Skorgedalsbu, Romsdalen

Fem kortreiste DNT-hytteturer

Noen hytter ligger langt inn i fjellheimen, mange kilometer fra telefondekning eller parkeringsplasser. Det kan være deilig. Men av og til passer det best med en kortreist hyttetur. Her får du tips til hytter som kan tilby nettopp dette, så det er bare å starte planleggingen!

Publisert: 26. juli 2023
Skrevet av: Oda Ruud Framstad
Inspirasjon

Se video med forslag til fem kortreiste hytteturer:

Romsdalen for alle på Skorgedalsbu

Stort og blått kjøkkenbord i et grått rom med to vinduer.
KOS: Det er et hyggelig innemiljø på Skorgedalsbu. Foto: Line Hårklau

Bare en tjue minutters spasertur fra parkeringsplassen finner du Skorgedalsbu i Romsdalen. Denne hytta har en flott beliggenhet som legger til rette for både toppturer og rutenett lenger inn i Romsdalsfjella. Dermed passer Skorgedalsbu både for entusiastiske fjellsportfolk, og for barnefamilier og andre som ønsker en litt mer tilgjengelig fjellopplevelse.

Skarven (1048 moh.) og Smørbottfjellet (1188 moh.) er toppene som ligger nærmest hytta, og som man kan bestige både på sommerhalvåret og vinterhalvåret.

Annonse:

Litt av hvert på Olalia

Stor rød hytte med flaggstang og vimpel på tunet.
AKTIV PÅ HYTTA: Ved Olalia kan du gå fjellturer, padle kano eller fiske. Foto: Line Hårklau

Turisthytta Olalia i Etne- og Saudafjellene kan nås på bare litt over en time, og ferden går i lett kuppert terrreng på gruset sti. Det er også mulig å farte hit på sykkel.

Når du etter en forfriskende tur kommer frem til det flotte, røde bygget er det bare å begynne å se fram til alle de flotte aktivitetene det er tilrettelagt for her. Alt fra toppturer til Steinfjellet, Hauganutane og Lysenuten til padling i kano og klatring i klatrevegg.

Det er fint ørretfiske i ulike vann og elver rundt hytta og etterpå kan du tilberede fangsten i en gruve utenfor hytta. På denne fjellstova er det lett å kose seg.

Fint med litt mobildekning? Deilig med kort vei til og fra? Innlagt strøm og velutrustet kjøkken? Denne hytta tilbyr det meste for de fleste.

Kortreist høyde på Berdalsbu

Mann sitter utenfor ei brun hytte på fjellet.
IDYLL: På Berdalsbu kan du finne roen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Legger du turen til Austheienes nordre deler og Berdalsbu får du virkelig nyte i høyden uten å traske i mangfoldige timer. Turen inn til hytta er på bare fem kilometer fra Berdalsbru. Det er også mulig å gå fra Hovden, via Tjørnbrotbu eller ta en avstikker til topper som Gråsteinsnos, Kvannfjellet og Sæbyggjenuten.

Nyt den deilige sola her, med en kaffekopp på trammen, så føles livet godt.

Enestående naturområde ved Melands Grønahei

Person sitter utenfor ei grønn hytte på fjellet.
SENSOMMER: Sensommeren og høsten er flott på Melands Grønahei. Foto: Agnethe Larsen og Lene Voster Hebnes.

For 500 millioner år siden kræsjlandet en meteoritt og laget et 2,7 kilometer vidt krater. Stien som går fra Kleivaland til Melands Grønahei går gjennom dette krateret, som har fått navnet Ritlandskrateret. En slik sti finner du ikke noe annet sted på jorda. Hvis ikke det er overtalende nok, så kan det også legges til at det fotturen opp bare er på ca. 4-5 timer, på merket sti.

Hytta på Melands Grønahei ligger sentralt i Vormedalsheia landskapsvernområde. Navnet kommer av de irrgrønne fyllittformasjonene omkrig hytta. I dette enestående naturområdet er det sjeldne forekomster av planter, stein, dyr og fugler.

Blant andre er Fjellsenden (1101 moh.), som er den høyeste fjelltoppen i området, et flott turmål fra hytta.

Lett tilgjengelige Middalsbu

Kvinne sitter inntil en stein med ryggen til og leser ei bok i nærheten av ei svart hytte i en grønnkledd fjellside.
KVELDSKOS: På Middalsbu kan du nyte kveldssola med en god bok. Foto: Jasemin Folvik Adem

Turisthytta Middalsbu ligger ytterst i Middalen, rett ved elva som renner gjennom dalen. Hytta er veldig lett tilgjengelig da det går en bilvei inn Valldalen. Fra parkeringsplassen er det bare en halvtimes gange langs vegen.

Hytta fungerer som et flott startsted for videre ferdsel på vestvidda, stiene som leder til hyttene i nærheten er T-merka. Det er også lett å nå Hardangerviddas høyeste punkt Sandfloegga (1721 moh.) herfra, der toppen byr på en storslagen utsikt utover.

Nyt frisk fjelluft på Middalsbu, og bestem helt selv hvor langt, eller hvor kort du ønsker å gå.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem