Tips til tur med hund

x Merk: Denne artikkelen er 13 år gammel og enkelte opplysninger kan være utdaterte.

Mira nyter utsikten. (Foto: Ågot Caroline Nilssen)Hunder kan være en glede på tur i fjellet, men husk å ta hensyn til både hunden og andre turfolk. Her er noen gode tips til deg som skal på tur med hund.

Grunndressur

Tenk igjennom om du har god nok grunndressur (oppdragelse) på hunden. Når man ferdes i et miljø sammen med andre, er det viktig at man tar hensyn til andre turgåere. Ingen liker hundebjeffing på sene kveldstimer. Båndtvang og hensyn til både vilt og andre turgåere er viktig. Har hunden god innkalling og du bruker langline som sikring, vil du selvsagt føle deg tryggere.

Er du usikker på om hunden er lydig nok til å kunne tas med på tur fra hytte til hytte, ta et dressurkurs og du får mange nyttige råd og tips.

God form

Hunder som skal gå sammen med eieren i fjellet i mange dager, opp til 6-7 timer hver dag, bør ha en grunnform som er god. En hund som ikke er i god form kan lett få overbelastning av muskler og ledd. Har hunden din HD middels til sterk grad? Styr da unna krevende toppturer.

Bruk kløv med fornuft

La gjerne hunden gå med kløv så den kan bære sin egen mat. Har du aldri brukt kløv på hunden din, bør du venne den til kløven på småturer hjemme først. Vær forsiktig med kløv på unghunder. De kan lett få varige ryggskader. Fuglehunder og andre langryggede og tynnpelsede hunder får lett gnagsår og trykkskader. Følg med og bruk sunn fornuft.

Gi riktig for

Under lange turer er det viktig at hunden fores riktig. Frysetørket vom som du tilsetter vann er tilstrekkelig ”snacking” sammen med vann under selve turen. Høyenergi tørrfor gis oppbløtt i vann når du er kommet til hytten. Ligger hunden ute om natten i kaldt vær, trenger den opp til 50 % mer energi og betydelig mer fett.

Lag soveplass ute

Til tynnpelsede hunder som ikke er vant med å ligge under åpen himmel, er det lurt å bruke varmedekken om natten dersom det er kaldt og du ikke har mulighet til å la hunden ligge inne. Er du engstelig for at hunden skal bli liggende ute uten noe å krype under, ta med en fjellduk eller liknende, så kan du lage en liten gapahuk den kan sove under om været er dårlig.

La hunden hvile

Når hunden har gått hele dagen, trenger den ro og hvile. La hunden få ligge i fred et sted der det ikke går forbi folk slik at den ikke blir liggende å vokte – da får den kanskje ikke den hvilen den trenger. Ta med potesokker til hunden tilfelle den blir sårbeint, samt potevoks og førstehjelpsutstyr til hund. Dette kan også ligge i kløven.

Planlegg turen på forhånd

Det er stor forskjell på hyttene i de ulike fjellområdene når det gjelder tilrettelegging for hund, og det kan være lurt å kontakte hyttene eller turistforeningen som eier hytta på forhånd.

Skrevet av info@turistforeningen.no den 23. mai 2006