Logo
Til DNT.no forside
Bunnen av to bein synlig strekkende ut fra synspunktet, og en utsikt over et skoglandskap med en innsjø foran oss.

Anbefalte turer i Trondheimsområdet

Trondheim og områdene rundt byr på mange fine turområder. Enten du vil gå en ettermiddagstur like ved Trondheim sentrum, eller en heldagstur gjennom villmark, er det gode muligheter. Dette er noen av Trondheimsområdets ypperste kremturer.

Publisert: 18. juli 2023
Inspirasjon

Jervfjellet fra Vikhammervollen

5,8 km t/r 

Jervfjellet byr på en fantastisk utsikt, og høyeste punkt, også kalt Trulsen, ligger 504 MOH. Turen går i en del vått terreng, så gode tursko er lurt om man vil være tørr på beina. Turen egner seg best på sommerhalvåret når det ikke er snø, og heller ikke på de våteste dagene da det er et myrområde som er utsatt for slitasje. 

 

Langs Nidelven til sentrum

6,6 km t/r

Denne turen går langs Nidelva fra Nedre Leirfoss og ned til Midtbyen i Trondheim sentrum. Turen på rundt 6 km går på god sti langs elva i lett turterreng. Det er flere idylliske plasser for en rastepause langs elva. 

 

St. Olavsspranget

5,8 km t/r

Opplev den fantastiske utsikten fra St.Olavsspranget i Bymarka. Turen går fra Trolla på sti i kuppert terreng. Selve spranget er en høy klippe med utsikt over Trondheimsfjorden, og er sikret med gjerde. 

 

Minnesmerke Skylark B

7,1 km t/r

Turen går fra Klefstadhaugen på Byneset, og inn i Bymarka til et minnesmerke fra 2. verdenskrig. Skylark-B er navnet på en radiosender som ble brukt av NTH-studenter til spionasje for britene under andre verdenskrig. Vær oppmerksom på at den siste delen av stien opp til merket er noe krevende både å gå og å finne.  

 

Rundtur til Rønningen gård fra Ringvål

7,9 km t/r

Rønningen i Leinstrandmarka er et opplagt turmål for Trondheims innbyggere. Et godt startsted for søndagsturen er fra Skistadion på Ringvål. Det er en fin rundtår å følge kjerreveien opp forbi Lauglovatnet og Vellikvatnet, og videre opp gjennom skogen til Rønningen. På tilbakeveien kan tugen går gjennom skogsstier rett sørover tilbake til Ringvål.

Skjult utsiktsperle i Leinstrandmarka

6,3 km t/r

Turen starter i vakre Leinstrandmarka ved Ringvål skistadion. Store deler av turen går på god kjerrevei, men de siste meterene inn til utsiktspunktet går utenfor sti. Her venter en nydelig utsikt over Lauglovatnet og Leinstrandmarka. OBS! Det er et heftigt stup rett ned, og ingen sikring som er satt opp. Hold trygg avstand til kanten. 

 

Storfossen med Trøndelags nest høyeste vannfall

1,4 km t/r

Storfossen ligger i Homla Naturreservat, og er et fossefall på hele 40 meter. Dette er en populær turdestinasjon, spesielt på sommeren, og det er godt tilrettelagt med utsiktsplatå og trapp ned til fossen. Et godt tips er å besøke fossen på høsten eller våren, da er det ofte stor vannføring og mindre besøkende. 

 

Geitfjellet i Bymarka

5,6 km t/r

Geitfjellet er et av Bymarkas fine utsiktspunkt. Herfra ser du det meste av Trondheim, og det er flott utsikt mot Selbufjellene og i retning Innherred, mot fjorden og Fosen samt de nordlige delene av Bymarka. Det anbefales å gå ut på pynten nord for hovedtoppen. Der er utsikten mot nordlige deler av marka enda bedre. 

 

Liaåsen fra Bekken gård

9,6 km t/r

Liaåsen er Estenstadmarkas høyeste punkt og er et mye brukt turmål med flott utsikt. Toppen ligger sentralt i marka og kan nås fra de fleste boområdene rundt marka: Steinan, Jakobsli, Solbakken, Bratsberg og Blakli for å nevne noen. 

 

Langtjønna

3,1 km t/r

Langtjønna er et lite vann like ved Jonsvatnet i Trondheim. Vannet egner seg fint for rastepause på en liten dagstur, eller som leirplass på overnattingstur med for eksempel telt eller hengekøye. Det er også populært å fiske, husk i så fall å ha fiskekort og sjekk oppdaterte regler i kommunen.  

 

Kråkfjellet 817 moh.

31,2 km t/r

Kråkfjellet ligger på grensen mellom Klæbu og Melhus og er Klæbus høyeste topp med sine 817 meter over havet. Det er ikke merket rute til Kråkfjellet så dette er en tur som krever at man er i stand til å finne fram i terrenget på egen hånd. På toppen er det en stor varde med turkasse og en minnestein som viser at her rastet kong Olav og statsminister Per Borten i 1969. 

 

Til topps på Gullsiberget

6,6 km t/r

Gullsiberget ligger i Nordmarka øst for Klæbu. Fra toppen er det fin utsikt særlig mot sør, mot vest og Vassfjellet, og mot nord med Jonsvatnet og Trondheimfjorden. Toppen kan nås fra flere utgangspunkter. De vanligste er Gjenvollhytta i Nordmarka og Hallset i Klæbu. 

 

Øyberget

7,5 km t/r

Øyberget ligger ved grensen mellom Skaun og Melhus kommune, og herifra er det en imponerende utsikt mot Øysand og Bymarka. Turen er 3,8 km en vei, og starter ved Bjønnabakkan.

 

Vassfjellet 710 moh. fra Kvål

14,8 km t/r

Turen starter på 50 høyde-meter i Kvål sentrum, og ender opp på Vassfjellet 710 meter over havet. Selv om turen har en stigning på 660 høydemeter, ligger veien flott til i terrenget, så her handler det om å velge tempo etter evne. Utsikten blir mer og mer imponerende jo nærmere du kommer toppen, hvor du får en ubeskrivelig panoramaopplevelse. 

 

Ladestien fra Lade kirke

4,7 km t/r

Turen går på god sti i kupert terreng over Kjerringberget, via Sponhuset og tilbake til Lake kirke. Den populære stien langs havkanten er spesielt vakker en sommerkveld i solnedgang. 

 

Solemsvåttan fra Reppe

3,8 km t/r

Solemsvåttan er den høyeste toppen i den nordlige delen av området Jonsvatnet – Malvikmarka. Et utsiktstårn som er bygget der, gjør at en får god utsikt over Jonsvatnet, mot fjorden og deler av byen. Det er lagt til rette med rasteplasser, bål- og grillplasser på toppen. Dette er en fin måte å bli kjent med nærområdet på Ranheim/Reppe og Solemsvåttan er verdt turen for dere som bor i andre deler av Trondheim også. 

 

Storheia fra Henriksåsen

9,5 km t/r

Storheia på 565 moh. er den høyste toppen i Bymarka. I klarvær er det en storslagen og vid utsikt fra toppen: Over Byneset og fjorden med Buvika og Orkdals-fjorden, ut mot Trondheimsleia og fjellene på Fosen. I øst kan man se Verdals- og Selbufjellene, Sylan og Jervfjellet. I sør kan man bl.a. se Trollheimen og til og med Snøhetta når det er riktig klart. Mot vest ser man Heimsfjellet og Omnsfjellet. 

 

Månen via Burmaklippen

Rundttur, 5,4 km

Et av de fineste utsiktspunktene i Estenstadmarka ligger litt nordøst for det høyeste punktet på Månen (349 moh). Turen går via “Burmaklippen”, Tronheims svar på Trolltunga. En historie sier at nedenfor denne klippen ligger det som på folkemunne kalles “Burmadalen”. Navnet skal ha oppstått under byggingen av Estenstadvegen da krigen i Burma var det store samtaleemnet blant anleggsarbeiderne.´

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Nærturrunder i Trondheim
Trondhjems Turistforening og Trondheim kommune har merket en turrunde i Trondheim sentrum. Den har fått navnet Midtbyrunden.
Nærturrunder i Trondheim
Fine leirplasser i Bymarka
Telttur ved Lianvatnet i Bymarka i Trondheim. November. Hjertet tegnet ved hjelp av lang lukkertid og lommelykt.
Fine leirplasser i Bymarka