TT har turtilbud for alle, ledet av godt kvalifiserte frivillige

Trondhjems Turistforening arrangerer et vidt spekter av aktiviteter som er tilpasset ulike interesser, ferdighetsnivå og aldersgrupper.

Publisert: 19. juni 2023
Artikkel

Turer og kurs

Trondhjems Turistforening (TT) tilbyr et stort utvalg av kurs og vinterturer, som dagsturer eller flerdagsturer, der du kan gå trygt sammen med en godt kvalifisert turleder i selskap med andre turglade.

Vi har tatt en prat med Erling Hvidsten, en av våre mest erfarne vinterturledere.

Erling Hvidsten, turleder i TT og DNT Foto: Privat

Hva er dine oppgaver som frivillig?

– I DNT er jeg så privilegert at jeg får lov til å være sommer- og vinterturleder. I tillegg får jeg lov til å være kursleder og hjelper andre potensielle sommer- og vinterturledere til å utvikle seg, for å nå sine mål.

Hvorfor ønsker du å bidra?

– Det er veldig mange grunner til at jeg er frivillig i TT og DNT! Viktigste for meg er kanskje at jeg får lov til å hjelpe andre til å nå sine mål, spre turglede, hjelpe andre over dørstokkmila og komme seg ut på en trygg, naturvennlig måte. Noe jeg også verdsetter høyt og som jeg er stolt av er at jeg får lov til å delta i TTs fellesskap, være en del av DNT og TT familien. Det er også mange trivelige mennesker i TT som interesserer seg og verdsetter det samme som meg. Disse menneskene ønsker jeg å dele min fritid sammen med.

Hva er ditt beste minne som frivillig?

– Heldigvis har jeg ikke ett beste minne, men mange minner som er best! Alle disse minnene er utelukkende å se slitne, men strålende fornøyde tur- eller kurs- deltagere, som er proppfulle av mestring og livsglede. Eksempelvis når vi må grave oss inn på Ramsjøhytta tidlig Januar etter nattorientering i snøstorm? Eller da en ung litt usikker jente stråler i rungende applaus etter å ha fremført et supert foredrag på grunnleggende turlederkurs? Eller kanskje da bestemor rappellerte ned et «stup» fra Storsylen og jublet av glede?

Hva er din favorittur i Midt-Norge?

– Hehe.. det vet jeg faktisk ikke, det er så mange. Kanskje det er en lat sommerkveld i Forollhogna nasjonalpark, eller kanskje en kald stjerneklar høstnatt på Kjølihytta med knitrende peis og stearinlys, eller kanskje det er en strålene varm påskedag på Storerikvollen med solkrem i øynene, masse mennesker, og noen som roper oss inn til tre retters middag med hjemmelaget husmannskost?

Barnas Turlag (BT)

Barnas Turlag er turistforeningens tilbud til barn og barnefamilier. Turene er på barnas premisser – et unikt møtested for barnefamilier, og barna kan glede seg til å møte andre barn på tur. Barnas Turlag er et tilbud til barn mellom 0 og 12 år.
TT har en rekke lokale avdelinger av Barnas Turlag rundt om i kommunene i vår region. Disse drives gjerne av frivillige i lokalmiljøet.

Vi har tatt en prat med en av dem, Edel Thyve Fjellvang fra Barnas Turlag Oppdal.

Edel Thyve Fjellvang er frivillig i BT Oppdal. Foto: Privat

Hva er dine oppgaver som frivillig?

– Jeg er med i Barnas Turlag Oppdal, og arrangerer noen turer der.

Hvorfor ønsker du å bidra?

– Det startet i 2000 da jeg var med på min første tur med DNT Ung Trondheim (den gangen TTU). Jeg var med der i mange år, deretter i Fjellsportgruppa i Bodø. Jeg har alltid hatt lyst til å være med i Barnas Turlag når jeg fikk barn. Det er fint å kunne ta med andre folk på tur, og man får en helt annen kontakt med folk når man treffes ute.

Hva er ditt beste minne som frivillig?

– Jeg har vært på så mange fine turer. Men det var utrolig morsomt å arrangere BaseCamp i 2004! Det var mye arbeid, men stor suksess!

Hva er din favorittur i Midt-Norge?

– Jeg er veldig glad i Trollheimen. Jeg har ikke én favorittur, men Gjevilvassdalen ligger mitt hjerte nært!

2004! Det var mye arbeid, men stor suksess!

Hva er din favorittur i Midt-Norge?
– Jeg er veldig glad i Trollheimen. Jeg har ikke én favorittur, men Gjevilvassdalen ligger mitt hjerte nært!
 Edel Thyve Fjellvang er frivillig i BT Oppdal. Foto: Privat

Ungdomsturer

DNT ung Trøndelag er en sammenslåing av ungdomsgruppene i Trondhjems Turistforening og Nord-Trøndelag Turistforening. De arrangerer et bredt utvalg av turer og kurs, både vinter og sommer, for aldersgruppen 13-25 år. Er du ung og turglad så bli med på tur du også!

Vi har tatt en prat med Ron-Gulbrand Woldseth (18) som er turleder på ungdomsturer i TT.

Ron Guldbrand Woldseth er turleder i TT. Foto: Privat

Hva er dine oppgaver som frivillig?

– Jeg begynte først som turleder tidlig året 2021. Som ansvarlig for en gruppe sørger jeg for at alle holder seg trygge, føler seg velkomne og trives på tur.

Hvorfor ønsker du å bidra?

– Det beste med å være turleder er å møte mange nye og spennende folk, samt opplevelsene jeg deler med dem. Det er artig å lære bort friluftsliv slik at andre kan skape sine egne erfaringer på tur!

Hva er ditt beste minne som frivillig?

– Mitt beste minne som frivillig må være toppturen Fongen i Sylan. Det var om høsten og trærne sto som i flammer. På grunn av dårlig vær måtte vi ta en litt alternativ rute opp fjellet. Alle med var våte til skinnet av sludd og regn, men med riktig utstyr og god erfaring blant gruppen nådde vi toppen til slutt. Jeg kommer aldri til å glemme hvor tøff den turen var, men det er slike opplevelser som skaper minner.

Likevel så er det ikke alltid nødvendig å reise langt for å oppleve nydelig natur, spesielt i Trondheim. Jeg elsker å nyte utsikten over verdens beste by, med ski på beina og en rykende kopp kaffe i hånden.

Seniorturer (VeTT)

Veteranan (VeTT) er en gruppe i Trondhjems Turistforening som arrangerer turer for voksne TT-medlemmer. Trivsel og sosialt samvær kombinert med fysisk aktivitet og naturopplevelser - ispedd kultur og humor - kjennetegner seniorturene.

Seniorturene organiseres og ledes av Veteranan selv. Solvor Kolsrud er en av dem som i flere år har brukt mye av sin tid som frivillig i Veteranan.

Solvor Kolsrud er med som frivillig i Veteranan. Foto: Magne Krosby

Hva er dine oppgaver som frivillig?

– Turledelse, styrearbeid med hovedansvar for HMS og Opptur.

Hvorfor ønsker du å bidra?

– Jeg har alltid vært glad i å gå på tur. Jeg fikk turprogrammet til Veteranan i posten, og da kontaktet jeg TT og fikk snart styreverv.

Hva er ditt beste minne som frivillig?

– 12. Mars 2020 ledet jeg en tur med 29 deltakere. 2 timer etter den vellykkede turen ble avsluttet ble Norge stengt ned. Siden har pandemien preget våre aktiviteter.

Hva er din favorittur i Midt-Norge?

– Heimre Gjevilvasskamben.

Fjellsport (TTF)

Fjellsportturene i Trondhjems Turistforening organiseres gjennom Fjellsportgruppa (TTF). TTF er et turmiljø for deg som liker de litt mer utfordrende turene i fjellet, sommer og vinter, på ski og til fots. Er du interessert i breturer, toppturer, fjellklatring, tinderangling, kiting, stisykling, kajakk, isklatring, teltturer og turer utenfor de mest opptråkka løypene, da kan TTF være noe for deg.

Kjersti Kristoffersen er ivrig deltaker på fjellsportturene, og er samtidig med på å organisere aktiviteten i Fjellsportgruppa.

Kjersti Kristoffersen deltar i styrearbeid i Fjellsportgruppa. Foto: Privat

Hva er dine oppgaver som frivillig?

– Jeg er styremedlem i Fjellsportgruppa. Styret planlegger og organiserer aktiviteten i fjellsportgruppa. Det er både turer og kurs

Hvorfor ønsker du å bidra?

– En blanding av at jeg kanskje er over gjennomsnittet glad i å organisere ting og at jeg gjerne vil gi noe tilbake til en organisasjon som har gitt meg mye.

Hva er ditt beste minne som frivillig?

– Vanskelig å trekke fram et minne. Opplever hele tiden å samarbeide med trivelige, engasjerte og kunnskapsrike fjellfolk. Det er skikkelig fint!

Hva er din favorittur i Midt-Norge?

– Snøhetta på vinteren. Liker den turen fordi det er en fin skitur i et område med lite folk (eller det er min erfaring) og med en fantastisk utsikt på toppen.

Lokale Turlag

Trondhjems Turistforening har lokallag på Fosen og i øykommunene Frøya og Hitra. Er du så heldig å bo i en av disse kommunene kan du delta på turer og aktiviteter arrangert av ditt lokale turlag.

Lokallagene drives av lokale ressurspersoner på frivillig basis. Inger Schei Næss er en av ildsjelene i Hitra Turlag.

Inger Schei-Næss er frivillig i Hitra Turlag. Foto: Privat

Hva er dine oppgaver som frivillig?

– Jeg er nærturleder for Hitra Turlag og sekretær i styret.

Hvorfor ønsker du å bidra?

– Jeg liker å være ut på tur, og har et ønske om at andre også finner den gleden.

Hva er ditt beste minne som frivillig?

– Det må være en tur med Hitra Turlag langs Øradilten (Hitra over) med en lokal kjentmann. Det var fint vintervær med barfrost. Vi kunne gå over alt i frosset myrterreng.

Hva er din favorittur i Midt-Norge?

– Lokalt: Håvikfjellet. Ellers: Topptur til Snota

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem