Bålhygge på Heddalsåsen (Notodden).

10 tips til aktiviteter i høstmørket

Vi er inne i årets mørkeste periode. Fyll den mørke tiden med aktiviteter, lys og hygge.

Vi trer inn i den mørkeste delen av året. Med mindre dagslys, kaldere vær og mindre energi er det stadig vanskeligere å komme seg opp av sofaen. Desto koseligere er det når du faktisk kommer deg ut på tur!

Bruk den mørke tiden til å skape ekstra hygge med bålkos og aktiviteter for hele familien.

1. Ta turen til skogs med hodelykt

Ta gjerne med deg enn venn, eller lån en hund om du ikke har selv. For en ekstra trolsk opplevelse, sjekk når det er fullmåne.

Nærbilde av kvinneansikt ikledd blå hettejakke over en rød lue. Hodelykt lyser i pannen.
LYS I MØRKET: Med hodelykt kan du ferdes ute i skogen selv i stummende mørke. Foto: Torgeir Ferdinand Nygård, DNTs fotokonkurranse

2. Lag en refleksløype

De fleste har en skuff med reflekser hjemme, de kan brukes til mye mer enn å synes langs veien. Heng opp reflekser som enten fører til et hyggelig sted man kan kose seg med kveldsmat, eller som en rundttur i nærområdet. Ustyr deg med lommelykt og la refleksene vise vei!

3. Grill søte pinnebrød

Tradisjonelle pinnebrød er vel og bra, men du kan tilsette ganske så mye snacks i deigen også. Hva med urter, sjokolade eller nøtter? Vi lover deg at du blir populær rundt bålet om du kan by på varme pinnebrød med smmmeltet sjokolade. Husk å rotere pinnen med deigen hele tiden, så varmen blir jevnt fordelt.

Annonse:

4. Gå på løvjakt

Det ligger en drøss av små kunstverk på bakken hvor enn du går på høsten. Ha en konkurranse om hvor mange ulike du finner, ta med hjem og lage fine bilder eller kort. Lim dem på papir eller papp og ta kontakpapir over. Enkelt, gratis og gøy!

5. Invitèr til stjernedate

Gå en tur til et utsiktspunkt. Ha med sekk med matpakke, en appelsin på deling eller kalde bobler? Med pledd, termos, bål, hodelykt og lysende stjerner er det uante muligheter.

Et menneske sitter i mørket på toppen av et fjell og lyser med hodelykt opp på stjernehimmelen.
VAKKER OPPLEVELSE: Nyt stjernehimmelen med en venn eller kanskje en date. Foto: Live Andrea Sulheim, DNTs fotokonkurranse

6. Spis ute

Hvorfor ikke ta søndags-, mandags- eller lørdagsmiddagen i det fri? Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Inviter med deg familie eller venner på en skikkelig høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

Nærmilde av flere pinnebrød og pølser som ligger i kryss og tvers på en grill
UTEMIDDAG: Lag middag på bål eller primus. Gjør det enkelt, pølser og pinnebrød er en topp avveksling. Foto Sindre T. Lønnes

7. Kryss av en ny hytte på lista

Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på ut.no. Ta med venner, kjæreste og familie. Fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen koselige DNT-hytte.

8. Ta en #nattinaturen

Overnatting i telt er spennende, spesielt når mørket faller på. Pass på å ha varme klær og lue, og ikke frys før du legger deg i soveposen. Litt fysisk lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig - hodelykt, lommelykt, lyslenke eller lys fra mobilen - bruk det du har.

En svart hund står foran åpningen til et blått telt i skogen.
SOV UTE: Teltlivets gleder kan nytes til alle årstider. Foto: Marius Dalseg Sætre

9. Last ned turtips i lomma

SjekkUT i UT-appen er vår digiale turpostkasse som gir næring til nye turdrømmer og tips om alle salgs turmuligheter der du er. Velg mellom tusenvis av turforslag.

10. Gjør noe bra for naturen

Ta med deg en pose i sekken sammen med kveldsmaten eller termosen, og plukk med deg det du finner av søppel. Sjansen for at det du finner på bakken havner i havet, er stor. Der vil vi ikke ha det, så bruk noen minutter på å fjerne det du finner før vinden fører det med seg. Vi garanterer at du vil føle deg bra etter en innsats for miljøet.

Hold Norge Rent sine nettsider kan du lese deg opp, få konkrete tips og til og med melde deg på en ryddeaksjon.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem