Friluftsliv i skolen i Trøndelag

Naturen er en perfekt arena for læring, naturopplevelser og fysisk aktivitet! Trondhjems Turistforening ønsker styrke friluftslivet i skolehverdagen. Derfor har vi tilrettelagt for skoleturer til fjells og i nærmiljøet, og jobber for å kunne tilby gratis kurs til lærere.

Publisert: 12. oktober 2023
DNTs tilbud

Skolehytter

Lite bidrar så til fellesskapet og klassemiljøet som det å ta med hele klassen på tur til fjells! Nedenfor har vi laget en oversikt over hyttene våre som egner seg godt for skoler. De har god kapasitet, ligger nære vei og byr på spennende turterreng og lokal historie.

Vi har egne spesial priser for skoleklasser i skolehverdagene, se våre prislister på hyttene her. 

Rønningen Friluftslivarena 

Rønningen ligger i Leinstrandmarka, som er den sørlige delen av Bymarka i Trondheim. Området byr på mange gode turmuligheter, både på sommer og vinter.

Rundt gården er det store uteområder som egner seg godt å samle store elevgrupper på. På tunet finnes det en stor lavvo med plass til 30 pers, 3 gapahuker og 5 gode, trygge bålplasser. Handicap doen står alltid åpen, og det er reint drikkevann å få i krana ved toalettene. Vi gir ut gratis ved til skoler, barnehager og frivillige lag som drar på besøk til oss, men husk å gi oss beskjed om at dere kommer! 

Kurs for lærere og barnehageansatte i Trøndelag

TT tilbyr kurs i friluftsliv og uteskole for ansatte i skole og barnehage. Kursene er praktiske og fulle av ideer til uteaktiviteter. Vi skreddersyr kursene til skolenes behov, men har også ferdige kurspakker.

Les mer om kursene for lærere og barnehageansatte her.

To damer i vinterklær på fjellet. Den ene har et kart i hånda og peker, og andre person ser i retningen hun peker.
Vi tilbyr blant annet grunnleggende turlederkurs. Foto: Marius Dalseg


OPPTUR – 8. klassingenes nasjonale turdag

OPPTUR er en del av DNTs skolesatsing. DNTs lokale medlemsforeninger i skolens område er arrangør, og dagens mål for de ulike skolene er å gå til en topp eller et utsiktspunkt. Hver skole går en tur på rundt 10 kilometer. 
Gjennom et samarbeid mellom de lokale turistforeningene og skolen får elevene denne dagen en prøvesmak på friluftsliv, uavhengig av tidligere erfaring med fysisk aktivitet. Målet er å få flere ungdommer til å oppleve gleden ved friluftslivet, gjøre turmulighetene i nærmiljøet bedre kjent og skape en morsom dag med fysisk aktivitet for alle.

Kjappe fakta om OPPTUR 

  • OPPTUR er en nasjonal turdag for norske åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger.
  • DNT har arrangert OPPTUR siden 2005. 
  • Turene er om lag 10 km lange og går til en topp eller lignende i nærområdet.
  • De lokale medlemsforeningene til Den Norske Turistforening tar ansvar for å merke en fin løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem.
  • Fokus på arrangementet er sosialt samvær, naturopplevelser og fysisk aktivitet.
  • Deltakelse på OPPTUR er gratis for skolene.


Hvor arrangeres OPPTUR?

Skolene i de områdene hvor OPPTUR arrangeres får invitasjon til å melde seg på via mail i starten av året. De siste årene har Trondhjems Turistforening arrangert OPPTUR i Trondheim (Estenstadmarka), Melhus (Vassfjellet), Berkåk, Hitra og Frøya.

Har din skole et sterkt ønske om å få til OPPTUR hos dere? Ta kontakt med oss på e-post: tt@dnt.no.

En gjeng ungdommer hopper i lufta samtidig på toppen av et fjell.
God stemning på OPPTUR. Foto: Anne Wagner
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Slik får du glade barn på tur
Barnas turlag med familicamp på Sota sæter i Juli 2015.
Slik får du glade barn på tur
Unge Naturtalenter
Basecamp Trollheimen med DNTung Trøndelag sommeren 2018
Unge Naturtalenter