Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Montering av ny bru over Gravbekken i Trollheimen.

Tusen takk til alle frivillige i Trondhjems Turistforening

Takk for stiene, de røde T-ene, og kvistene som viser vei. Takk for hyttene som gir oss ly og kos når vi trenger hvile. Takk for de trygge turene og arrangementene for store og små. Takk for kursene som gir oss kunnskapen vi trenger for å være trygg på tur. Takk for bildene og tekstene som inspirerer oss til å komme oss ut i naturen. Takk for de viktige avgjørelsene for å ta vare på naturen. Takk til alle våre frivillige som bidrar til et inkluderende og trygt friluftsliv. Og takk til deg som er medlem, du bidrar også til at alt dette er mulig. Uten de frivillige og medlemmene ville ikke TT-tilbudet vært mulig.

Publisert: 12. september 2023
Om DNT

YRENDE LIV

Våre frivillige legger ned mer enn 35 000 timer eller 20  årsverk med frivillig arbeid hver eneste år. Disse legger til rette for friluftsliv og har ansvaret for over 1000 kilometer med stier i fjellet; disse vedlikeholdes av frivillige, som har ansvar for hver sin strekning. Større prosjekter som brobygging, klopplegging, vinterstaking og skilting organiseres som dugnader. Hyttene i fjellet og i Bymarka sees etter av frivillige tilsyn. I tillegg gjennomføres det mange dugnader som tar seg av alt fra rundvask, via vedlikeholdsarbeid til større rehabiliterings- og byggeprosjekter.

TT arrangerer nesten 600 turer, kurs og arrangementer. For å avholde disse har organisasjonen en rekke turgrupper, lokale turlag på Fosen, Hitra og Frøya, og en ressursgruppe i Trondheim som har ansvaret for kurs, større arrangementer og mange av fellesturene. Det er yrende liv i Sandgata når styrene i Ungdomsgruppa, Fjellsportgruppa og Veteranan går i gang med planlegging av aktivitetsprogrammene sine.

Tusen takk til alle frivillige. Uten dere ville ikke dette vært mulig. Det er ekstra hyggelig å vita at våre frivillige først og fremst er med på dette for sin egen del. De liker slike oppgaver og synes det er fint å bidra i meningsfulle oppgaver til glede for mange 

Engasjerte folk som bruker sin samlede kompetanse til å finne attraktive og spennende turer til sine medlemmer. Et dyktig korps av turledere sørger for at turene blir gjennomført på en trygg og trivelig måte. De store arrangementene som Topp 7, Barnas store fjæredag og Opptur skaper liv og røre og turglede for mange tusen deltakere. Det er de mange frivillige arrangementsmedarbeiderne som merker løyper, står på stand, leder aktiviteter eller deler ut premier som gjør det mulig.

Barnas Turlag er TTs tilbud til barn og familier. BT finnes i mange av kommunene i Trøndelag, og det er ofte noen familier som brenner for friluftsliv og som har litt ekstra overskudd som tilrettelegger for hyggelig aktivitet og naturopplevelser for andre familier.

De senere årene har TT gjort mye for å få med nye grupper til friluftslivet. Dette har engasjert mange nye frivillige. I samarbeid med blant annet Røde Kors har det kommet til nye turgrupper som Mangfold til Topps som bidrar til turglede for nye innbyggere i landet.

Til å presentere dette flotte tilbudet er det også mange frivillige som deltar som fotografer, og skribenter når TT skal informere og inspirere folk i regionen til å gå på tur. Innholdsproduksjon på TTs mange kommunikasjonsplattformer er en omfattende jobb som krever stor innsats.

Det strategiske arbeidet i foreningen gjøres i styret, som ved hjelp av administrasjonen og innspill fra alle ledd i organisasjonen sørger for at arbeidet gjøres til medlemmenes beste og til å sette retning for arbeidet. Det er mange muligheter, og et engasjert og kompetent styre er avgjørende for at foreningen skal klare å fylle funksjonen som Trøndelags viktigste friluftslivsorganisasjon over lang tid.

 

Frivillige på Topp7 2022
Blide frivillige møter deltakere i løpya på Topp7.

ANSVARET BLIR FORT STORT

-Hva er det som gjør at frivilligheten står så sterkt i TT når man ellers kan få inntrykk av at frivillig arbeid og dugnad er litt under press?

Mye har skjedd i samfunnet vårt som bidrar til at det er krevende å drive en organisasjon. TT merker dette ved at krav fra både myndigheter og deltakere øker. Krav til dokumentasjon, internkontroll, systematisk HMS-arbeid, stadig mer omfattende og kompliserte regelverk for økonomi og drift. Dette er positivt, men mange frivillige ledere føler at ansvaret blir stort. Dette er nok mye av årsaken til at mange organisasjoner blir mer profesjonalisert. Mange ansetter en administrasjon med kompetanse til å sørge for at de formelle kravene blir fulgt og at organisasjonen «har ting på stell.» Sånn er det også i TT.

Derfor har frivilligheten endret seg de siste årene. Fra å ha det hele og fulle ansvaret for organisasjonen kan administrasjonen nå legge til rette slik at frivillige kan gjøre mer avgrensede oppgaver som man har interesse for, uten å ha ansvaret for en større helhet. Dette gjør det lettere å bidra med det man ønsker.

Det ble gjort en analyse for noen år siden i en periode der rekruttering av frivillige var litt krevende, kanskje hadde de administrative oppgavene som frivillig rolle blitt litt for stor. Det kunne se ut som om TT sto litt med lua under arma og nærmest ba om at noen ville være med å hjelpe til på dugnad. TT. Vi stilte spørsmålet: hvorfor er folk frivillig? Svaret på det kan kanskje summeres opp til at folk synes det er artig, det er meningsfylt arbeid, og det er trivelig å gjøre det sammen med andre.

Med det som utgangspunkt ble det laget nye nettsider der alle arbeidsoppgaver som trengte frivillige ble beskrevet, og der de som er interessert kan melde seg på dugnader eller kurs som kvalifiserer til for eksempel turlederoppdrag. Her finner man også ut hvem man kan kontakte hvis man ønsker å bidra. På denne måten fikk man tak i de menneskene som liker å delta på slik oppgaver. De første dugnadene som ble lagt ut på denne måten ble fulltegnet med en gang. Så i dag er alle våre frivillige først og fremst med på dette for sin egen del. De liker slike oppgaver og synes det er fint å bidra og mester meningsfulle oppgaver.

 

Dugnad på Gjevilvasshytta. Skifting av tak og utskiftning av vinduer.
Vinduene på Gjevilvasshytta får seg et løft på en hyttedugnad.

SIKKERHET I ALLE LEDD

Sikkerhet er en bærebjelke i alt TT arbeider med. Det er stor aktivitet, og aktivitetens natur tilsier at det kan skje uhell om man ikke har sikkerhet i fokus. Organisasjonen arbeider på flere plan for å gjøre sikkerheten så god som mulig på våre aktiviteter. Deltakernes kunnskapsnivå. De som deltar på aktiviteter må vite hva de kan forvente, hvilket utstyr og kompetanse de må ha for å kunne mestre turen. Turlederne må ha tilstrekkelig kompetanse til å kunne lede gruppen, og til å forebygge uhell, men også til å kunne handle rasjonelt hvis uhellet skal være ute. En god beredskapsplan for å ivareta frivillige og deltakere hvis det skulle oppstå en hendelse er også viktig. TT har også en metodikk for risikovurdering av alle sine arrangementer. Denne gjennomføres konsekvent, og er en dokumentasjon for å sikre at våre rutiner og organisasjonens kompetanse blir brukt på alle arrangementene.

Samlet sett ivaretar disse elementene sikkerheten for deltakerne, og gir våre frivillige turledere trygghet for at aktiviteten blir gjennomført på en forsvarlig måte. Vi tror at riktig kompetanse og systematikk rundt gjennomføring av arrangementene er svært viktig for å rekruttere og holde på de mange turlederne som gjør det mulig å få til så mye aktivitet i foreningen.

Felleskapet i TT, og Den Norske Turistforening legger også til rette for at det skal være lettere for de mange frivillige i gruppene og lokallagene. Felles økonomisystem, nettsider, verktøy for å publisere arrangement, påmeldingssystem er eksempler på gode løsninger. Administrasjonen har også stor kompetanse og vilje til å bidra til å støtte frivilligheten i deres arbeid lokalt. Dette gjør arbeidet litt lettere, men det er nok også en stor trygghet som er viktig for å opprettholde engasjementet.

 

Veteranan i TT er godt voksne og ressurssterke. Det er en fryd å se deres planmessige tilnærming til styrearbeid. De arbeider systematisk med tiltak for økt sikkerhet, og et interessant turtilbud. Deres turprogram er alltid ferdig lenge før fristen.
Veteranan i TT er godt voksne og ressurssterke. Det er en fryd å se deres planmessige tilnærming til styrearbeid. De arbeider systematisk med tiltak for økt sikkerhet, og et interessant turtilbud. Deres turprogram er alltid ferdig lenge før fristen. Foto: Janne Horgen Tegnander

FRIVILLIGHET I FRAMTIDEN

-Er framtiden rosenrød?

Frivilligheten i TT blomstrer og bidrar enormt mye friluftsliv er det viktig å tenke framover å forsøke å løse utfordringer og utvikle organisasjonen slik at den positive utviklingen fortsetter. I 2022 feirer vi frivillighetens år og håper at et ekstra fokus bidrar til å løfte organisasjonen ytterligere som et godt sted for frivillige. Målet vårt er å øke den frivillige innsatsen både i antall timer, men også i antall personer som vil engasjere seg.

Økt kompetanse er et viktig stikkord også framover. Turlederutdanningen er godt utviklet, men opplæring også av alle som deltar på dugnad og arrangement er viktig. Det som kanskje er mest krevende er å ha lederverv i grupper og lokallag. Samtidig er også disse svært viktige for at organisasjonen vår kan vokse og utvikle seg videre. Kompetanse og støtte er viktige stikkord her. Det er en utfordring å klare å gi frivillige relevant opplæring da organisasjonen er spredt både geografisk og i erfaringsnivå. E- læring og samlinger for ledere er et tiltak som er under utvikling i samarbeid med de andre DNT-organisasjonene.

Dette har vi store forventninger til, og tror det kan bidra til å løfte og dyktiggjøre ledere og styrerepresentanter i organisasjonen. Dette tror vi vil skape både trygghet, engasjement og en sterkere tilhørighet for de som engasjerer seg. Kanskje vil det føre til at det også blir lettere å rekruttere frivillige til styreverv lokalt.

Det skal være trivelig å være frivillig i TT. Vi tror også sosiale møteplasser og et godt miljø er avgjørende for at folk vil engasjere seg. Mange av gruppene har et svært godt miljø, og det blir viktig å sørge for at alle frivillige trives. Medlemsmøter, frivilligkafe på Rønningen, flere kurs og samlinger kan være gode virkemidler her. Dette er ikke nytt, men koronaårene har satt oss litt tilbake, og det blir viktig få til de gode felleskapsarenaene framover.

I dag drives store deler av TTs tilbud av frivillige, og dette skaper en flott organisasjon med stor betydning for friluftsliv i vår region. Vi har grunn til å være stolte og takknemlige over resultatene som er skapt gjennom mange år, men også over at organisasjonen skaper gode opplevelser for frivilligheten. At man som frivillig i TT kan få ny kunnskap, erfaringer, sosialt samvær, personlig utvikling, og ikke minst fantastiske naturopplevelser som gir minner for livet.

Med vennlig hilsen

Frode Støre Bergrem
Daglig leder
Trondhjems Turistforening

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem