Fra hytte til hytte med de firbeinte

x Merk: Denne artikkelen er 11 år gammel og enkelte opplysninger kan være utdaterte.
Bestyrer Anders Sten Nessem ved Haukeliseter fjellstue. Foto: Åshild Woie/ Haukeliseter FjellstueNei! sier allergikerne. Jo! sier hundeeierne. Er det rom for alle - med hund og hår - på DNT-hyttene?

- I utgangspunktet er alle velkomne til fjellet og turistforeningenes hytter. Men i praksis er det opp til hver enkelt medlemsforening å bestemme hvordan dette skal gjennomføres, sier Assisterende generalsekretær Anne Mari Aamelfot Hjelle.

- Man bør kunne stille krav til hundeeierne, understreker hun. - Forvent ikke at alt ligger tilrette for hunden din. Ta en telefon til hytten på forhånd og sørg for at hunden takler å være aleine. Ta gjerne med en plastskål og et eget teppe til hunden, legger hun til.

Finn de hundevennlige hyttene på ut.no

Ta med hunden på overnattingstur. Foto: Sofie Nyland

Slik er hundevennligheten på DNT hyttene i fem turområder i Norge:

1.Hundeluksus i Trollheimen og Sylan

- Det er bare to områder vi kan anbefale 100 % og det er Trollheimen og Sylan , sier Aamelfot Hjelle. Det er ikke like god kapasitet på alle hyttene, men alle har de egne hunderom. Noen steder er det flere hunderom og egne bur som hunden kan hvile i.

• Aller best har hundene det på de betjente hyttene i området.
  • De aller fleste av de betjente hyttene i Trollheimen har hunder om med egen inngang fra utsiden. Mange av disse hyttene har også bur på rommene, med mat- og drikkeskåler.
  • Hunderommene på de selvbetjente hyttene er ofte i annekset. Her er det også mulig å kjøpe vanlig selvbetjeningsmat til hunden

2.Varierende i Rondane og Jotunheimen

I Rondane og Jotunheimen er det stor variasjon på tilretteleggingen for de firbeinte, men turistforeningen jobber med å utvikle tilbudet på hyttene. Her er det best tilbud for hundene på de betjente hyttene, som har avsatt egne rom til hundene. På de selvbetjente hyttene i fjellet er det bur på de aller fleste av hyttene. Disse er plassert i uthus eller evt. i inngangspartier.

• Er det ikke plass på hunderommene, må noen sove andre steder.
  •  Det er ingen spesiell bestillingsordning for hunderom, men all bestilling skjer hos bestyrerne og det er lurt å kontakte den enkelte hytte på forhånd.
  • Overnatting for hund koster kr. 100,-.

3. Magert i Oslomarka

Skal du gå fra hytte i Oslomarka bør du ta med deg telt. På de ubetjente hyttene er det ikke anledning til å ta med hunder inn i hyttene. Tilbudet til hunder skal utvikles også i Oslomarka.

4. Trivelig i Tafjordfjella

Tafjordfjellet er godt tilrettelagt for hund og på Danskehytta kan hund og eier disponere en egen hytte. 20 meter fra hovedhytta er det satt opp ett nytt bygg med to køyer og plass for to hunder.

5. Beitedyr i Ryfylkeheiene

I Ryfylkeheiene mangler de aller fleste hyttene egne hunderom. Men du kan ta med deg hunden inn i byslag, kaldrom, vedskjul og lignende. Det er mange beitedyr i Ryfylkeheiene og det kan til tider være problematisk å ta med hund. - Hunder kan være en glede på tur i fjellet, men husk å ta hensyn til både hunden, andre turfolk, beitedyr og vilt, sier Aamelfot Hjelle.

• Stranddalen byr på to utendørs hundehus. I tillegg har de to rom som kan disponeres av to- og firbeinte.
  • Haukeliseter fjellstue kan menneskets beste venn tilbringe gode turdager. Flere av fjellrommene og stabbursrommene er tilrettelagt for hund. I tillegg er det bur tilgjengelig nede i kjelleren i Seterfløyen hvor det er oppvarmet plass.
  • Det er lurt å ringe hytten på forhånd for å sjekke om det er ledig plass på disse rommene.
  • Stavanger turistforening tar kr 75,- for ekstra utvask.

Kollektivt med hund

Det er tillatt å ta med hund på toget. men på grunn av plassregulering må du bestille billett til deg og hunden på forhånd. Her betaler du 50% av ordinær pris for hunden. Noen busselskap tillater at man tar med hund, mens mange av de større selskapene slik som Nor-Way Bussekspress forbyr dette.

Foto: Mattias Jansson

Hundevett på tur

• Ring direkte til hytta du ønsker å overnatte i, eller foreningen som driver den.
  • Ta med det utstyret hunden trenger, som mat, skål og et teppe den kan ligge på. Hunden kan bære utstyret sitt i kløv.
  • Gjør rent etter hunden.
  • Ha alltid hunden i bånd av hensyn til mennesker og dyr.
  • Husk at mange kan være redde også for snille hunder.
  • Hold hunden i bånd ved hyttene og sjekk om det er båndtvang i området.
  • Det er viktig for allergikere at de vet hvor det har vært hunder. Hundene må ikke tas med inn i oppholdsrom eller soverom.
  • Hjelp oss med å holde det ordentlig rundt hyttene og ta opp hundeskitten. Bruk hundepose også i utmark – og ta den med deg.
  • Tenk over om hunden din bråker og holder andre våkne. Tren med den på forhånd.
  • Hunden må bindes et stykke unna hytteinngangen slik at den ikke sjenerer andre.

Les mer om hund på tur her.

Skrevet av Berit Rødstøl/ Trude Blåsmo den 18. oktober 2010