Status for arbeidet med villrein i Setesdalsheiene
Trafikklysene blinker rødt for villreinen i Setesdalsheiene. For at vi sammen skal klare å ta vare på arten, foregår det nå flere politiske prosesser om hva vi skal gjøre i fjellområdene som både er villreinens leveområder og noen av Norges fineste områder å gå tur i. Her kommer en innføring i hva som skjer, og hvordan DNT jobber med disse spørsmålene.
La oss først bryte isen
Da isbreen i Sør-Norge trakk seg tilbake for 10 000 år siden, etterlot den seg et kupert heielandskap – delt i to av Setesdalen. Heiene på hver side var frodige, langstrakte og innviterte til nytt liv. Først kom villreinen, så kom menneskene som drev jakt på den.
I tusenvis av år levde mennesket og villreinen i et jeger og bytte-forhold. Villreinen var en viktig ressurs for de første Setesdølene.
Så kom industrien, og deretter turismen. Kraftutbygging. Hyttefelt. Veier. Økt trafikk. Mennesket ville – og trengte – å ta i bruk naturen.
Menneskelig aktivitet har gjort at villreinen stadig har fått mindre plass. Nedbygging av leveområdene har redusert tilgang til viktige beite- og kalvingsområder. Dette skjer samtidig som klimaendringer påvirker villreinens tilgang på mat.
Det er summen av alt som er problemet. Alle må ta mer hensyn. Det bekreftet også statsråd Andreas Bjelland Eriksen da han la frem den nye stortingsmeldingen om villrein i april 2024.
Plass til både villrein og turfolk i fjellet
Norge huser de siste restene av villrein i Europa og har et spesielt ansvar for å ta vare på arten. Men villreinen i Norge er i dårlig forfatning og trenger kraftfulle tiltak.
5. april la regjeringen fram villreinmeldingen, som skal bestemme hvilke prinsipper som skal gjelde i villreinpolitikken. Den er nå til behandling på Stortinget, og før sommeren skal den stemmes over. Her kan du lese DNTs umiddelbare reaksjon på innholdet i meldingen.
Konsekvenser for hytter og stier i Setesdal
Til neste år skal det vedtas tiltaksplaner for de ulike villreinområdene, inkludert Setesdal vesthei. Tiltaksplanene skal bygge på prinsippene i villreinmeldingen. Forslag til disse tiltaksplanene kom allerede før jul i fjor, og DNT reagerte da på at friluftslivet blir rammet uforholdsmessig hardt – med forslag om å stenge eller flytte flere DNT-hytter og legge ned en rekke stier og turruter.
Mange steder er det også foreslått mindre tilgjengelighet og begrensede åpningstider - enda strengere enn det vi allerede praktiserer ved å holde hytter stengt i kalvingsperioden på våren.
Foreløpig er ingenting vedtatt
De overnevnte forslagene skal nå behandles videre og fastsettes tidligst i 2025. Med signalene i stortingsmeldingen mener DNT at flere av forslagene om strenge begrensninger i åpningstider og nedleggelse av stier og hytter må revurderes.
Hva kan du gjøre?
Det viktigste du som DNT-medlem kan gjøre, er å være en ansvarlig turgåer og følge rådene om villreinvennlig ferdsel. Når du planlegger turen din på UT.no, bør du lese eventuell informasjonen i røde bokser (obs-varsel) i villreinområder, og planlegge turen deretter. Ta gjerne kontakt med vertskapet når besøker en DNT-hytte. De kan ofte gi deg gode råd om veivalg og hensynsfull ferdsel.
Ta hensyn til villreinen på tur
- Følg merkede løyper
- Hold deg i ro hvis du ser villrein, slik at den kan trekke unna uforstyrret
- Bruk kikkert og hold avstand
- Ha kontroll på hunden og følg regler om båndtvang
Engasjer deg
- Delta på folkemøter og høringer
- Snakk med dine lokale politiker. Be om at de vektlegger verdien av friluftsliv når de gjør sine vurderinger.
- Skriv innlegg i avisa for å øke bevisstheten om utfordringene knyttet til å ta vare på villreinen.
- Bruk sosiale medier til å dele informasjon og skape oppmerksomhet rundt saken.
- Snakk med venner og kjente om viktigheten av å bevare både villreinen og friluftslivets verdi.
- Finn informasjon om tematikken på våre nettsider for å lære mer.
- Ta kontakt med oss i DNT Sør hvis du trenger mer informasjon for å kunne engasjere deg ytterligere.
Hva gjør DNT Sør?
Periodestenging av hytter
Halvparten av våre fjellhytter holdes stengt i kalvings- og trekkperioder, som varer fra fra 15. april til 31. mai:
- Øyuvsbu
- Håheller
- Bossbu
- Stavskar
- Svartenut
- Sloaros
Endring og flytting av merkede stier
De aller fleste følger en merket sti når de går tur. Derfor mener vi at vårt arbeid med å styre hvor folk går tur, er en del av løsningen. Vi flytter stier og hytter der man, basert på god kunnskap, vet at det vil gi villreinen mer plass. Samtidig ønsker vi at turgåere kan beholde trygge ruter i fjellet.
På UT.no, som mange bruker som sin turplanlegger, gir vi informasjon og opplæring om sårbare tider og områder.
Flytting av hytter
I utkast til tiltaksplanen for villrein i Setesdal vesthei er det foreslått å flytte Øyuvsbu, og stenge Håheller og Svartenut.
DNT Sør mener at det faglige grunnlaget for å flytte Øyuvsbu er tilstrekkelig, siden hytta ligger i et villreintrekk. Forskningsarbeidet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) har vist at villreinen vil få et større uforstyrret leverområde dersom hytta flyttes. Det gjenstår fremdeles avklaringer mellom grunneiere, kommune og vernemyndighet når det gjelder ny lokasjon for Øyuvsbu.
Samarbeid med myndighetene
Vi jobber i tillegg sammen med DNT sentralt opp mot lokale og nasjonale myndigheter for å påvirke de pågående prosessene og få beslutningstakere og andre involverte til å vektlegge allemannsretten og friluftslivets verdi i sine vurderinger.
Konklusjon
DNT Sør jobber for å styrke forståelsen for at endringer i friluftslivet må være basert på god kunnskap. Spesielt der hvor endringer uansett ikke vil monne om andre aktører får fortsette som før. Her må alle ta sin del av ansvaret.
DNT mener at vi med kanalisering av ferdsel og god informasjon til turfolk kan bevare både villrein og friluftsliv i fjellet – dersom det finnes politisk vilje til å legge begrensninger på annen aktivitet som påvirker villreinområdene.
Sammen skal vi gjøre vårt for at tiltakene som kommer, blir sterke nok til å gjøre en forskjell for villreinen samtidig som vi tar vare på vår felles mulighet til store naturopplevelser i fjellet!