Logo
Til DNT.no forside
Mann sitter på stein med utsikt mot dal bak

Turtips til Rogaland Sparebank

Stavanger Turistforening + Rogaland Sparebank = sant! Her er noen av våre beste turtips!

Vi er heldige som bor i verdens fineste fylke! Med strender, snaufjell, skog og alt midtimellom står det ikke på omgivelsene!

Her er noen knakende fine turer å sjekke ut. Detaljert turbeskrivelse, kart og informasjon om adkomst og parkering for hver enkelt tur finner dere ved å klikke på lenkene til vår turportal Ut.no under hvert turtips. 

Husk at du kan bruke Ut-appen på mobilen til å laste ned kart og "sjekke ut" på turer. 

Stavanger

Dra på øyhopping: Langøyturen

Rasteplass i gammel tank på Langøy. Gapahuk. Øyhopping i Stavanger: Lindøy, Kalvøy og Langøy.
KULTURMINNE: Denne gamle bensintanken er utstyrt med gapahuk og sitteplasser inni: Et annerledes turmål. Foto: John Petter Nordbø

En kort båttur utenfor byen finner du et eventyrrike av øyer å besøke! Langøy er én av dem, småkupert med svabergkyst, jettegryter, knauser, spredte trær og Stavangers største røsslynghei. Her finner du også en egen "Narnia-port"! Er du på Langøy en vindfull dag, kan du søke ly i bensintanken “Bogen”. Dette er en taksylinder i tegl og inne i denne finner du en trivelig gapahuk hvor du kan nyte matpakken uansett vær og vind.

Sandnes

Vårlivarden - en klassiker som kan gås veier

Fellestur med godt voksne
MÅLET ER NÅDD: Når du er på toppen må du ta deg god tid til å beundre den flotte utsikten. Foto: Odd Inge Worsøe

Vårlivarden (387 moh.) er den høyeste toppen mellom Lutsivassdraget og Høgsfjorden. Utsikten er imponerende og gir et flott rundskue over Ryfylke og Stavangerhalvøya. Her finnes det flere veier inn, og et godt alternativ kan være å ta turen som en dagstur når dere overnatter på turisthytta Nodhagen ved Bersagel. 

Bjørndalsfjellet - Dalsnutens "ukjente" storebror

Personer står på fjelltopp med varder
SE BYEN: Fra Bjørndalsfjellet kan du studere hele Nord-Jæren. Foto: Odd Inge Worsøe

Dette er turen for deg som kan tenke deg å studere Sandnes by, Dalsnuten/Lifjell eller Lutsi-vassdraget fra "baksiden". Bjørndalsfjellet har dessverre i alt for mange år kommet i skyggen av de mer kjente toppene lenger nord, til tross for at det er 39 meter høyere enn Dalsnuten (323 moh). Det er det absolutt ingen grunn til! Denne flotte rundturen anbefales på det varmeste!

Sola

Strender i verdensklasse: Hellestø - Byberg - Sele

Kveld ved Hellestøstranden
SPEKTAKULÆRT: Legg gjerne turen til solnedgang, og få orkesterplass til den gule kula går ned i havet. Foto: Odd Inge Worsøe

Sola er kjent for sine vanvittig vakre strender! Denne turen tar dere til én av dem, og litt over kommunegrensa til Klepp i sør. Lett adkomst gjør denne turen populær, og på fine sommerdager er sandstranden på Hellestø et eldorado for solhungrige jærbuer. Vinter og høst valfarter folk for å oppleve lyset og elementene når friske vinder kommer inn fra vest. Langs hele turen har du Feistein fyr i sikte. Turen veksler mellom sandstrender og strandvoller med rullesteinstrender.

Hjelmeland

Viglesdalen - eventyrlig dal med lang historie

Bilder fra omveien til Viglesdalen, på sørsiden og nordsiden av turiststien. Se hvert enkelt filnavn på hvor bildene er tatt.
IDYLL: Kveldslys over Viglesdalen en sen sommerkveld. Turisthyttene ligger på flaten midt i bildet. Foto: Steffen H. Vadla

Sier du Viglesdalen til en hjelmelandsbu eller årdalsbu får du gjerne et smil tilbake. Denne perla er en klassiker, og gjerne en "bucket list-tur" i en kommune der turperlene er utallige. Turen fra Nes til hyttene i Viglesdalen er ca. 7 km lang, og passer fint som en lengre dagstur hvis du går tur/retur samme dag, men det er enda triveligere å tilbringe ei natt i ei av de flotte turisthyttene i dalen. Visste du forresten at det har vært folk her i dalen i tusenvis av år? For de ekstra eventyrlystne er det flere gode alternative ruter til og fra dalen, som du kan lese om her. 

Jørpeland

Spektakulær vandring langs Lysefjorden fra Høllesliheia til Preikestolen basecamp

Lysefjorden. Bading. Kaffe. Kaffebål. Utsikt. Fantapytten. Kjartan Aakre på bildet.
"FANTAPYTTEN": Denne vesle pytten ligger som et evighetsbasseng med Lysefjorden i bakgrunnen. Bading er nødvendigvis ikke alltid å anbefale: pytten er grunn og grumsete. Foto: John Petter Nordbø

Denne turen tar pusten fra deg! En ganske krevende tur som tar deg helt ute på kanten mot Lysefjorden. Her får du bratte fjellsider som stuper ned i verdens vakreste fjord! Underveis passerer du en rekke utsiktspunkter og stoppesteder der du "bare må" ta bilde. 

Her finner du turforslaget på Ut.no. 

Finnøy

Rundtur på Finnøy: Kvitevik - Vignesneset

Kysttur langs Finnøy i Ryfylke.
SKJÆRGÅRD: Finnøy ligger midt i Ryfylke-fjordene, og har massevis med små perler som denne. Dette er fra Risneset. Foto: Odd Inge Worsøe

En flott og merket rundtur på 10,2 km vakkert naturlandskap med svaberg og beiteområder som strekker seg bortover langs kystlinja helt vest på øya Finnøy i Ryfylke. Underveis passerer du krigshistorie i bunkerser, ser på det rike fuglelivet eller tar et badestopp i ei av de flotte vikene. 

Tau

Topphøna i Holtaheia - med enestående utsikt!

17. mai-overnatting i Holtaheia i Ryfylkeheiene, Strand kommune. Telt, norsk flagg.
VIDSYN: Fra store deler av denne turen får du fritt utsyn mot Ryfylke-bassenget. Her fra én av småtoppene før Topphøna. Foto: John Petter Nordbø

Utrolig flott tur med enorm utsikt! Denne runden er lettgått, men gir deg likevel fjellfølelsen i åpent og luftig landskap. Topphøna ligger i Holtaheia, noen kilometer øst for Tau, og er et populært utfartsområde for lokale fjellkjennere. Her er det merket en rekke fine turer. Turen til Topphøna er merket som en rundtur, slik at du også får med deg minnesmerket etter en tragisk flyulykke i 1961. 

Sand

Topptur til Liafjell - med utsikt over Sandsfjorden

To menn går over fjell.
ÅPENT LANDSKAP: Tur over Liafjell i høstlig vær. Foto: Rune Roalkvam

 

Suldal er kremkommune nr. 1 for friluftsfolk! Her er fjellene høyere, fjordene finere og folkene triveligere enn de fleste andre steder. Høyt over Sand ligger Liafjell, et flott toppturmål tett på bygda. Denne turen er krevende, og gir deg god trening i form av mange høydemeter, men til gjengjeld er utsikten upåklagelig. 

Reklamebanner for Rogaland Sparebank

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem