bjørnhollia og tilbake til Spranget. Du kan også bruke betjente Rondvassbu eller Bjørnhollia som basehytter for flotte toppturer.

Lengde: 6 km
Varighet: 5 timer, 30 minutter
Gradering: Krevende

Snøhetta er landet høyeste topp utenfor Jotunheimen. Nå har du endelig muligheten til å kombinere denne legendariske toppturen med en overnatting på nesten like legendariske Snøheim.

Vilt og urørt

I området fra Saltfjellet til Bodø finner vi Norges nest største bre og et omfattende hytte- og rutenett som åpner fjellet for turfolk av alle slag.  

Tåkeheimen ligger ved foten av Helgelandsbukken på vestsida av Svartisen. Nærmeste naboer er brearmene Litlebreen og Engenbreen. Hytta er Nord-Norges nest høyest beliggende turistforeningshytte (1073 moh.), og den tjener i tillegg til å være et åpent overnattingskvarter, også som base for bre- og fjellsportsaktiviteter.

Hytta er ubetjent, og åpen hele året.

Gråtådalsstua ligger midt i vakker og urørt natur. På turen inn (ca 5-6 timer) og vel framme på hytta har du et praktfullt skue mot Simlebreen og alle dens utløpere på motsatt side av Gråtådalen. Beiarns høyeste topp, Skjelåtinden, er innen rekkevidde fra hytta. 

Hytta er ubetjent, og åpen hele året.

Denne hytta er en av de mest populære i Bodø og Omegns Turistforenings hyttenett, noe som ikke er overraskende, med den beliggenheten, naturen og trivselen området byr på.  Den ligger nær nok bilvei til å være et oppnåelig mål også for småbarnsfamilier, samtidig som den ligger avsides nok til å gi en skikkelig følelse av villmark.

Hytta er ubetjent, og åpen hele året.

Turtips:

Lengde: 8,5 km 
Gradering: Middels

Bruk første ettermiddag på å komme deg til Tåkeheimen. Turen opp til dette "Institutt for uhensiktsmessig vær" er en opplevelse i seg selv. Gå til Helgelandsbukken neste dag.
Fra toppen venter et fantastisk 360-graders panorama utover hav, øyer, fjorder, fjell, Svartisen og fjellrekker i det fjerne.

Lengde: 61,5 km
Varighet: 4 dager
​​​​​​​Gradering: Middels

Telegrafruta er en vakker og lett turrute som følger den nedlagte telegraflinja over Saltfjellet, gjennom Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Denne turen er en av våre Historiske vandreruter. Et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt.

Lengde: 8 km
Gradering:Middels

Med en hel helg til rådighet, er en tur inn til Bjellåvasstua på Saltfjellet fin for familien. Fiskemulighetene i Nordre Bjøllåvatnet er gode. Robåt ligger i naustet like nedenfor hytta.


Villfjell og stølsmiljø

Bilder fra Stakken turisthytte i Hjelmelandsheiane, på Driftavegen gjennom Viglesdalen.
Bilder fra Stakken turisthytte i Hjelmelandsheiane, på Driftavegen gjennom Viglesdalen. Foto: John Petter Nordbø

Ryfylkeheiane er full av kontraster. Her er de høyeste toppene på Sør-Vestlandet, dype frodige daler med trivelige stølsområder, kalkrike botaniske hager og grå fjellvidder overstrødd med stein.

Lysefjorden Turisthytte er et fantastisk utgangspunkt for turer til Kjerag og Flørlitrappene 4444, og ligger midtveis på fotturen Lysefjorden Rundt. Turisthytta ligger i Lysebotn, helt innerst i Lysefjorden.

Åpent til 10. oktober

Bakken gard er en flott gård som ligger halvveis inne i Lysefjorden, mellom Bratteli og Songesand. Den ubetjente hytta har gjennomgått omfattende renovering og byr nå på spennende historie og egen vedfyrt pizzaovn. 

Ubetjent, åpen hele året.

Stranddalen turisthytte ligger 1000 meter over havet og midt i unike Dyraheio landskapsområde. Stedet er et eldorado for planteelskere og geologisk interesserte. 

Betjent til 19. september, selvbetjent etter det.

Ville, vakre nordvestlandet

Veltdalshytta er en selvbetjent hytte i Tafjordfjella.
Veltdalshytta er en selvbetjent hytte i Tafjordfjella. Foto: Marius Dalseg

Nord på nordvestlandet finner du noen helt unike fjellområder med bratte fjell og vakre daler. Tafjordfjella lenger er et grønt og frodig fjellområde med trivelige dagsetapper mellom de koselige hyttene. Innerdalen er kalt Norges vakreste dal med fjell som Innerdalstårnet, kjent som "Blåfjell" i Jul i Blåfjell. Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er et av de største sammenhengende verneområdene på fastlands-Norge.

I vakre Innerdalen har Kristiansund og Nordmøre Turistforening noen av landets flotteste turisthytter i fantastiske omgivelser. Innerdalstårnet er muligens den heftigste og mest legendariske toppen i Trollheimen. Den er også landskjent som Blåfjell fra NRK-serien "Jul i Blåfjell".

Betjent hytte åpen til 24. juni - 31. august, selvbetjent hytte tilgjengelig hele året.

Reindalseter ligger ved østenden av Langevatnet i Reindalen og er midtpunktet i rutenettet i Tafjordfjella. Reindalen er en uvanlig vakker dal med gammel furuskog og et rikt planteliv, og er en del av Tafjord-Reindalen landskapsvernområde.

Betjent 25. juni - 21. august.


Historiske Vangshaugen ligger ved Storvatnet i Grødalen, rett ved foten av Sunndalsfjellenes høye topper. På turen inn til Vangshaugen, fra Gjøra i Sunndalen, passerer du gamle fjellgarder og mektige fossefall før Grødalen åpner seg med elver, vatn og frodige lier.

Betjent til 24. juni-31. august, selvbetjent etter det.

Nær, kjær og lett tilgjengelig

Oslomarkas skogkledde åser er tumleplass for alt fra vandrere og barnefamilier til syklister, skiløpere, treningsfantomer og sportfiskere. Markahyttene er populært avbrekk til hovedstadens travle dager.

Ved Børtervann i Østmarka finner du hytta Bøvelstad. Dette er et skikkelig padle-eldorado midt i grønneste skogen. Akkurat nå er det kun mulig å booke hele hytta, på grunn av smittevern. 

Huldreheim er en ny og lett tilgjengelig hytte i Østmarka, beliggende rett ved vakre Ramstadsjøen. Hytta passer perfekt for barnefamilier.
Akkurat nå er det kun mulig å booke hele hytta, på grunn av smittevern. 

Røyrivannskoia er en gammel tømmerkoie ved Røyrivann i Losbyvassdraget nordøst i Østmarka. Den vesle ubetjente hytta er lett tilgjengelig med kano, og et godt utgangspunkt for padleturer sørover og nordover. Akkurat nå må hele hytta bookes, på grunn av smittevern.

Turtips:

Lengde: 4,8 km
Varighet: 2 timer
​​​​​​​Gradering: Middels

En tur rundt Lutvann gir deg både flotte naturopplevelser og ikke minst god utsikt ovar vannet.Hele runden er merket med egne rundturskilt, så det er lett å finne frem.

Lengde: 103,4 km
Varighet: 5 dager
Gradering: Krevende

Flyktningeruta er en av mange fluktveier brukt under krigen, og en av våre Historiske vandreruter. Ruta er merket helt fra Skullerud til svenskegrensen.

Totalt er ruta ca. 120 km lang, men det går fint an å gå deler av ruta. Les mer på Ut.no.

Lengde: 10,7 km
Gradering: Enkel

Pershusfjellet på langs er fantastisk i sol og godvær, med flere luftige utsiktspunkt hvor du ser ned i nordmarksvassdraget 150 meter under deg. Kanskje en enda større opplevelse er det å vandre denne fjellryggen i gråvær med tåke og småregn, for da kommer villskapen i den østnorske naturen enda bedre frem.

Skjærgårdsidyll og myke fjell

I Aust-Agder ligger noen av de mest sjarmerende overnattingsstedene i DNT-systemet. Fra vakker skjærgård og åpent hav, til Austheiene, som byr på nydelig blandingsskog i sør, og vidder og topper over 1500 meter. Hele tiden vandrer du langs flere store og små vann, hvor du kan prøve fiskelykken eller ta et bad.

Med alle sine hvite sørlandshus ble Lyngør i Tvedestrand kåret til Europas best bevarte landsby i 1991. Det er her du finner det flotte Lyngør fyr, helt nede ved havet. Den ubetjente hytta består av to bygninger: Betjentboligen og Annekset som begge har 11 sengeplasser.
Åpen hele året.

Seilerhytta ligger idyllisk til på Bjorholmen rett utenfor Borøya i Tvedestrand. Her kan du stå opp om morgenen, trekke inn salt sjøluft og ta gå noen få meter for dagens første dukkert. Flott utsikt mot Møkkalasset fyr og kort vei til holmer og skjær i Raet Nasjonalpark. Åpen til 17. oktober.

Den over 100 år gamle Mjåvasshytta i Austheiene ligger vakkert til på en liten høyde med utsikt over Mjåvatnet. I det fiskerike vannet ligger kanoer til fritt bruk for hyttas gjester.

Den selvbetjente hytta er åpen hele året.

Turtips:

Lengde: 28,7 km
Varighet: 2 dager
Gradering: Krevende

Lengst nord i Austheiene ligger Tjørnbrotbu som siden åpningen i 1973 har etablert seg som Aust-Agder Turistforenings mest besøkte hytte i fjellet. Denne sykkelturen går fra Hovden via Tjørnbrotbu til Geiskeli, med flott utsikt og utfordrende kneiker.

Lengde: 3,5 km
Varighet: 1,5 time
Gradering: Lett

Denne flotte hytta ligger rett ved fiskevannet Hengeltjønn. Det er tilrettelagt med kanoer og en robåt for hyttas gjester. Ta gjerne med fiskestanga.

Bjørnstigfjellet (883 moh.) og Nasefjell (916 moh.) er populære dagsturer fra hytta.

Lengde: 4,8 km
Gradering: Enkel

Fra hyttefeltet i Berdalen går det fin og godt merket tursti inn til DNT-hytta Berdalsbu. Flott terreng med store, gamle furutrær blant fjellbjerkene.
Berdalsbu er et godt utgangspunkt
for flere turer. Det anbefales en tur til Aust-Agders høyeste topp, Sæbyggernuten, 1507 m.o.h. 

Takk til alle medlemmer

Som medlem får du blant annet medlemspris på DNTs 550 hytter, rabatt på turutstyr, medlemsbladet Fjell og Vidde, tilbud om turer og kurs over hele landet, og en rekke gode medlemsrabatter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting.

I tillegg støtter du arbeidet vårt med å tilrettelegge for friluftsliv, ved å merke og rydde stier, legge ut broer, drifte og vedlikeholde hytter. Uten din hjelp hadde ikke dette vært mulig!

Annonse

Fotografer: Morten Noremsaune, Monica Hägglund Langen, Louise Brunborg-Næss, Sindre Thoresen Lønnes, Marius Dalseg Sætre, Jasemin Folvik, Ole Schanke Eikum, Eivind Haugstad Kleiven, Jonny Remmereit, Trond Giæver Myhre, Line Hårklau, Allan Auke.