Logo
Til DNT.no forside
Moslifjell, Moslivarden, topptur, Jørpelandsheiene, Rogaland, Ryfylke, april, vår. Sveinung Mosnes på bildet.

10 toppturer i Ryfylkeheiane

Stavanger Turistforening gir deg 10 toppturer fra hav til hei du burde ha på din "bucket list"!

Publisert: 09. oktober 2023
Skrevet av: John Petter Nordbø
Inspirasjon

Korte lufteturer, lange ekspedisjoner, bratte tinder, slake åser. Å dra på topptur i vårt distrikt er like variert som regionen selv. Her møter du hav, kyst, skog, ås, tind, fjord, hei og nut. Vi gir deg 10 klassiske toppturer i området vårt. Turer som passer både for den kjappe kveldsturen og den lange søndagsturen: 

1. Kjerag – på toppen av verdens vakreste fjord

Alle har hørt om Kjeragbolten. For noen er det vanskelig å tenke seg noe mer skummelt enn å ta steget ut på den vesle steinen som hviler mellom to fjell 1000 meter over havet. For andre har den en nesten magisk tiltrekningskraft. Men Kjerag-turen er mye mer enn bare bolten. Hele det vidstrakte platået er en spektakulær opplevelse. Herfra ser du utover hele Lysefjorden, og den utrolige utsikten starter allerede ved parkeringsplassen på Øygardstøl.

Lengde: 9,3 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Område: Lysefjorden

2. Fjellsenden – den fineste varden i Rogaland?

Fjellsenden ligger midt i Vormedalsheia landskapsvernområde, 1101 meter over havet sentralt i indrefileten i Rogalands fjellheim. Dette er på mange måter et naturens eget utstillingsvindu. I området er det sjeldne og vakre planter, rike viltbiotoper, spesielle geologiske forekomster og en rik kulturhistorie. Skal du på topptur til Fjellsenden anbefaler vi å bo på Melands Grønahei, og enten ta det som en dagstur derfra eller avstikker på vei til Grasdalen eller Eidavatn. 

Lengde: 14 km én vei fra Kleivaland
Vanskelighetsgrad: Middels
Område: Hjelmelandsheiane

3. Dalsnuten – klassikeren i Sandnesmarka

Solnedgangstur med Tinder-daten. Søndagstur med barna. Regnværstur med Kvikk Lunsj i lomma. Joggetur med treningsvennina. Dalsnuten funker til alt. Det er gode grunner til at denne klassikeren er så populær: Det er kort vei opp på godt tilrettelagt sti, det er nært Sandnes, og ikke minst er det en utrolig flott tur! Fra toppen har du panoramautsikt over Gandsfjorden, Stavanger, Sandnes og utover storhavet. Turen kan varieres i det nærmest uendelige, enten du bare vil en kort tur opp og ned fra Gramstad, eller du ønsker en lengre runde med flere topper. 

Lengde: 3,9 km (rundtur fra Gramstad)
Vanskelighetsgrad: Enkel/middels
Område: Sandnesmarka

4. Vassdalseggi – høyere kommer du ikke i Rogaland

Denne turen passer for deg som vil på langtur til et helt spesielt sted. Med sine 1658 meter over havet er dette Rogalands høyeste fjell, og selve toppunktet er grensa mellom Rogaland og Vestfold og Telemark. Her må du beregne mange timer på tur, og tur/retur fra Haukeliseter fjellstue er turen over to mil med mange høydemetere. Belønningen er en storslagen utsikt som favner Hardangervidda i nord, Ryfylkeheiane i sør og Folgefonna i vest. På en god dag kan du se kjente landemerker som Gaustatoppen, Hallingskarvet, Hårteigen, Folgefonna, Snønuten og Bykleheiane.

Lengde: 11 km én vei fra Haukeliseter fjellstue
Vanskelighetsgrad: Krevende
Område: Haukeliseter

5. Vesle Nup – med utsikt over vidda

Dette er nok den aller mest populære toppturen fra Haukeliseter fjellstue. Turen går nordover fra hytta. Med unntak av den første, bratte bakken opp fra fjellstua byr den på lettgått terreng med jevn stigning. Det karakteristiske, spisse fjellet rager majestetisk helt sør på Hardangervidda. Ta gjerne med kikkert, så kan du sjekke ut Europas største høyfjellsplatå nærmere. Kanskje får du neste toppturmål i kikkerten? 

Lengde: 11,9 km tur/retur fra Haukeliseter fjellstue
Vanskelighetsgrad: Middels
Område: Haukeliseter

6. Rennesøyhodnet – følelsen av å stå midt i havgapet

Fordelen med å gå på topptur på ei øy er at du ikke trenger å være spesielt høyt for å få en helt spesiell utsikt. Makan til topptur skal du lete lenge etter. Med sine 234 meter over havet er det ingen fare for at du må puste tynn luft på denne turen, men vi lover likevel at det blir både luftig og spektakulært. Herfra ser du milevis i alle himmelretninger. Denne turen er familievennlig, og området har et flott nettverk av gode stier. Du kan ta turen fra flere startsteder: Vikevåg, Sel eller Hegglandslia i Østhusvik.

Lengde: 5,7 km (rundtur fra Sel)
Vanskelighetsgrad: Enkel
Område: Ryfylkefjordene

7. Dramreisknuten – turmål fra Tomannsbu

Dette er den nest høyeste toppen sør for Hunnedalen med sine 1018 meter over havet. Fra toppen er det fri utsikt ut over Sirdals-, Hunnedals- og Bjerkreimsheiane. Toppen er en flott dagstur i høyfjellsterreng fra Hunnedalen. Et enda bedre forslag er å dra ei helg til den koselige turisthytta Tomannsbu, og ta en lørdagstur til Dramreisknuten. Toppen er umerket, og krever derfor kjennskap til kart og kompass. 

Lengde: 7,3 km én vei fra Hunnedalen
Vanskelighetsgrad: Middels
Område: Bjerkreimsheiane

8. Moslifjellet – avstikker fra Preikestolen-stien

Moslifjellet er ditt og mitt fjell. Det er nemlig Stavanger Turistforening som er grunneier her. Fjellet ruver 718 meter over fjorden, og kalles gjerne "Moslivarden" lokalt på Jørpeland. Turen går i Preikestol-området, og er et godt alternativ når du vil unngå køen til verdensikonet som tiltrekker seg over en kvart million turgåere hvert år. Rundturen som tar deg ned i Moslidalen er midt i blinken for en passe lang søndagstur. 

Lengde: 6,2 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Område: Jørpelandsheiane

9. Gyaaksla – markant fjellformasjon

Denne fjellformasjonen er et gammelt seilingsmerke, og et kjent turmål i Dalane. Første del av turen går gjennom bjørkeskog og myr. Høyere oppe åpner landskapet seg og skifter karakter. Her er det grunnfjellet som dominerer med karrig vegetasjon innimellom. Små blinkende tjern ligger langs stien og innbyr til et svalende bad. Er du heldig treffer du på ett eller flere rypekull på turen.

Lengde: 5 km én vei fra Gya
Vanskelighetsgrad: Middel
Område: Dalane

10. Snønuten – majesteten i Suldal

Rogalands femte høyeste fjelltopp, og en av de mest kjente. 1604 meter over havet er den med sin karakteristiske pyramideformede topp, synlig fra store deler av Suldalsheiane. Utsikten er fantastisk og favner store deler av Dyraheio. Vi anbefaler å bo på Jonstølen turisthytte, og ta turen som en dagstur derfra. Turen er delvis umerket, og går i krevende terreng med mange høydemetre. Dette er også en flott vårskitur der snøen ofte ligger fint til langt uti mai. 

Lengde: 6,6 km én vei fra Jonstølen
Vanskelighetsgrad: Krevende
Område: Suldalsheiane

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem