Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Menneske som står på et berg ved et vann mens solnedgangen lager himmelen rosa og lilla.

Seks turer utenfor allfarvei i Ryfylkeheiane

Med kamera på slep har Odd Inge Worsøe streifet høyt og lavt i Ryfylkeheiene i mange tiår. Her avslører han seks turhemmeligheter du sannsynligvis aldri har hørt om.

Publisert: 16. april 2024
Skrevet av: Agnethe Larsen
Inspirasjon

Fotografen, estetikeren, turlederen og den pensjonerte Turistforenings-mannen Odd Inge Worsøe er et kjent navn for mange. Med kamera i hånden og et blikk for gode komposisjoner har han dokumentert et eventyrlig turliv. Tross en voksen alder holder han fortsatt koken, både på fotograferingen og som turleder. Men han liker også å gå alene, og har brukt utallige timer på leting etter nye og gamle stier i Ryfylkeheiene. 

Bilder av Odd Inge Worsøe på Jonstølen
KJENT FJELLMANN: Odd Inge Worsøe har gått utallige turer i fjellheimen og gir deg sine seks beste turtips utenfor allfarvei. Foto: Else Nygård

– Hva er en perfekt sommerdag på fjellet for deg? 

– Da våkner jeg på en selvbetjent turistforeningshytte tidlig om morgenen. Vannet utenfor hytta ligger speilblankt, og ørreten vaker. Solen varmer allerede. Jeg gleder meg til å gå utenom merket løype til neste hytte. Jeg tar meg god tid med mange pauser for å nyte naturen. Koker kaffe på bål eller primus. Prøver fiskelykken underveis. Kommer sent fram til hytta og sjekker inn. Nyter de siste solstrålene i hytteveggen mens jeg venter på solnedgangen.  

– Turforslagene dine er ikke nybegynnerturer. Hva bør jeg ha tenkt gjennom på forhånd hvis jeg vil legge ut på én av disse turene? Hvilke forkunnskaper er nødvendig?

– Siden deler av forslagene er umerkede bør en sjekke værmeldingen i tilfelle det kan bli regn eller tåke. Studer kartet nøye for å forstå terrengformasjoner og vurdere lengden på turen. God kunnskap om kart og kompass er en forutsetning. Gjerne også GPS. Sjekk om hyttene er utstyrt med mat eller ikke. Dette har betydning for vekten på sekken. Pakk lettest mulig etter forholdene, det gjør turen kjekkere.

Turforslag 1

Gjennom villmarka fra Vinddalen til Månafossen

Dette turforslaget ligger sør for Lysefjorden i Frafjordheiene landskapsvernområde, og tar deg med til noe av det villeste og flotteste vi har av natur i distriktet. Underveis opplever du både turistattraksjonen Månafossen, villmarksdalen Fidjadalen, det spektakulære Fossjuvet og får gått en god del kilometer i krevende, men svært vakkert terreng. 

Beskrivelse:

Dag 1: Start i Vinddalen ved Øvre Espedal. Turen går på merket løype fram til det spektakulære Fossjuvet. Videre på umerket sti til Ernstjørna og Skitdalane. Ned til elva ved Blåfjellenden som vades. Overnatting på Blåfjellenden turisthytte.

Dag 2: Ned den flotte Fidjadalen (6-7 timer) på merket løype. Turen ender ved Eikeskog (p-plass for turen til Månafossen). Det er dårlig med offentlig transport til og fra. Her er det lurt å avtale henting, eventuelt bestille taxi.

NB! Kartene er tegnet etter hukommelsen og er ikke nøyaktige GPS-filer.

Kart
Kartbeskrivelse fra Vinddalen til Månafossen.

Turforslag 2

I krigsheltenes fotspor fra Holmavatn til Bamsebu

Dette er en tur med kultur som tar deg gjennom tre fylker på tre dager. På turen på merket og umerket sti får du oppleve et krigsminne der de dramatiske livene til tungtvannssabotørene sitter i veggene, vakre helleristninger og en nedlagt gruve. 

Beskrivelse:

Turen går på merket og umerket sti.

Dag 1: Start ved Sandvatnet i Suldal (kjør anleggsvei fra Bleskestad). Følg merket løype til Holmavatn turisthytte. 

Dag 2: Holmavatn ligger i Telemark og er STFs høyestliggende hytte (1120 moh). Videre går turen på umerket trase til Vivik. Herfra i småkupert terreng på østsiden av Holmavatnet til Bamsebu. Bamsebu var skjulested for Knut Haukeli etter tungtavannsaksjonen i Vemork under krigen. Det er ikke lett å oppdage denne lille bua som ligger like ved ei steinrøys. Tungtvannssabotørene Haukelid og Kjelstrup rømte vestover etter aksjonen på Vemork. De holdt seg skjult i Suldalsheiene og på Haukelifjell da tyske tropper gjennomsøkte vidda. Sommeren 1943 bygget de en solid, men godt kamuflert steinhytte som fremdeles er intakt. 

Fra Bamsebu fortsetter du til dammen i sørenden av vannet. Gå over den og til merket løype som følges til Sloaros turisthytte der du overnatter.

Dag 3: Følg merket løype et stykke tilbake og drei vestover til de nedlagte gruvene ved Langvatnet. Videre til Skutesteinen og Storhidler. Så til Svartepoddvatnet hvor oppstigningen til Storhidlerfjellet starter. Over dette og ned til anleggsveien fra Sandvatndammen til Holmavatnet. Følg denne over dammen og tilbake til bilen. Det er bare unntaksvis sti på den umerkede traseen. Kart- og kompasskunnskaper er en selvfølge.

Kart
Kartbeskrivelse fra Holmavatn til Bamsebu.

Turforslag 3

Opplev den mystiske Trollgarden i Hjelmelandsheiane

Hvem eller hva er det som har lagt ut store steiner i tilsynelatende organisert, lang steingard midt på heia? Trollgarden er et fenomen du gjerne vil oppleve! La deg fascinere av et helt unikt naturfenomen! Denne turen kombineres med knallfin vandring i grønn og grå hei i Vormedalsheia landskapsvernområde, av enkelte holdt fram som det ypperste av natur vi har i Ryfylkeheiene. 

Beskrivelse:

Rundtur som går over to dager i Hjelmeland. Turen går både på merket og umerket sti.

Dag 1: Start i Funningsland ved Tøssåna. Umerka sti opp Dauadalen og Kvanndalen. Videre bratt opp langs Tjoravatnet til Melands Grønahei der du overnatter.

Dag 2: Følg merket løype mot Rundemannsheia et par kilometer. Drei nordover og under Fjellsenden. Videre forbi Grånibba til du møter merka løype mellom Funningsland og Eidavatn turisthytte. Fortsett rett fram. Like etter kommer fenomenet Trollgarden til syne. Etter å ha beundret denne, gå tilbake til merka løype som følges tilbake over Verkvelvheia og Kyrkjegardsheia til Funningsland.

Kart
Kartbeskrivelse fra Trollgarden i Hjelmelandsheiane.

Turforslag 4

Bakveien til Melands Grønahei

Bakveien til Melands Grønahei er et spennende alternativ for den som liker litt utfordringer og er stødig i navigering. Dette utgjør en perfekt rundtur når du bare har et par dager til rådighet. Traseen er delvis nødlet, med periodevis tydelig sti.

Beskrivelse: 

Dag 1: Start på vanlig sted på Øvrabø ved Kleivaland i Vormedalen. Følg merket sti på traktorvei til utsiktspunkt for meteorkrateret (liten avstikker). Videre ned til Ottestølmyra og langs elva til bro som krysses. Opp og over ura som forseres øverst oppe (synlig sti). Bratt opp til Bukkatørne og til Gjotastig (hytte). Herfra er det bare å følge kanten av de markante terassene på tydelig sti fram til du ser turisthytta på Melands Grønahei.

Dag 2: Dagen etter kan en følge turistløypa tilbake til Kleivaland så blir det en fin rundtur. Traseen er tegnet i grove trekk inn på vedlagte kart. Et annet alternativ er å gå på sti sør for Austmannshovudet, ned Svodene til Ritland og tilbake til parkeringsplassen på Kleivaland. 

Kart
Kartbeskrivelse bakveien til Melands Grønahei.

Turforslag 5

«Snarveien» inn i hjertet av heia: Skreivasskleivane til Vassdalstjørn

Vassdalstjørn ligger midt i villreinens rike øst for Blåsjø. Denne alternative ruta tar deg inn en bakvei, gjennom flott høyfjellsterreng. Her møter du neppe mange andre.  

Beskrivelse:

Dag 1: «Snarvei» til eller fra Vassdalstjørn med utgangspunkt Skreivasskleivane. Fra Skreivasskleivane er det nødla fram til Pøylåna som steingås lenger vest enn der turistløypa går. Ved stor vannføring bør en unngå denne. Videre i flott høyfjellsterreng øst for Skreinuten der en møter turistløypa mellom Krossvatn og Vassdalstjørn. Forslaget krever at en behersker navigering med kart og kompass.

Kart
Kartbeskrivelse for snarveien inn i hjertet av heia: Skreivasskleivane til Vassdalstjørn.

Turforslag 6

Det fineste området i jeg vet om i Ryfylkeheiene: Jonstølen - Steinkilen - Krossvatn

Det siste turforslaget er kanskje det aller beste! Denne turen går til, etter min mening, det flotteste området i Ryfylkeheiene. Turen går hovedsakelig gjennom et av de siste områdene med tilnærmet uberørt natur og byr utrolig fin høyfjellsvandring. 

Beskrivelse:

Dag 1: Start ved Jonstølen og følg gammel ferdselsvei inn til Steinkilen jakthytte. Stien er nødlet. Videre ned gjennom Leirdalen (ikke nødla) til Krossvatn turisthytte.

Dag 2: Litt tilbake samme vei til Gravetjørn og helårsbru. Så på nødla sti til en treffer merket løype mellom Jonstølen og Stranddalen/Krossvatn. Denne følges tilbake til Jonstølen. Turen kan tas over 2 eller 3 dager. Som ekstra overnatting kan hytta ved Steinkilen bookes gjennom Suldal fjellstyre.

Kart
Kartbeskrivelse Jonstølen, Steinkilen og Krossvatn.
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem