Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Dronebilde av Theisendammen sett ovenfra. En innsjø i bymarka, med fjorden synlig i bakgrunnen. Skyfull himmel.

Etter regn kommer sol - Turleder Tove Kristin Størmvågs historie inn i TT

En dramatisk hendelse på jobb i 2011 gjorde at helsa til Tove Kristin Strømsvåg fikk seg en alvorlig knekk. Steg for steg har hun klart å bygge opp livet sitt igjen. Hun startet som deltaker på organiserte Rett UT-turer, trente seg opp og gikk «Norge på tvers». I dag er hun turleder og en viktig ressurs- person i TT.

Publisert: 12. september 2023
Om DNT

TEKST: ASGEIR VÅG

–Jeg har hatt en utrolig reise som jeg håper vil fortsette i mange år, sier Tove Kristin Strømsvåg. Etter at hun begynte med turaktiviteter og engasjerte seg i frivillig arbeid i TT har livet hennes fått et nytt innhold. –Det har gitt meg veldig god helse, og jeg er blitt kjent med så mange supre mennesker.

Tove Kristin Strømsvåg

 

BRANNINFERNO

I 2011 jobbet Tove Kristin Strømsvåg i hjemmetjenesten i Trondheim kommune. Denne dagen skulle hun bare en kjapp tur innom ei eldre dame som bodde i et to-etasjes murhus. Straks hun kom innenfor døra hørte hun en brannvarsler som ulte. Hun kastet fra seg sekken i gangen og så samtidig en merkelig svart stripe i taket på stua. Hun sprang inn og så da at det brant ved siden av sofaen og oppover mot taket. Damen som bodde i huset var på kjøkkenet og hadde ikke hørt brannvarsleren på grunn av dårlig hørsel.

Tove skjønte at her gjaldt det å komme seg ut så kjapt som mulig. Brannen hadde nå nådd gangen, slik at utgangsdøra var sperret av flammene. De måtte derfor forsøke å komme seg ut gjennom en annen dør, som vendte ut mot baksida av huset. Den var låst med nøkkel og sikkerhetslås, men Tove klarte å beholde roen og fikk opp døra. Med det samme begge to hadde kommet seg velberget ut kom det en eksplosjon som blåste ut vinduene i etasjen over.

Selv om det hele tilsynelatende endte godt, fikk denne hendelsen store konsekvenser for Tove. Hun har en medfødt hørselssvekkelse, og stresset i den dramatiske situasjonen gjorde at hun nå fikk en konstant og kraftig ørelyd, såkalt tinnitus. Hun slet også lenge med angst når hun var i situasjoner som minnet henne om hendelsen. Tove ble sykmeldt og måtte igjennom en fire måneder lang rehabiliteringsperiode ved Betania Malvik.

 

ET VENDEPUNKT

Etter endt rehabilitering var det ikke aktuelt for Tove å gå tilbake til sin gamle jobb. Hun begynte i stedet i arbeidsutprøving i deltidsstilling ved Løkkan Frivillighetssentral. Mens hun var på Betania hadde hun deltatt på turer og utflukter som senteret arrangerte.

–Jeg satte stor pris på disse turene, følte at det gjorde det lettere å takle den nye hverdagen med tinnitus, sier hun.

Overlatt til seg selv begynte hun å gå turer på egen hånd og ble godt kjent i marka. I lengden ble det litt kjedelig å gå turer alene, så da hun oppdaget at TT arrangerte såkalte Rett UT-turer fikk hun lyst til å prøve det.

Turene vår åpne for alle og dessuten var det gratis å delta. Tove hadde ikke så god råd slik livssituasjonen hennes nå var blitt, så dette var god match på alle måter.

–Jeg husker godt den første Rett UT-turen jeg var med på, forteller Tove. –Turen gikk fra Ferista og oppover til Kobberdammen, og jeg syntes det var veldig hyggelig å bli kjent med andre som også likte å gå på tur. Her fant jeg likesinnede som jeg kunne dele opplevelsene med, og fikk noen å prate med på turene.

 

NYE MÅL

Fra nå av ble Rett UT-turene en viktig del av Toves liv. Selv om hun trivdes godt med å være deltaker på turene ble hun fascinert av turlederrollen. Hun så opp til dem som ledet turene, og begynte å drømme om å selv å bli trygg nok til å ta på seg en slik oppgave.

Til slutt bestemte hun seg for å skaffe seg den kunnskapen som krevdes for å bli turleder. Hun tok først et Ambassadørkurs som er obligatorisk for frivillige i TT og fortsatte med å ta et grunnleggende turlederkurs i 2014. Nå var hun kvalifisert til å lede nærturer.

Samtidig begynte hun å gå på private turer sammen med de andre Rett UT-turlederne som hun nå hadde blitt godt kjent med. Hun lærte mer og mer, og fikk også spesialundervisning i bruk av kart og kompass av Merete B. Aarstein, en av TTs erfarne turledere. For å få praksis begynte hun å delta på turorienteringen som Freidig arrangerer hvert år.

I 2017 gjennomførte Tove sommerturlederkurset i TT-regi. Nå var hun blitt turleder på høyt nivå, med kompetanse til å lede fotturer i fjellet. Et nytt mål var nådd.

 

Den første gangen Tove Kristin gikk Norge på tvers var det så dårlig vær at fjellene lå gjemt i lavt skydekke.
Den første gangen Tove Kristin gikk Norge på tvers var det så dårlig vær at fjellene lå gjemt i lavt skydekke.

 

NORGE PÅ TVERS

Allerede i 2014 hadde Tove begynt å legge planer om å gå ekspedisjonsturen «Norge på tvers». I 2016 meldte hun seg på fellesturen som skulle følge den offisielle «Norge på tvers»-ruta fra Stjørdal til riksgrensa i Tydal. Det var fem deltakere på turen, med Nina Johansen som turleder.

Turen ble gjennomført i dårlig vær med regn stort sett hver dag. –Det surkla i sko og det var fryktelig vått og kaldt, minnes Tove. –På dagsetappen mellom Storerikvollen og Nedalshytta hadde vi gledet oss til å se det mektige Sylmassivet dukke opp foran oss, men vi så ingen verdens ting i gråværet. I mitt stille sinn tenkte jeg at da blir det sikkert kjempefint neste gang.

I 2019 gikk Tove «Norge på tvers» på nytt, denne gangen som turleder sammen med Tove Eivindsen og med 10 damer i alderen 26-71 år som deltakere. Fellesturen ble velsignet med mye godvær, og nå fikk Tove oppleve Sylmassivet badet i solskinn. –Det var nøyaktig likt bildet jeg hadde i hodet mitt i 2016, sier Tove og smiler lurt.

Sommeren 2022 gikk Tove «Norge på tvers» for tredje gang, nå som privat tur sammen med fire andre damer. Hun har også gått langturen «Signatur Trollheimen» som fellestur, det var i 2017.

 

HEKTA PÅ OPP24

Et annet turkonsept Tove ble hekta på var Opp24, som gikk ut på å besøke den høyeste fjelltoppen i hver kommune i det som da var Sør-Trøndelag fylke. Besøket på toppene skulle registreres ved hjelp av en turapp som ble lastet ned på telefonen. Opp24 ble startet opp i TT-regi sommeren 2015.

Tove fikk registrert sin første Opp24-topp da hun deltok på en fellestur til Forollhogna. Konseptet slo godt an hos flere av de andre turlederne, og de begynte å slå seg sammen for å sanke toppene på private turer. –Opp24 ga meg mange fine opplevelser til turmål jeg ellers ikke ville kommet på å gå til, sier Tove.

Innspurten på Opp24 var i 2018, for da måtte de siste toppene besøkes for å få registreringsbevis.

–Kristi Himmelfartsdag var vi to personer som hadde planlagt å gå innom tre topper på Fosen på en og samme tur. Vi gikk til Storheia, Dåapma og Finnvollheia før vi satte oss i bilen og kjørte hjem. Da var det langt på natt.

I juli 2018 ble Storsylen besøkt som siste topp. Opp24 var fullført.

 

Sylmassivet i Sylan badet i sol andre gangen Tove gikk turen Norge på tvers.
Sylmassivet i Sylan badet i sol andre gangen Tove gikk turen Norge på tvers.

 

FRIVILLIG I TT

I 2016 ble Tove med som frivillig i «Turgruppa til Topps». Prosjektet er et samarbeid mellom Trondhjems Turistforening, Trondheim Røde Kors, Løkkan Frivilligsentral, TROVO (Trondheim Voksenopplæring) og OPAL (oppfølging og kvalifisering i omsorgsenheten i Trondheim kommune). Hanne og Sten Paltiel representerer TT som hovedansvarlige for å lede prosjektet.  

«Turgruppa til Topps» er et turtilbud der nyankomne til Norge kan gå på tur sammen med noen som er vokst med den norske turtradisjonen. I løpet av året arrangeres det ca. 20 turer i Trondheims markaområder, inkludert noen overnattingsturer samt en lengre fjelltur. Fjellturen dette året gikk til Galdhøpiggen, og som frivillig fikk Tove ansvaret for ei mindre gruppe av deltakerne med Gunnar Kleiven som medansvarlig. Han har en sterk personlig motivasjon for å delta siden kona hans er fra Den dominikanske republikk.

–Det føles givende å kunne bidra til at de som kommer hit får en arena for språktrening, og får en mulighet til å bli kjent med andre på tur, sier Tove.

Tove har ingen planer om å trappe ned på engasjementet sitt i TT. –For meg gir det bare positive opplevelser å være frivillig. Jeg har fått mange fine nye venner, både blant turledere og deltagere på turene. Det har bidratt til at jeg har fått en veldig bra både psykisk og fysisk helse. For oss som har tinnitus er det å gå i skogen skikkelig medisin på grønn resept, det hjelper også mot PTSD (posttraumatisk stresslidelse).

Frivillig arbeid er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, avslutter Tove Kristin Strømsvåg.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem