
Sporløs ferdsel
Sporløs ferdsel handler om at ingen skal kunne se at du har vært på tur i naturen når du forlater den. Vi skal ikke legge igjen noen spor.
Allemannsretten gir oss lov til å ferdes, raste og høste i utmark, nesten som vi vil. Men vi har også plikt til å ta hensyn til naturen, hverandre og grunneiere. Det er veldig viktig at alle vi som bruker naturen, tar godt vare på den.
Gå foran som et godt eksempel! Rydd alltid opp etter deg og opptre varsomt og hensynsfullt når du ferdes i naturen. På den måten kan både du og mange fremtidige generasjoner få naturopplevelser for livet.
Hva er reglene når jeg skal tenne bål i naturen?

Husk på det generelle bålforbudet, som er fra 15. april til 15. september. Det betyr at det ikke er tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen. Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann, for eksempel på en godkjent bålplass eller om det ligger snø på bakken.
Også utenfor bålforbudet må man opptre varsomt når man tenner ild, du har ansvaret! Les mer om bålreglene her.
- Tilpass størrelsen på bålet etter formålet. Et lite kaffebål setter mindre spor i naturen, og er lettere å kontrollere og slukke. Tenk over hvordan du skal greie å slukke bålet om det kommer ut av kontroll, før du tenner opp.
- Velg alltid et underlag som ikke kan ta fyr og hvor bålet ikke gjør skade på naturen. Steiner, grus og sand er det tryggeste. I populære turområder er det ofte etablerte bålplasser du kan bruke.
- Ikke tenn bål direkte på nakent fjell eller svaberg. Dette gir stygge merker, og fjellet kan sprekke opp.
- Ikke skad stående trær hvis det skal sankes ved. Bruk kun tørre, døde kvister. Gamle tørrfuruer er viktig for mange fugler og innsekter, og skal aldri brukes som bålved.

- Det kan være fristende å brenne søppelet sitt, men det er faktisk forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel. Du kan kun brenne organisk materiale, hvis du sørger for at det er brent opp før du slukker bålet, så det ikke ligger igjen rester til dyr eller andre turgåere.
- Slukk godt og rydd opp etter deg. Når du forlater bålplassen, skal alle glør være helt slukket. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. Har du flyttet på steiner og stokker, legg disse tilbake der du fant dem. Ta med deg all søppel hjem.
Hva gjør jeg med søppel på tur?

Det er lett å tenke at man kan kaste organisk materiale i naturen, eller at søppel kan brennes på bålet for å slippe å bære det med seg hjem. Men kan alt organisk kastes i naturen? Og er det lurt å brenne alt?
En epleskrott er greit å kaste langt fra stien, men blir det liggende hundrevis av disse der mange er på tur, blir det ikke særlig trivelig.
Det er også viktig å huske på at dyr kan komme til å spise avfall de finner.
En god regel er at du skal ta med deg alt du tar med deg ut i naturen hjem igjen. Naturen bruker lang tid på å bryte ned søppelet ditt, også matavfall og annet organisk materiale.
Tips til sporløs rasting:
- Ta med en tom plastpose til søppelet ditt.
- Du kan brenne papir og papp, men ta med deg alt annet.
- Forlat rasteplassen slik den var da du kom (eller enda finere)
Hvordan går jeg på do i naturen?

- Gå langt nok unna stien: Gå gjerne 50 meter unna stien eller rasteplassen, og 100-150 meter unna elver og vann. Å gjemme seg litt unna er lurt, både for din egen del og andre som også er på tur.
- Grav et hull! Det kan være smart å ha med en liten hagespade - den tar liten plass i sekken og veier lite. Du kan også bruke en pinne eller en stein. Hullet bør være ca. 15 cm dypt.
- Putt papiret i en pose som du tar med hjem. Om du er på lange turer kan det graves ned eller brennes, men det aller beste for naturen er at du tar det med. Våtservietter skal aldri bli igjen i naturen, de inneholder plast.
- Dekk til hullet. Fyll igjen med jorden du har gravet opp, stein og mose. Være helt sikker på at dyr ikke kan grave det frem igjen!
Hva må jeg tenke på når jeg skal sove i telt eller hengekøye i naturen?

- Hengekøya er perfekt som sofa på dagtid, og seng på natta! Huskeregler når du henger opp hengekøye i naturen:
- Husk å velge flate, brede tau for å unngå sår i trestammen.
- Sørg også for å velge trær som tåler vekta di.
- Unngå å henge mange hengekøyer fra samme stamme.
- Når du skal reise fra en teltplass er det viktig at du ikke etterlater noen spor. Ikke skad naturen og ta med all søppel hjem.
Hvordan tar jeg hensyn til dyr i naturen?

Ville dyr forstyrres av menneskelig aktivitet, men det er mye vi kan gjøre for å vise hensyn. De fleste av oss synes det er spennende å se og oppleve dyr i naturlige omgivelser, samtidig kan våre aktiviteter være skadelige for de ville dyrene.
Det er ikke alltid vi forstår at vi forstyrrer, dyr trekker seg gjerne unna når vi kommer. Som oftest ser vi bare en begrenset del av det rike dyrelivet rundt oss. Likevel kan forstyrrelsene gi negative og utilsiktede konsekvenser.
- Menneskelig aktivitet som dyrene er vant med, er bedre enn uvante aktiviteter
- Det er stor forskjell på fjell og skog, i skogen kan dyrene lettere gjemme seg unna .
Slik unngår du å forstyrre ville dyr:
- Følg merkede løyper
- Hold deg i ro hvis du ser ville dyr, slik at den kan trekke unna uforstyrret - eller gå i en bue rundt dyret
- Bruk kikkert og hold avstand
- Hold deg lavt i terrenget og beveg deg slik i vinden at dyra ikke får lukta fra deg
- Ha kontroll på hunden og følg regler om båndtvang
- I yngletida bør hunder holdes i korte bånd (ikke fleksibånd / langline) for å unngå å forstyrre reir på bakken nær stien.
HUSK: Vi har båndtvang fra 1.april til 20. august - for å beskytte et ekstra sårbart dyreliv i denne perioden. Hundene skal ikke skremme eller jage opp fugler, vilt eller beitedyr. Det er viktig at vi ikke forstyrrer ville dyr under parring eller yngletida.

Ta hensyn til villreinen på tur
I mange fjellområder i Sør-Norge kan du møte på villrein. Både turfolk og villreinen er glad i å vandre, og vi bruker ofte de samme områdene. Men villreinen er sårbar for forstyrrelser og trenger ro. Det er derfor viktig at vi tar hensyn når vi er på tur. Les mer om hvordan du tar hensyn til villreinen her.
Les videreTa vårt kurs i sporløst friluftsliv
Friluftsliv blir stadig mer populært og flere tar steget ut for å oppleve naturen både på dagstur og overnatting i telt eller hengekøye. Men hva er egentlig allemannsretten? Kan man bade fra private brygger? Hvordan er bålreglene og hva kan man faktisk kaste i naturen? For ikke å snakke om hvordan skal man egentlig gå på do utendørs?

Turvettreglene
Naturen har plass til alle. Vi ønsker å få flest mulig ut på tur, samtidig som vi tar godt vare på naturen og oss selv. For å få til dette er det viktig at alle viser godt turvett!

Allemannsretten
Allemannsretten er et fantastisk fellesgode vi har i Norge. Den gir oss mulighet til å drive med friluftsliv og rett til å bruke naturen, uavhengig av hvem som eier den.

Slik viser du hensyn på tur
- Unngå skade på natur og områder med kulturhistorisk verdi.
- Del på stien og senk farten om det trengs, enten du går en rolig tur, løper eller sykler.
- Ikke bråk. Mange er på tur for å nyte naturens ro, så begrens høy musikk, roping og annen støy.
- Ha respekt for at noen områder er private.
- Ikke plag fugler og dyr.
- Tenk på sporløs ferdsel og rydd opp etter deg.
LES MER: Sporløs ferdsel
LES MER: Allemannspliktene
Se også



