Disse fjellturene er turekspertenes favoritter i Trøndelag
Å gå i fjellet i flere dager fra hytte til hytte etter T-merka stier er den klassiske måten å oppleve trøndersk fjellnatur på. Både Sylan og Trollheimen har et stort hytte- og rutenett som gir mange og varierte turmuligheter. Vi har spurt noen av våre mest erfarne turledere om tips til de beste fjellturene i disse fantastiske fjellområdene.
TREKANTEN I TROLLHEIMEN, 3 dager
“Trekanten” i Trollheimen er på Turistforeningens liste over de ti mest populære fjellturene i landet i celebert selskap med nasjonale ikoner som Galdhøpiggen, Besseggen og Preikestolen. Turen mellom Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta går i et av Midt-Norges vakreste fjellområder med frodige seterdaler og sagnomsuste topper.
Dagsetappene er slik:
Dag 1: Gjevilvasshytta over Skrikhøa til Jøldalshytta, 21 km, 6-7 t
Dag 2: Fra Jøldalshytta til Trollheimshytta
Alt A: Topptur over Trollhetta, 20 km, 10 t
Alt B: Topptur over Geithetta, 18 km, 6 t
Alt C: Badetur gjennom frodige Svartådalen, 16 km, 5t
Dag 3: Fra Trollheimshytta over Mellomfjell til Gjevilvasshytta, 21 km, 8 t
Adkomst: Vi anbefaler at du starter turen fra Gjevilvasshytta der det er bilvei helt fram. Du kan også komme deg dit med kombinasjon av tog/buss til Oppdal og drosje til Gjevilvasshytta. Best utgangspunkt for turen får du ved å dra til hytta om ettermiddagen slik at du kan starte på “Trekanten” neste morgen.
Merete Bjørnås Aarstein er en av TTs mange dyktige turledere. Hennes far var fra Rindal og hun fikk tidlig et forhold til Trollheimens eventyrlige fjellverden. – Jeg har et tidlig barndomsminne fra en storfamilietur sammen med pappa, mine brødre, onkler og tante. Vi bodde i en slags «fanteleir» med mange telt ved Gråsjøens bredd, ikke langt fra Trollheimshytta. En dag starta vi i tåke på turen opp til Trollhøtta. Etter å ha gått i et skoddehav hele veien opp, kom vi opp på toppen og der skinte sola. Mens vi rasta på toppen forsvant tåka helt ned til dalen og på turen ned så vi rett ned i Trollauget. Dette er et fantastisk minne som jeg fremdeles husker godt, forteller hun.
Turinteressen var vekket og Trollheimen er fortsatt et fjellområde Merete besøker jevnlig, både som turleder og på egen hånd. Ikke minst har turklassikeren Trekanten gitt henne mange fine turopplevelser.
Hva er det beste med «Trekanten»?
– Denne turen viser fram hvor flott Trollheimen er som turområde. Her oppleves fantastisk utsikt mot majestetiske fjell, samt frodige Svartådalen med vakre blomster. Om man går via Trollhøtta på turen mellom Jøldalshytta og Trollhøtta, får man virkelig kjenne på følelsen av å være på Trollheimens «tak» med utsikt i alle himmelretninger. Kan anbefale å ta en titt ned mot Litlhelvetet og Trollauget som ligger omtrent 600 m rett ned fra toppen. Det er også fascinerende å se på naturens kunstverker i Trollheimen. Da tenker jeg på de store og flotte furuene man blant annet kan se i området ved Trollheimshytta.
Hvorfor er denne turen blitt så populær?
– Foruten den mektige fjellnaturen gir de tradisjonsrike hyttene fine kulturopplevelser: Gjevilvasshytta er landets eldste bevarte turisthytte og ble i 2020 kåret til Norges fineste betjente turisthytte. I området rundt hytta finnes frodig fjellflora. Trollheimshytta er TTs første turisthytte i fjellet og er en flott hytte med lang tradisjon for fjellturister. Den ligger langt fra nærmeste vei og her føler man virkelig at man er i “villmarka”. Jøldalshytta ligger flott til ved Jølvatnet. Dette er en flott hytte med flere setre som naboer. I området kan man treffe på koselige geiter.
Hvem passer turen for?
– Dette er en tredagers tur med lange dagsetapper. Turen krever at man er fjellvant og godt trent. Det er opp- og nedstigninger på turen som fordrer gode knær. Været skifter raskt i fjellet, og sekken bør pakkes med klær og utstyr for all slags vær. “Betalinga” for slitet er mange flotte naturopplevelser!
RAMFJELLET RUNDT, 3 dager
Denne trivelige trekantturen fører oss til hjertet av Roltdalen og Skarvan nasjonalpark som ligger i et stort uberørt skog- og fjellområde. Med start og avslutning på Bjørneggen i Meråker legger vi opp til en lettgått tur gjennom et variert og vakkert landskap hvor du kan oppleve nasjonalparkens kulturarv og nyte den gode atmosfæren på Schulzhytta og nye Ramsjøhytta.
Adkomst: Du kommer deg til Bjørneggen (selvbetjent) ved å ta ettermiddagsbuss til Meråker og drosje opp til hytta, eller ved å kjøre bil helt fram. Vi vil anbefale at du drar til Bjørneggen kvelden i forveien slik at du kommer av gårde i god tid på første dagsetappe.
Ivar Horjen er en TTs mest erfarne sommerturledere som selv har stor glede av å gå turer i den trønderske fjellnaturen, både på egen hånd og som leder på fellesturer. – Det beste med å være turleder er at man blir kjent med så mange hyggelige mennesker og får fine turopplevelser sammen med andre, sier Ivar Horjen. Han har gått i Sylan både på ski og til fots og deler gjerne sine erfaringer fra dette flotte fjellområdet.
Hvilke opplevelser kan «Ramfjellet rundt» by på?
– Turen går i et variert og spennende landskap med både høgfjell, skog og store myrområder. I Roltdalen er det mye gammel granskog og mange setervoller. Her ligger trivelige Schulzhytta, Norges minste betjente turisthytte. I området rundt Ramsjøen er landskapet mer åpent og høgfjellpreget. Her står den splitter nye selvbetjente Ramsjøhytta klar til å ta imot besøk nå til sommeren.
Hva er høydepunktene på turen?
– Selv om vi går i fjellnatur som i dag er lite berørt av tekniske inngrep, kan man kan se mange spor etter tidligere tiders aktivitet som jernutvinning, gruvedrift og kvernsteinsbrudd. Samiske navn og kulturminner vitner om samisk bruk gjennom lang tid og det drives aktiv samisk reindrift i området. Sjansen for å få se rein underveis på turen er derfor stor og da er det viktig å holde god avstand og ikke forstyrre dyrene. Går man med hund må disse alltid holdes i bånd.
Hvem passer turen for?
– Denne turen går i slakt og lettgått terreng uten de store høydeforskjellene. Turen passer derfor både for nybegynnere og for erfarne fjellvandrere som vil oppleve det særegne landskapet i nasjonalparken der natur, kultur og historie møtes.