Logo
Til DNT.no forside
Fjøløy turisthytte, 27. april 2022. Agnethe Larsen på bildene.

Seks fine DNT-kysthytter

Visst er det fint med fjellhytter, men forandring fryder. Legg kursen mot kysten og få noen herlige dager med utsikt mot havet og salt sjøsprøyt.

Kysten. Smak på ordet. Det har sin egen klang. Norge er en kystnasjon, og de aller fleste av oss bor i umiddelbar nærhet av denne værebitte stripa mellom land og sjø. Så hvorfor ikke legge noen dager til kysten i sommer, til en av DNTs fine hytter der du kan nyte utsikt og høy himmel.

Fredelig ved Lysefjorden

Fire gamle hus på steinmur rundt et tun med gress og eng.

Bakken gard i Lysefjorden. Foto: Odd Inge Worsøe

Bakken gard er en flott gård som ligger halvveis inne i Lysefjorden, mellom Bratteli og Songesand. Den gamle fjellgarden er på mange måter et historisk midtpunkt i Lysefjorden og hjemstedet til fjordens mest kjente karakter, Pilt-Ola. Anlegget har gjennomgått omfattende renovering og byr nå på spennende historie og egen vedfyrt pizzaovn.

Til Bakken gard kommer du bare med dine egne føtter eller båt. Det er kanskje en av grunnene til at stedet oppleves som unikt og fredfylt.

Annonse:

Folkets friluftsperle

Hytta på Fjøløy ligger like under toppen av det høyeste punktet på øya Fjøløy i Rennesøy i Rogaland. Den har en flott beliggenhet med nydelig utsikt! Her er det fint både på stille sommerdager og når det blåser. Hytta ligger perfekt til for å oppleve alt det Fjøløy og øyene rundt har å by på av naturopplevelser.

Se video fra Fjøløy:

I over 70 år var det 270 dekar store området på Fjøløy stengt for allmennheten. Det var militært område, et fort som ble etablert av tyskerne i 1941 og overtatt av det norske forsvaret i 1945. Nå er det åpent for allmennheten, og her kan du til og med overnatte noen netter i ei nett, lita DNT-hytte.

Adkomsten går med bil til Mosterøya.

Rett ut med kajakken

To personer i kajakk foran et svaberg. Bak svaberget ligger en brun hytte opp.
Imarbu er et skikkelig fint tureldorado på Nordmøre. Foto: Julie Maske

Den eneste av Kristiansund og Nordmøres hytter som ligger i fjæresteinene, er Imarbu i Imarsundet. Dette er virkelig en perle av et sted, med en beliggenhet som er like attraktiv for barnmefamilier som for kajakkpadlere.

Ved Imarbu er et naust hvor det ligger to flotte geitbåter til disposisjon for alle som bruker hytta. I tillegg finner du fiskeutstyr, krabbeteiner og kokestasjon for krabbe i naustet. Her ligger med andre ord alt til rette for aktive dager for hele familien med middag rett fra havet som motivasjon.

Enkelt i Romsdalsfjorden

Person i rød t-skjorte og caps sitter ved et lite bord ved et vindu og ser ut over havet utenfor.
På Veøystua får du fornemmelsen av å ha fjorden inne i stua. Foto: Maria Holo Leikarnes

De fleste av oss forbinder Romsdalen med kvasse tinder og toppturer, men tar du båt eller padler ut til historiske Veøya i Romsdalsfjorden får du oppleve området fra sjøsiden.

Lille Veøystua er den første kysthytta til DNT Romsdal. Den ligger vakkert til, og her er det mulig å ta de iskalde morgenbadene du lengter etter på varme sommermorgener. Hytta er svært enkelt utstyrt og det er per dags dato ikke kokeutstyr og kjøkkenutstyr i hytta, så evt. primus, gass og kjøkkenutstyr må tas med. Viktig info for deg som skal leie Veøystua: Det er ikke ferskvann på Veøya, så alt drikkevann og vaskevann må tas med fra fastlandet.

Mellom fjære og fjell

Flere voksne og barn leker og bader utenfor en rød hytte som ligger rett ved sjøen.
På riktig varme sommerdager er Gjælentunet ved Bodø et riktig godt sted å være. Foto: Stig H. Rasmussen

Gjælentunet er Bodø og Omegns Turistforenings nærmeste tilbud til Bodøs befolkning. Anlegget består av fire hytter, noen uthus, naust og to båter og har landets lavest beliggende turistforeningshytte, Egnarbua , to meter over flomålet.

Gjælentunet egner seg meget godt for skoleklasser, barnehager og grupper, og er tilrettelagt med undervisningsmateriell. Enga og stranda ved Egnarbua er et yndet mål også for dagsturer.

Ut mot storhavet

Lite og grått hus med torvtak. Rundt huset er det gresstuster.

Gammelhuset i Skipsfjorden leies via Troms Turlag. Foto: Harald Strand

Gammelhuset i Skipsfjorden er stedet der du kjenner deg liten i stor, uendelig natur. Troms Turlag har leid dette nydelige stedet av grunneier, og her kan du nyte midtnattsolens vandring over havoverflaten eller om bare være nærme sjøen.

Gammelhuset ligger i et grønt, vennlig landskap, omringet av høye, mektige fjell - enkelte strekker seg 1000 meter over havet. Her er fine turmuligheter, både på sletta og på fjellryggene. Vi oppfordrer dere til å følge merkede turløyper og å holde dere til stiene. Skipsfjorden er landskapsvernområde, og har sårbare sanddyner som raser ut hvis folk trår på dem. Dette gjelder også når dere har passert brua og nærmer dere hytta. Følg pilene. Det skal ikke gås opp nye stier i området.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Tre fine DNT-fyr
Skongenes fyr
Tre fine DNT-fyr
Fem kortreise DNT-hytter
Middalsbu, Hardangervidda vest
Fem kortreise DNT-hytter