Hele Norge båler 2025
Har du lyst å være mer i naturen sammen med andre? Bli med DNT Nord-Trøndelag på «Hele Norge båler» som markerer startskuddet for Friluftslivets år 2025! Samle venner og familie rundt et bål den 18. januar, og bli med på en hyggelig dag med aktivitet og felleskap rundt bålet. Samme dag arrangerer DNT også Kom deg ut-dagen.
Skrevet av: Martin Olaussen

Gjennom Hele Norge båler ønsker vi å inspirere flere til å oppleve gleden ved å samles rundt et bål ute i naturen. Den 18. januar 2025 inviterer DNT over hele landet til en kombinert Kom deg ut-dag og Hele Norge båler.
Kom deg ut-dagene, som arrangeres årlig, gir alle en smakebit av friluftslivet og forhåpentligvis lyst til å utforske mer. Deltakere kan blir med på spennende aktiviteter, natursti og turer, og arrangement er helt gratis og åpent for alle.
Møt opp her!
Torsbustaden skisenter 18. januar kl 12:00 - 15:00
Fossland / Grong kommune 18. januar kl 11:00
Beistad skistadion 18. januar kl 12:00 - 14:00
Stjørdal Monsberga friområdet 18. januar kl 11:00 - 14:00
Svarttjønna 19. januar kl 11:00 - 13:00
Del bålgleden med flere
For oss som elsker friluftsliv, er det å tenne et bål ofte turens høydepunkt - noe som gjør opplevelsen komplett. Selv på tur alene kan et bål gi en følelse av selskap, ro og trygghet, samtidig som stress og mas forsvinner. Å samles rundt et bål skaper en unik følelse av fellesskap som er vanskelig å oppnå på andre måter.
Bli med!
Den 18. januar markerer vi starten på Friluftslivets år med at hele Norge samles rundt et bål. Du kan delta på et arrangement i nærheten, samle vennegjengen, familien eller invitere noen nye til en hyggelig bålprat. Husk å ta vare på naturen – rydd opp etter deg og tenn bål kun på steder hvor det er trygt og tillatt!
Slik bygger du bål
Det mest egnede bålet om vinteren er «pagodebålet».
- Tråkk først til et område der vu vil plassere bålet.
- Legg to av de største kubbene ved siden av hverandre med omtrent 20-30 cm avstand
- Legg to nye kubber på tvers av disse slik at det blir et lite rom i sentrum av konstruksjonen. Her legges bjørkenever, kvister eller annet opptenningsmateriale, gjerne i en pyramideform.
- Når du har fått fyr på opptenningsveden, mates bålet med flere tørre kvister eller vedfliser før du bygger på bålet med flere lag med vedkubber på tvers av den som allerede er lagt på.
Dette gir et kraftig og solid bål som brenner lenge uten at du trenger å sanke ny ved for ofte. Legg eventuelt fuktig ved neders i konstruksjonen slik at den etterhvert vil tørke nok til å brenne. Bålet vil sannsynligvis synke ned i snøen etter en stund, da er det lurt å lage en renne inn mot bålgropen for å få tilført luft. Denne båltypen fungerer godt til matlaging i stekepanne eller større gryter.
Se også

