
Tips til teltturen
Lyst til å overnatte ute i telt? Her er alt du trenger å vite for å få en vellykket telttur på sommeren og høsten.
Gjør det enkelt
Du trenger ikke dra langt for å få en fin telttur. Bruk UT.no til å finne turperler i nærheten av deg. Skogen er generelt mindre væreksponert enn fjellet. Om du har hage, er det helt innafor å teste en teltnatt der først.
Finn en bra teltplass
Det er ikke så behagelig å ligge i bakke, eller med store steiner stikkende opp i teltgulvet. Se derfor etter et flatt og noenlunde tørt område. Fin utsikt er selvsagt å anbefale. Sørg også for å ha en vannkilde i nærheten.
Hvor har du lov til å sette opp telt eller hengekøye?
Telting i utmark
Så lenge du holder deg minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte, kan du sette opp teltet ditt nesten hvor du vil i utmark. Men ta hensyn og ikke forstyrr beboernes fred. Telt og hengekøye kan maksimalt stå oppe i to døgn. For å bli lenger må du ha grunneierens samtykke.
Hvis du er på høyfjellet eller i et område fjernt fra bebyggelse, gjelder ikke tidsbegrensingen på to dager.
Telting på innmark
Du kan du bare telte i innmark (dyrket mark, hustomt, gårdsplass og lignende) hvis du har fått tillatelse fra grunneier eller bruker av eiendommen.
Les mer om hvor du kan telte på Miljødirektoratets sider.

Lag et godt måltid
Om du ikke skal gå langt, kan det være verdt å bære litt ekstra vekt for å lage en deilig middag. Her finner du gode turoppskrifter: Turmat
Hold varmen
Hvor varm sovepose du trenger, avhenger av årstiden. På senhøsten vet man aldri når vinteren kommer og banker på, og det kan bli kaldt i løpet av natten. Å holde varmen er kanskje det viktigste suksesskriteriet:
Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge liggeunderlag?
Liggeunderlaget er viktig, siden det ligger mellom deg og det kalde teltgulvet.
- Du trenger ikke de dyreste liggeunderlaget, men velg et som gir deg den komforten du trenger på tur. Skal du bære langt, tenk på vekt.
- Et isolert, oppblåsbart underlag i kombinasjon med et tynnere bamseunderlag holder hele høsten og vinteren.

Hvilken sovepose bør jeg velge?
Det er viktig å ha en varm nok sovepose. I likhet med liggeunderlag, finnes det et mylder av soveposer. I hovedsak finnes det tre kategorier av soveposer:
- Sommerposer: Disse er tynne og lette, og ofte bli det for kaldt på natta for sommerposen i Norge. Det er bedre med en sovepose som er litt for varm enn litt for kald.
- Vinterposer: For de som vil sove ute på vinteren. En god vintersovepose kan tåle temperaturer ned til -30 grader.
- 3-sesongs soveposer: For de fleste vil denne soveposen være optimal. Den passer godt for vår, sommer og tidlig høst.
Sjekk dette når du skal kjøpe sovepose
- Lengde på soveposen: Du bør kunne krype godt nedi soveposen uten at tærne butter i bunnen. Er soveposen for lang (feks for barn), kan du bruke en strikk, reim eller tau for å knyte igjen posen til passende lengde.
- Komforttemperatur: Minimums og makimumstemperatur hvor soveposen gir best komfort. Her er det variasjoner mellom kjønn, finn ut hva som passer best for deg.
- Materiale: Soveposer fylles enten med syntetisk fyll eller dun. Dun er lettere og kan pakkes tettere, men krever mer vedlikehold og er dyrere.
Tre tips for å holde varmen på telttur
- En sovepose med komforttemperatur et sted mellom -5 og -10 grader kan være fint å ha på høsten. Du kan også kombinere to tynnere soveposer, så lenge det ikke blir for trangt. Husk at luft isolerer. En lakenpose inni soveposen vil også øke komfortemperaturen.
- Bruk drikkeflaske som varmeflaske. Fyll en Nalgene-flaske eller tilsvarende med varmt vann og legg i soveposen. Tre en raggsokk utenpå. Da snakker vi ordentlig teltkomfort! En slik varmeflaske fungerer forøvrig ypperlig til å tørke våte sokker, men det er best å gjøre utenfor soveposen for å unngå fukt.
- Sørg for at du er varm og mett når du kryper i soveposen. Gå på do om du må, ikke utsett det til sene og kalde nattetimer. Ta på deg ullundertøy, ullsokker og lue om du er bekymret for å fryse, men ikke særlig mer. Da beholder du et isolerende luftlag i soveposen. Ha uansett alltid tørre klær på deg når du legger deg. Lukk kragen og snør igjen hetta på soveposen for minst mulig varmetap.
Hvordan sette opp teltet
Øv på å sette opp teltet i hagen eller i nærheten av der du bor før du drar på tur. Pass også på at du har med stenger og plugger i tillegg til selve teltet.
Hva trenger du for å sette opp et telt?
Teltplugger: De små metallpluggene du fester i bakken. Teltet har hemper langs bunnen, og teltpluggene holder teltet på plass. Du kan gjerne tråkke pluggene litt ned i bakken så de sitter godt, særlig in det blåser mye. Teltpluggene kommer i en egen pose sammen med teltet.
Barduner: Trådene som er festet rundt på utsiden av teltet. Disse skal dras ut og festes med teltplugger i bakken. Du kan også feste bardunene i trær. Barduner er viktig når det blåser, og holde fasongen på teltet så det ikke kollapser i fjeset ditt i løpet av natta.
Teltstenger: Dette er de lange stengene du må sette sammen før du trer de inn i ferdigsydde kanaler på teltet. Teltstengene lager formen på teltet og holder taket oppe. Se etter fargekoding på stenger og i kanalen på teltet.
Det finnes mange ulike typer telt og alle har ulike variasjoner av hvordan de skal settes opp. Noen tips:
- Legg teltet utover på bakken der du vil sette det opp, med teltbunnen ned og brettet ut i full størrelse.
- Finn åpningen på teltet, og snu bunnen slik at åpningen på teltet blir der du ønsker den
- Sett sammen teltstengene, og se etter fargekoding på stang og kanalen i teltet de skal tres inn i
- Tre i alle teltstengene på rett plass
- Start med teltplugger i alle hjørner først, så fortsetter du med bardunene
- Når teltet er satt opp omtrentlig slik det skal, kan du begynne med finjusteringen!
Lys i mørket
Ta med en campinglykt eller en lyslenke for ekstra koselig stemning når mørket faller på. Litt teltunderholdning i form av en bok, kortstokk eller annet er også bra. Om du synes det er stusselig å sitte inne i teltet hele kvelden, kan du nyte den friske høstlufta rundt bålet. Bare pass på at bålet ikke står for nærme teltet, og at vinden ikke kaster glør på teltduken.
Kjøp brukt eller lån utstyr
Det er ikke til å legge skjul på at du trenger litt utstyr når du skal på telttur, men du trenger ikke å kjøpe nytt! Kanskje du kjenner noen du kan låne av? På bruktmarkedet ligger mye bra til en rimelig penge, se for eksempel friluftsseksjonen på Tise eller finn.no. I tillegg har flere butikker utleie av utstyr, og hos BUA kan barn og unge låne utstyr gratis.
Bli med på fellestur eller ferskingkurs
DNT arrangerer fellesturer med teltovernatting året rundt. Her får du garantert godt selskap og en trygg tur. I tillegg kan du melde deg på ferskingskurs eller ta et av våre mange digitale friluftskurs, hvor du får trygghet, selvtillit og ikke minst inspirasjon til å komme deg ut i naturen. Det arrangeres flere andre kurs utover høsten som gir deg mer trygghet og kunnskap om friluftsliv.

Se også



