Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Viglesdalen - Historisk vandrerute

På historiske stier

Tidens tann har for lengst slitt bort mange av våre eldgamle ruter. Men det finnes fortsatt mange synlige veifar og mangfoldige kulturminner i landskapet vårt. Du finner noen av dem langs våre Historiske vandreruter.

Over turkise isbreer, majestetiske fjellvidder, på den ville sjøen og langs irrgrønne skogstrekninger. I uminnelige tider har det vært ferdsel i vårt landstrakte land – både til lands og til vanns. Mellom bygder, grender, byer og gårder. Fra Sør-Norge til Vestlandet. Over Jotunheimen, gjennom Finnskogen og ned i Aurlandsdalen.

Mann i blå trøye og mørkeblå shorts går nedover en sti omgitt av lilla geitrams.
HISTORISKE VANDRERUTER: Kombiner vandring i fjellet med historisk utforskning og kulturminner denne sommeren. Foto: Marius Dalseg Sætre

Se oversikt over alle de historiske vandrerutene på UT.no

Historiske vandreruter finnes over hele landet. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med spennende kulturarv.

Dette er turruter som går langs gamle stier eller veifar, hvor det har vært ferdsel i foregående tider. Det kan være i et høyfjellslandskap med spor etter tidligere tiders fangst eller langs flyktningeruter fra krigen. Louise Brunborg-Næss, rådgiver for kulturarv og prosjekter i DNT, mener at prosjektet Historiske vandreruter kan gi folk nye turopplevelser, med ny innsikt.

– Når du vet noe om hvordan mennesker før deg har brukt landskapet så gjør det noe med hvordan du ser på stien og omgivelsene. Turgåere blir kanskje også mer bevisste på å ikke ødelegge viktige kulturminner, sier hun.

Å kjenne historien til stiene du går på og kulturminnene du ser, gir en økt dimensjon til turen.
Åse Bitustøl
Riksantikvaren

Kjente og glemte historier

En tur langs en Historisk vandrerute varer fra en til fem dager, og det er mulig å overnatte på DNT-hytter eller andre overnattingssteder underveis. Rutene er godt merket og skiltet, og er alltid knyttet til et bestemt historisk tema.

Annonse:

I arbeidet med rutene har både kjente og glemte historier og kulturminner blitt samlet inn, og gjort tilgjengelig på informasjonstavler langs rutene. Slik kan turgåere lære om rutas opprinnelse og historie, både før og underveis på turen.

Grå hytte på toppen av en fjellknaus. Sola skinner gjennom et grått skydekke og farger hytta og naturen rød.
UTSIKT: Fonnabu i solnedgang. Foto: Bergen og Hordaland turlag

DNT og Riksantikvaren

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Riksantikvaren. Et godt samarbeid mellom to organisasjoner som er opptatt av de samme tingene.

– Å kjenne historien til stiene du går på og kulturminnene du ser, gir en økt dimensjon til turen, sier seniorrådgiver for riksantikvaren, Åse Bitustøl.

Gammelt sort/hvitt-foto av tre menn som står utenfor ei plankebu på en fjellknaus.
FOLGEFONNA: Turistvegen over Folgefonna. Breidablikk 1941. Foto: Kvinnherad kommune

Stien i seg selv kan fortelle en historie, blant annet om en tid med en helt annen bruk av naturressurser enn den vi har i dag. Det finnes spor etter menneskene som har gått før oss alle steder, og det finnes rester etter deres liv som vi kan undre oss over.

Turfølge med ryggen til går nedover en fjellside, mot en fjord omgitt av høye fjell.
NY RUTE: Turen fra Hallingskeid til Osa er en nyåpnet Historisk vandrerute. Foto: André Marton Pedersen

Historiske vandreruter

Historiske vandreruter er turruter som går langs gamle stier eller veifar hvor det har vært ferdsel i tidligere tider. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med spennende kulturarv. 

  • Stiene og hyttene i DNT sitt rutenett blir holdt ved like og skjøttet av de lokale turistforeningene.
  • Mange av hyttene har store kulturhistoriske kvaliteter og spennende historier.
  • Alle rutene er realisert i samarbeid med lokale turistforeninger og andre organisasjoner. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNT og Miljødirektoratet.
  • På UT.no finner du kart og detaljer for alle de historiske vandrerutene
  • Les mer om prosjektet på riksantikvaren.no
  • Historiske vandreruter på lokalhistoriewiki.no

Dette er de Historiske vandrerutene:

Aurlandsdalen

Lurer du på hvor du skal tilbringe årets ute-sommer? Svaret ligger i det kuperte høyfjellslandskapet og frodige dalføret langs den gamle ferdselsvegen mellom Østlandet og Vestlandet. Velkommen til sagnomsuste Aurlandsdalen.


Flyktningeruta

Kombiner grønne skoger og mosekledd mark med viktig og spennende kulturhistorie. Flyktningeruta er en rundt 12 mil lang rute som ble brukt av kurérer og flyktninger under andre verdenskrig, for å komme seg til friheten som lokket i Sverige.


Telegrafruta

Brukt av turister, fiskere og rallare er Telegrafruta en nydelig og lett tur-rute som følger den nedlagte telegraflinja over Saltfjellet. Som fottur er ruta cirka seks mil lang, i fint og lettgått fjellterreng på sommerstid.


Historiske Jotunheimen

Ta på deg vandreskoene og tråkk i fotsporene til en rekke pionérer innen friluftsliv, fjellsport og litteratur i fjellturismens vugge, Jotunheimen.


Jacobineruta 

Planlegger du hva du skal gjøre i sommer når sola skinner og badevannet lokker? Denne historiske kryssingen av Oslofjorden, i «færgemænd» Jacobines fotspor, bør definitivt stå høyt på lista.

Reisadalen

I flere tusen år har mennesker beveget seg gjennom landskapet i øvre Reisadalen, både til fots og på elva. Følg vår Historiske vandrerute, og gå i deres minneverdige fotspor.


Brudleruta

Brudleruta er en gammel ferdselsvei mellom Sirdal og Kvinesdal. Ruta går gjennom et vakkert heilandskap, med mange interessante kulturhistoriske spor som gir turen en ekstra dimensjon.


Finnskogrunden

Opplev Finnskogens særegne skogfinske historie og kultur langs denne Historiske vandreruta.


Ferdselsvegen over Kamperhamrane

Gå den Historiske vandreruta Ferdselsvegen over Kamperhamrane, over bratte fjellparti og opp oppmurte steintrapper, for å møte store siktevarder som har vist vei i mange hundre år.


Turistvegen over Folgefonna

Folgefonna ligger mellom to fjordarmer i Hardanger – et attraktivt turistmål i over 200 år. I dette området finner vi et uvanlig og spesielt kulturminne, Turistvegen over Folgefonna.


Stølsruta

I det levende kulturlandskapet i Valdres, med snødekte fjell og vakker natur, har folk og beitedyr levd sammen sommer etter sommer i uminnelige tider. Det er de som har skapt kulturlandskapet vi ser der i dag. Stølsvidda er beitedyras rike.

Hallingskeidvegen

Hallingskeidvegen fra Osa og oppover i høyfjellet, i Ulvik herad, er en spennende og litt krevende tur. Vegen har blitt brukt til ferdsel i uminnelege tider.


Driftavegen gjennom Viglesdalen

Viglesdalen er en dal i Hjelmeland kommune i Rogaland, som følger dalføret innover mot turisthytta Stakken og videre til Nilsebuvatnet og Nilsebu. Hele turen går på en fascinerende driftevei som ble bygget av svenske arbeidere i årene 1907-1912.


Malmveien

På fotturen gjennom det særegne landskapet ser man de historiske sporene etter områdets gruvedrift, malmtransport og tømmerfløting, men også reindrift og seterliv.


Fieldfare-ruta

Baserer seg på bevegelsene til motstandsmennene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther under siste delen av 2. verdenskrig da de skulle utføre en sabotasje-aksjon mot tyskernes kommunikasjonslinjer i Romsdalen. Langs ruta er det også et stort antall kulturminner fra tidligere tider, boplasser, steinbuer, fangstgraver og -anlegg som er mange tusen år gamle.

Hallevägen 

Hallevägen er et begrep som har vært brukt om svenskenes vei til Halden gjennom flere hundre år. For mange, også på svensk side av grensen, var Halden det eneste stedet for å kjøpe og selge varer. Det var derfor flere handelsveier som ledet hit. 

Postruta Alta til Karasjok

I 1663 ble postruten mellom Trondhjem og Vadsø etablert, mye av ruten gikk til sjøs, men enkelte steder måtte man ty til fots og i 1813 ble postruten mellom Alta og Karasjok offisielt opprettet.  

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Pakkeliste for sommerturen
Signatur Trollheimen går over 153 kilometer fra Gjevilvasshytta i øst til Innerdalshytta i vest.
Pakkeliste for sommerturen