Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Enkel mat på vinterbålet

Grillpølse er en turklassiker, men hva med å prøve noe nytt? Her får du tips til noen enkle og gode retter du kan lage på bål som både store og små vil elske!

Kom deg ut-dagen på Sognsvann 2024.
Grillpølse og pinnebrød er enkle og populære turklassikere. Foto: Dina Rygg Eide

Når det kommer til bålmat er det bare fantasien som setter grenser, men det enkle er ofte det beste. Flere av rettene lages ferdig hjemme, pakkes i folie og stekes på tur. 

Fiskeburger

Ingredienser:

  • 1 hamburgerbrød
  • 1 fiskekake
  • Tomat
  • Salat
  • Agurk
  • Løk 
  • Dressing

Stek fiskekaken enten over bålet eller på en rist, eller bruk en vanlig grillpinne. Fiskekakene kan også stekes i stekepanna på en primus. Alle kan selv plukke det de vil ha på av salat. (kilde: Lek og lær, Kristin Oftedal Vinje, 2012). 

 

Pitabrød i folie

Ingredienser:

  • 1 pitabrød eller tacolefse
  • Ketchup, tacosaus eller creme fraiche med litt tørket timian som saus
  • Pølse- eller skinkebiter (kan sløyfes for vegetar)
  • 1 håndfull revet gulost eller mozarella
  • Kuttet løk, paprika eller sopp etter ønske

Smør et tynt lag med saus i pitabrødet, og fyll på med ønsket topping, gjerne pølsebiter og ost og det du måtte ønske av grønnsaker. Tacolefse kan brettes eller rulles. Pakk inn i folie, og pass på at du legger den i glørne og ikke direkte i flammene.  Snu ofte så den ikke blir svidd. Pitabrødet er ferdig når osten er smeltet. Ønsker du en enklere versjon kan du lage ostesmørbrød i folie. 

En tacolefse med tomat og ost på, pakkes inn i folie.
Gjør klar maten i folie hjemme, så får du mer tid til kos når du er ute. Foto: Trude Blåsmo

Bakt potet

Ingredienser:

  • 1 stor kokt potet
  • Skinke eller stekt bacon (kan sløyfes for vegetar)
  • Litt mais
  • Paprika, løk etter ønske
  • Kryddersmør, ev. smør og salt og pepper
  • Litt rømme

Kok poteten hjemme. Del den i biter og legg i folie. Ha på mais, skinke, ost, paprika, løk og smør. Bak den på bålet til oster er smeltet, men pass på å ikke svi den. Server den med rømme. Husk gaffel. 

Et pinnebål mellom noen steiner. Det ligger mange runde pakker aluminiumsfolie på glørne. Ved siden av bålet ligger noen kvister og noen pitabrød.
Husk å legge folien i glørne, og ikke rett i flammene. Foto: Merete Habberstad

Grillet banan med sjokolade

Ingredienser:

  • 1 banan
  • Noen biter lys eller mørk sjokolade
  • Nøtter (kan sløyfes)
  • Kremtopp (kan sløyfes)

Lag et snitt i bananen på langs. Skallet skal være på. Putt noen biter sjokolade og ev. nøtter i snittet. Pakk bananen inn i folie og la den ligge i glørne på bålet til bananen har blitt myk og sjokoladen smeltet. Ha på kremtopp og kos deg! Husk skje eller gaffel.

 

S'mores

Ingredienser:

  • To mariekjeks (eller lignende kjeks)
  • 1-2 marshmallows
  • 1-2 sjokoladebiter

Legg sjokoladebiten på en av kjeksene. Grill marshmallowene til de er myke og gylne utenpå. Legg den oppå sjokoladen, og topp med den siste kjeksen. En populær turklassiker!

Et bål men noen kubber og kvister. Fire pinner med fire marshmallows over glørne.
En marshmallow og to stykker kjeks blir en enkel dessert. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

 

 

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig i Bodø og Omegns Tf
Bli frivillig i Bodø og Omegns Tf
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem