Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

9 magiske toppturer i Midt-Norge

Elsker du den berusende friheten det gir å bestige en fjelltopp og bli belønnet med en storslagen utsikt? Her gir vi deg tips om fine toppturer du kan gå i midtnorske fjell. Flere av disse er rødmerket helt til topps. Turene har ulik vanskelighetsgrad og lengde, så det gjelder å velge en tur som passer for deg.

Toppturer i Midt-Norge, Ekkertinden
Foto: Jonny Remmereit

Trollhetta, 1 522 moh.

Ca. 20 km t/r østtoppen, merket sti  

Følg merkinga fra Jøldalshytta over Langfjellet og opp til østtoppen. Nedtur samme vei. Flott utsikt utover dalen på tilbaketuren langs Langfjellkanten. Vardinga mot Trollheimshytta fortsetter bratt over de to andre høyere toppene. Svarthetta og Trollhetta kan gjerne tas som en 2- dagers tur med Jøldalshytta som base.

Svarthetta, 1 548 moh.

Ca. 18 km t/r, delvis merket sti  

Denne turen starter fra Jøldalshytta og går stort sett i umerket terreng. Følg stien mot Gjevilvasshytta opp til Skrikhøa. Ta over Kjølen og opp den sørligste av utløperne mot nordvest opp til topplatået. Gå nordover til varden. Vid utsikt framover Nerskogen og vestover til de indre deler av Trollheimen. Tilbaketuren til Jøldalshytta går nordover ryggen, østover ned i Sandtjønndalen og utfor snøfonna langs bekken fra Sandtjønna. Skrå mot nordøst ned på ruta fra Trollheimshytta.

Blåhøa, 1 671 moh.

20 km t/r, merket sti

Blåhø er det høyeste fjellet i kjernen av Trollheimen, og etter at ruta til toppen ble merket sommeren 2013 er dette blitt en av de mest populære toppturene i Midt-Norge. Fangstgraver og andre kulturminner forteller om bruk av fjellet i tidligere tider. Turen er på 1000 høydemeter og beregnet gangtid fra Gjevilvasshytta er 8-9 timer t/r.

Okla, 1 580 moh.

15 km t/r, merket sti

Turen starter på sørsida av Gjevillvatnet, og krever derfor egen bil eller bilskyss fra Gjevilvasshytta for å komme seg rundt vannet og fram til starten ved Langoddsetra. Herfra følger vi merka sti opp på det mektige fjellplatået, opp til toppunktet (Høgsnydda). Det er nå merket en rundtur ned “Oklaeggen” forbi Mjølkskåla og Korgtjønne hvor man kommer innpå ruta ned til Gjevillvatnet. 

Ekkertind, 1 189 moh.

Ca. 9,4 km t/r, delvis merket sti

Visste du at Trollheimen også har en «preikestol»? Den heter Ekkertind, er dobbelt så høy som nasjonalikonet Preikestolen, og stuper 1000 meter rett ned i Sunndalen. Ekkertind er for de som liker å bestige 1000 høydemetre på sine turer og lar seg begeistre av kontrastene i bratt norsk natur. Toppturen kan man starte enten fra Vollan gård eller Gjøra kirke. Det passer fint med overnatting på Vollasetra, og man kan gjerne kombinere disse to turene som en rundtur. Turen til Ekkertind kan også kombineres med en lengre tur videre mot Bårdsgarden, Innerdalen, Vassendsetra og Gjevillvassdalen.

Snota, 1 669 moh.

22 km t/r, merket sti

Snota er selve dronninga blant fjelltoppene i Trollheimen og ruver majestetisk 1669 moh. Eggen og stupene vender ned mot Folldalen, noe som gir Snota en karakteristisk og lett gjenkjennelig profil. Noen hevder at toppturen til Snota er en av de fineste i landet. Toppen kan bestiges etter flere ruter. Som dagstur fra Gråsjøen er det 1080 høydemeter som skal bestiges, og man må beregne 8-9 timer gangtid tur-retur. Topptur til Snota kan også starte fra Trollheimshytta.

Tustnastabban, 896 moh.

Ca. 19 km rundtur, delvis merket sti

Tustnafjella ruver godt i dette vakre kystlandskapet, og disse karakteristiske «stabbene» kan man se fra de fleste toppene i Trollheimen når man speider mot kysten. Turen starter fra p-plassen ved den store masta Barskaret via Vettalia, og går over to rygger med fem toppunkter som ligger mellom fem og ni hundre meter. Med havet tett på, bratte stup og fine rygger byr denne turen på fantastiske kontraster. Selv om det er luftige partier kan disse unngås ved å trekke litt lengre inn på ryggen, men det er bratt med noe klyving opp ryggen til Skarven.

Forollhogna, 1 332 moh.

15 km t/r, etter skiltet tursti

Turen til Forollhogna er ikke en typisk topptur med mye stigning hele veien, men her kan turen nytes fra første skritt. Ruten er godt skiltet, og stien er lett å følge gjennom bjørkelia og høyfjellsterrenget. Nasjonalparken ble opprettet i 2001 og verner et relativt uberørt fjellområde på grensa mellom Trøndelag og Hedmark. Turen til Forollhogna kan gjøres i lave tursko eller terrengjoggesko. Etter en velfortjent rast ved ”Kvilsteinan” blir terrenget slakere før oppstigningen til Forollhogna, som ender med en imponerende panoramautsikt fra toppen på 1332 moh.

Rensfjellet, 941 moh.

18 km t/r, merket sti

Bare en drøy times kjøretur fra Trondheim starter turen ved Samsjødemningen, knapt 500 moh. Turen går i kupert fjellterreng, forbi idylliske strender langs Samsjøen, og opp mot det ruvende grensefjellet mellom kommunene Melhus, Midtre Gauldal og Selbu, 941 moh. Her får du virkelig inntrykk av å gå i uberørt villmark. 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bestill overnatting på hyttene
Trollheimen august 23. Trollheimshytta og Svartådalen.
Bestill overnatting på hyttene
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem