Rekreasjonsløyper for snøskuter i Melhus
Melhus kommune har siden 2020 jobbet med et skuterløypeforslag. Her finnes alle dokumentene i forslaget som nå er på høring. Løypetraséene kan sees i dette kartet.
Skrevet av: Sindre Thoresen Lønnesen
Området som blir berørt strekker seg mellom Flåmarka, Rensfjellet og Samsjøen. Fra før er dette et godt brukt friluftslivsområde sommer- og vinterstid. Området er en del av det større urørte fjellområdet som strekker seg fra Brungmarka til Kjølifjellet. Dets karakteristikker er liten grad av tilrettelegging og et regionalt nedslagsfelt. Fra før har Selbu, Midtre Gauldal, Holtålen og Tydal etablert skuterløyper som strekker seg inn i og krysser disse fjellene. Vi synes det er på tide å stanse denne tilretteleggingen fordi belastningen på natur- og friluftslivsverdiene begynner å bli urimelig høy. At man snart kan kjøre snøskuter fra Melhus til svenskegrensen uten at noen forvaltningsinstans har godkjent det er en mulig konsekvens av denne utviklingen. Kommunene er ikke pålagt å kartlegge sine løypers virkninger for nabokommunenes fjellnatur når de legger opp til kryssing av kommunegrensene. Alt som skal til er at Midtre Gauldal etablerer en løype på den vinterstengte veien langs Samsjøen og at Selbu og Tydal lager noen kilometer ny skuterløype langs Fv. 705 så er dette en realitet. Vi vet at dette er et ønske hos enkelte i disse kommunene. Men vi er mest urolig for at stemmene til de som ikke ønsker denne utviklingen ikke blir hørt.
Forslaget har vært på en preliminær høring i 2020 og møtte da mye motbør. Siden den gang har kommunen laget utredning av konsekvenser for naturmangfold og skredfare. Spesielt forslagene om løype 3, 4, 5 og 6 som går innunder Brungfjellet og Kråkfjellet og langs nordenden av Håen møtte mye motbør i forrige høringsrunde. Det er verdt å legge merke til at kommunedirektøren innstilte på å legge ut dette forslaget på høring uten å inkludere løypetraséene 3 – 5 som strekker seg mot de mest urørte delene av Flåmarka og mot Rensfjellet, men disse ble tatt inn igjen etter politisk behandling. At politikerne synes å være uvillig til å lytte til et titalls negative høringsinnspill og gode faglig funderte råd er urovekkende.
Derfor er et nå særlig viktig at folk med hjerte for denne fjellnaturen engasjerer seg og sier sin mening om disse planene. Her finner du det du trenger for å gi ditt innspill.